11. Ulaştırma Şurası Tanıtım Toplantısı
AnadoluUlaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye, iletişim ve ulaşım altyapısına son 10 yılda 300 milyar liralık bir yatırım yaptı. Bunun üçte ikisini de bizim bakanlığımız gerçekleştirdi dedi.
11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası 2013 Tanıtım Toplantısı'na katılan Bakan Yıldırım, son 10 yılda yap işlet devret artı milli bütçe ile yapılan yatırımların tamamının 192 milyar lira olduğunu belirterek, "Başka deyişle Bakanlığımız 100 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmiş oldu. Son on yılda karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve haberleşme alanında yapılan yatırımların tutarı. Bu sadece bizim bakanlığımızın gerçekleştirdiği. Buna belediyeleri de katarsanız, 140 milyar lira civarında. Özel sektörün yaptığı projeleri de kattığımız zaman 300 milyar liralık bir yatırımdan bahsediyoruz. Türkiye, iletişim ve ulaşım altyapısına son 10 yılda 300 milyar liralık bir yatırım yaptı. Bunun üçte ikisini de bizim bakanlığımız gerçekleştirdi" şeklinde konuştu.
11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın bu yıl 5-7 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenleneceğini bildiren Yıldırım, "Henüz kesinleşmemekle beraber bir veya iki ülkenin Cumhurbaşkanı da açılışta olabilir. Şu anda teyit bekleniyor. Katılım çok yoğun olacak gibi görünüyor. 5 bin kişinin üzerinde katılım bekliyoruz. O yüzden de kongreye, şuraya katılmak isteyen vatandaşlarımızın açılan web sayfasından ön kayıt yaptırmaları katılımlarını kolaylaştıracaktır" dedi. 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın program içeriğine de değinen Yıldırım, "İlk günde Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşması ile açılış yapılacak. Konuk Cumhurbaşkanları teşrif ederse onların konuşmalarını da dinleyeceğiz. Bizim bir sunuş konuşmamız olacak. Eş zamanlı olarak üç gün boyunca yedi konu başlığında paneller düzenlenecek. Bu paneller, karayolu, denizcilik, demiryolları, boru hatları ile taşıma, kentiçi taşıma, haberleşme, havacılık, uzay teknolojileri ile ilgili çalışmalar ayrı ayrı panellerde konuşulacak. Tebliğler sunulacak. Yurt içinden ve yurt dışında uzmanlar ve akademisyenler olacak. Yurt dışından 200 civarında fikirleriyle bizzat katkıda bulunacak uzman katılacak. Ayrıca yabancı katılımcılarımız da davetli olarak izlemeci olarak gelecekler. Yurt içinden de 1500 civarında katılımcı fikirlerini bizlerle paylaşacak" ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldırım ayrıca etkinlikte, Türkiye'de karayolu yatırımları, karayolu trafik güvenliği, AB Karayolu altyapısının gelişimi, 2020 ve sonrası için Birleşmiş Milletler'in 10 yıllık eylem planı, demiryolu sektörünün geleceği ve sosyal etkileri gibi konu başlıklarının yer alacağını belirtti.
- "Hedeflerimizi gözden geçireceğiz"
Binali Yıldırım, 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın Türkiye'nin denizcilik, ulaşım, havacılık, haberleşme gibi alanlarda hedeflerini gözden geçirmesi için de bir fırsat sağlayacağını belirterek, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz küresel krizin etkileri bitti mi, devam mı ediyor? Bundan sonraki muhtemel gelişim ve hedefler neler olacak? Bunlar ele alınacak. 2009'dan 2013'e kadar kendi hedeflerimizin gerçekleşme seviyesini ölçeceğiz. Bugüne kadar ne yaptık? Bundan sonra hedeflerimizi gözden geçireceğiz. İletişimde biz 2023'e 2009'da hedef koymuştuk. 2013'te bakıyoruz ki bu hedefler yetersiz kalmış. 2009'da 30 milyon geniş bant abone sayısına ulaşacağız diye hedef koymuşuz. 2013'te 20 milyonu geçmişisiz. Belli ki 2023'te bu 30 milyonla kalmayacak, çok daha yukarılara çıkacak. Mobil internetin gelişiminde durum aynı. Dolayısıyla bu hedefleri yeni baştan gözden geçireceğiz ve tekrar önümüzdeki beş yıl için bir kademe, 10 yıl için bir başka kademe olmak üzere yeni hedeflerimize de enine boyuna tartışarak karar vereceğiz."
11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın ana temasının "Herkese ulaşım, hızlı erişim" olarak belirlendiğini söyleyen Yıldırım, "Burada kastımız ulaşımı yurdun her tarafına yaymak. Hatta bölgesel anlamda ulaşım altyapısının kalitesini standardını aynı düzeye getirmek. Kendi ülkenizde mükemmel ulaşım atyapısı yapabilirsiniz. Ama komşu olduğunuz ülkeden başlamak üzere başka ülkelere giden ulaşım ağları aynı standardı sağlayamazsa, burada amaca erişmiş olmayız. Bunun için uluslararası nitelikte şura topluyoruz. Bölge ülkelerini, komşu ülkelerini, onların bağlantılı olduğu ülkeleri de bu şuraya özellikle davet ediyoruz ki burada aynı kaliteyi, aynı emniyet faktörlerini, aynı erişebilirliği sağlayalım" dedi.
- "Aktif havaalanı sayımız 52'ye çıktı"
Bakan Yıldırım, Türkiye'de son on yıl içerisinde ulaştırma, denizcilik, haberleşme alanlarında büyük başarılar elde edildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Havacılıkta 26 aktif havaalanı sayımız 52'ye çıktı. Yüzde 100'lük bir artış sağladık. Yine son on yılda bölünmüş yol ağımızı 6 bin 100 kilometreden 22 bin 313 kilometreye çıkardık. Burada 2,5 kat bir artıştan bahsediyoruz. Yine son 10 yılda ülkemiz hızlı trenle tanıştı. Mevcut demiryolu ağının yarıdan fazlasını 7 bin 600 kilometrelik mevcut demiryolunu yeniledik. Sinyal çalışmalarına hız verdik. Elektrikli hatların uzunluğunu artırdık. Denizcilikte kabotaj taşımacılığında bir artış meydana geldi. Özellikle ÖTV'nin kaldırılması ile birlikte burada ciddi bir yolcu ve yük taşımacılığında artış oldu. Daha da çarpıcı olan kruvazör taşımacılıkta aşağı yukarı 3 kattan fazla bir artış yaşadık."
- "3. köprü ile ilgili gidişat çok iyi"
3. köprü projesini de değerlendiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "3. köprü ile ilgili gidişat çok iyi. Düşündüğümüz takvimin de biraz ilerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Köprü kuleleleri çıkmaya başladı. Yüzeyden artık gözükmeye başladı. Çok özel bir yöntem ile yapılıyor. Hiç ara vermeden kalıp iki metrede bir yüksele yüksele gidiyor. Şu anda kuleler itibariyle iyi durumdayız. Dünyanın en yüksek kuleleri olacak bildiğiniz gibi, 322 metre. Şu anda dünyada en yüksek kulelere sahip bir köprü olacak. Ayrıca platform genişliği itibariyle şu anda dünyanın üzerinden demiryolu geçen en geniş köprüsü olacak, 59 metre. 4 gidiş 4 geliş. 2 de tren hattı. 10 şeritli bir köprüden bahsediyoruz. Avrupa yakasında da Asya yakasında da yol işi de iyi gidiyor. Yol platformu ortaya çıktı. Bazı viyadüklerin yapımına başlandı. Tünel yapım çalışmaları hızlandırıldı. Kısacası proje beklediğimizden biraz daha ileri bir seviyede gidiyor."
- "Ölümlü trafik kazalarında yüzde 11,5 azalma oldu"
Bakan Yıldırım Ramazan Bayramı tatilinde ölümlü trafik kazalarında da azalma kaydedildiğini belirterek, "Çok sevindirici bir haber. Bu bayramda ölümlü trafik kazalarında yüzde 11,5 azalma oldu. Bu sevindirici bir haber. Arife günü dahil beş gün boyunca 86 vatandaşımızı kaybettik. Trafiğin bir önceki bayrama göre bir kat daha artmasına rağmen. Çok fazla trafik artışı olmuş. Bu 86 vatandaşımızın 56'sı şehirlerarası yolda, 30 tanesi de maalesef şehir içinde hayatını kaybetmiş... Kurban Bayramı biraz daha uzun olacak, öyle anlaşılıyor; 9 gün. Orada da gerekli tebdirleri alacağız ama vatandaşlarımıza mesajımız şudur; yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Siz siz olun yolların kuralına riayet edin. Sevdiklerinizi üzmeyin" diye konuştu.
Binali Yıldırım Marmaray'da geçiş fiyatlarına ilişkin bir soruya da şöyle cevap verdi:
"Marmarayı demiryolları işletecek. TCDD işletecek. Daha belirlenmedi. Makul bir fiyat olur. Bir çalışma yapılsın, biz bakacağız, Başbakanımız bakacak. Bu arada Marmaray'la da ilgili bilgi vereyim. Dün toplantı yaptık. Marmaray'ı da inşallah 29 Ekim'de açılışa hazır hale getireceğiz. Bir sıkıntı gözükmüyor. Test çalışmaları devam ediyor. Kadıköy'de Söğütlüçeşme'den başlayacak Kazlıçeşme'ye kadar yaklaşık 14 kilometre yer altından ve denizaltından gitmiş olacak. Söğütlüçeşme, Üsküdar istasyonu, Sirkeci istasyonu, Yenikapı İstasyonu ve Kazlıçeşme... 5 tane istasyonda durmuş olacak. Söğütlüçeşme, oraya Ayrılıkçeşme de deniyor. Orada Kadıköy-Kartal hattıyla ayrıca birleşme var. Yani orada Marmaray'dan inenler Kadıköy-Kartal hattına geçiyorlar. İster Kartal'a ister Kadıköy'e yine metroyla gidebilecekler. Taksim-Yenikapı hattı büyük oranda tamamlandı. Belki birkaç ay sonra orada da o bağlantı olacak. Böylece İstanbul'da bir toplu taşıma ağı sadece Asya'yı Avrupa'ya bağlayan Marmaray'la değil, aynı zamanda İstanbul şehir içi raylı sistemi ile de bütünleşmiş olacak. Toplu taşıma standardı ve kalitesi arttığı için trafikte yaşanan ağırlık sıkışmada bir ölçüde azalmış olacak."
- "İzmit Körfez geçiş ücreti üst sınırı 35 dolar"
Yıldırım İstanbul - İzmir otoyolu projesini de değerlendirerek, "İstanbul-İzmir otoyolu İzmit Körfez geçişi projesi büyük bir proje. Finans maliyeti ile birlikte 9 milyar dolar. Yani 15-16 belki 17 katrilyonluk bir projeden bahsediyoruz. 421 kilometre otoyolla ve toplam köprü kollarıyla birlikte, ayaklardan sonraki kısmıyla birlikte 3.600 metreyi bulan bir köprüden bahsediyoruz. Toplam boyu itibariyle dünyanın 3. büyük köprüsü. Kule arası 1.550 metre ama kulelerden sonra karaya kadar devam eden epey bir miktar var" dedi. Bakan Yıldırım şöyle devam etti: "Bu bir yap işlet devret projesidir. Araç garantisi ve köprü geçiş ücreti bu işin belirleyicisidir. Bu projenin belirleyicisi olduğu için burada herhangi bir indirim söz konusu değil. Yani azami miktar, bu üst sınır. Yüklenici isterse bunun altında da fiyat uygulayabilir ama onun üzerine çıkamaz. Fizibilite buna göre yapılmıştır. Gelişen trafik şartlarına göre alternatifleri de dikkate alırsak. Burada yüklencinin tavan fiyat altında fiyat uygulama hakkı var. Ama biz onu aşağı yönlü değiştirirsek farkını bizim vermemiz lazım. O ayrı bir şey. Öyle bir ihtiyaç söz konusu olursa bakarız. Ama böyle bir şey sözleşmede yok. 35 dolar geçiş ücretidir. 1,5 saatte gideceği yeri 6 dakikada geçecek. Her hizmetin bir bedeli var. Körfezi dolaşsa 1,5 saatte gidecek. Ama Bursa'dan İstanbul'a 45 dakikada geleceksiniz. Ne kadar büyük kolaylık. İzmir'den İstanbul'a 3-3,5 saatte geleceksiniz. Bunlar çok önemli şeyler. Türkiye'nin görünümü değişiyor. Türkiye'nin statüsünü değiştiren projelerde bahsediyoruz.
Bitiş tarihi ile ilgili şöyle bir iyileştirme yaptık; Bursa-İstanbul arasını özellikle 2015'in sonuna kadar yetiştirecekler. Ayrıca İzmir tarafından da Ankara-İzmir yoluna ve İzmir-Aydın otoyoluna da 50 kilometrelik bir bağlantıyı da bitirmiş olacaklar. Önemli trafik hareketlerinin yüzde 80 trafik hareketlerinin olduğu bölgeleri 2015'e kadar bitirecekler. Diğer kısmı da ondan sonraki yıllarda tamamlayacaklar." Türkiye'de son yıllarda yapılan altyapı ve ulaştırma projelerinin geleceği şekillendiren dev projeler olduğunu vurgulayan Yıldırım, "3. köprü, İzmir-İstanbul otoyolu, Ankara-İstanbul hızlı treni, Marmaray Projesi. 2.Tüp geçiş, 3. havalimanı... Bunlar Türkiye'nin kaderini geleceğini şekillendiren mega projeler.Dünyada böyle projeler yok. Sadece Türkiye'de var. Çünkü dünya krizle boğuşuyor. Bir kısmı kendi kendine içerde savaş yapıyor, bir kısmı krizle boğuşuyor. Dimdik ayakta duran ve geleceğe yatırım yapan nadir ülkelerden biri Türkiye. Bunu herkesin görmesi lazım. Bu ülkemizin yakın tarihinde ele geçirdiği en büyük fırsattır. Altın değerinde bir dönemdir" dedi.
İlginizi Çekebilir