© Halk Ulaşım 2021

Adanalı Otobüsçülerin Korsan İsyanı

Korsan taşımacıların Adanalı otobüsçüleri mağdur etmeye devam ettiğini söyleyen Adana Otobüsçüler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Ilgan; “ Yolcumuzun en az yüzde 50’si korsan taşımacılara gidiyor. Korsan taşımacıların araçları seyahat güvenliği açısından da büyük risk oluşturuyor” diye konuştu.

Korsan taşımacıların Adana’daki otobüsçülerin en önemli gündem maddesi olmaya devam ettiğini belirten Adana Otobüsçüler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Ilgan; “Adana’da korsan taşımacılık sorunu devam ediyor. Güneydoğu’dan gelen vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı kenar mahallelerden çevre illere araç kaldırıyorlar. Sadece çevre illere değil, mevsimlik işçi zamanı Karadeniz Bölgesi’ndeki illere de araç kaldırıyorlar. Yolcumuzun en az yüzde 50’si korsan taşımacılara gidiyor. Korsan taşımacıların araçları seyahat güvenliği açısından da büyük risk oluşturuyor. 15 kişilik minibüslere 30 kişi bindiriyorlar. Bizim bir yolcumuz biletsiz binse bedelini ağır bir şekilde öderiz fakat bu korsan taşımacılara kimse bir şey yapmıyor. Devletin artık bunlara ‘dur’ demesini bekliyoruz. Bu şekilde hem dürüst çalışan otobüsçü mağdur ediliyor, hem de seyahat güvenliği olmayan yolcu mağdur oluyor “ dedi.

“Uçaklara da taban-tavan fiyat uygulansın”

Havayolu şirketlerinin haksız rekabet uygulamalarıyla otobüsçüyü mağdur ettiğini savunan Adana Otobüsçüler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Ilgan; “Uçak firmalarının uyguladığı haksız rekabet otobüsçüyü mağdur ediyor. Adana’dan günde 25 uçak kalkıyor. Kışın 39-49 Liraya yolcu taşıyan uçak firmaları, yazın 400-500 Liraya yolcu taşıyorlar. Kışın, ölü sezonda otobüsçüye bir darbeyi de haksız rekabetle bunlar vuruyor. Uçak firmalarına da aynı, otobüs firmalarına olduğu gibi taban-tavan fiyat uygulamasının getirilmesini istiyoruz. Devlet artık otobüsçüyü ezdirmesin, sahip çıksın. Bu sektör devlete kambur olan değil destek olan bir sektör. Onlarca yan sektörü de besleyip, yüz binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Otobüsçülük bittiğinde, bundan bütün ülke zarar görür” diye konuştu.

“TOFED’e yetki verilsin”

Devletin TOFED’e birtakım yetkiler vermesi gerektiğini de vurgulayan Adana Otobüsçüler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Ilgan;  “TOFED şu an bir sivil toplum kuruluşu. Biz taleplerimizi, sorunlarımızı iletiyoruz, TOFED’de devlet nezdinde bunları dile getiriyor. Bizim beklentimiz otobüsçülerin de artık bir Oda sahibi olmasıdır. Yani TOFED’e yetki verilsin istiyoruz, nasıl ki Denizcilerin, Deniz Ticaret Odası var, otobüsçülerin de meslek odası olmalı. Her isteyen, elini kolunu sallaya sallaya bu sektöre girememeli. Sezonluk firmalardan hepimiz mağduruz. Otobüsçünün para kazanacağı dönemde mantar gibi bitiyorlar, sonra hem otobüsçüyü hem de yolcuları mağdur edip ortadan kayboluyorlar” ifadelerini kullandı.

“Otobüsçünün önündeki engeller kaldırılsın”

Otobüsçülük sektörünün istihdam oluşturmaya ve ekonomiye can vermeye devam edebilmesi için önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Başkan Ilgan; “Bizim akaryakıttan sonra en büyük gider kalemlerimiz, servis ve sigorta. Otobüsçülerin bir meslek odası olsa, yetki sahibi olmanın getirdiği avantajla, servis sorununu çözeceklerini ortak bir metodu uygulayacaklarını düşünüyorum. Adana’da da her firmanın servisi var ve bu bizler için büyük bir maliyet. Devlet, bu sektörün ekonomiye can vermeye, istihdam sağlamaya devam etmesini istiyorsa önümüzdeki engelleri kaldırmalıdır. Diğer taşıma modları olmasın demiyoruz onlar da gerekli fakat otobüsçüye haksızlık yapılmasın. Bizim sektörümüze üvey evlat muamelesi yapılmasın istiyoruz” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER