Adaya Uçak Seferi Başladı
UlaşımUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Gökçeada’ya uçak...
Borajet’in Anadolujet ortaklığı ile İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan Çanakkale’nin ilçesi Gökçeada’ya karşılıklı seferler başladı. Havaalanı apronunda düzenlenen törende konuşan Yıldırım, Türkiye’nin en büyük adası ve batıdaki en uç noktası Gökçeada’yı uçak seferleriyle buluşturmanın gururunu yaşadıklarını belirti.
Gökçeada deyince Olympos’ta yaşamaktan vazgeçip buraya yerleşen Poseidon’un akla geldiğini anlatan Yıldırım, Gökçeada’nın, gizli limanı Peynir Kayalıkları, Aydıncık Plajı ve Çeşmi Yar’ıyla, güneşin en son battığı İnce Burnu’yla, Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da en güzel köşelerinden biri olduğunu söyledi. Yıldırım, turizm potansiyeli de aşikar olan Gökçeada’nın geçmişte kaderine terk edilmiş, ulaşılmaz bir ada haline geldiğini dile getirerek, şöyle konuştu: ”Ülkemizin birçok köşesinde olduğu gibi yolu yoktu, suyu yoktu, iletişim hizmetleri doğru dürüst verilemiyordu. Ne yaptık, Türkiye’de yolu, suyu, interneti olmayan yerleşim yeri kalmayacak dedik ve ulaşım, iletişim seferberliği başlattık. Bunun için KÖYDES, BELDES bölünmüş yol projesini, havayolu halkın yolu projesini başlattık. Türkiye bilişimle kalkınacak, bilişimle gelişecek dedik. Geniş bant internet projesini okullarımızdan başlamak üzere yurdun her köşesine yaydık. Bugün iç-dış hatlarda 103 milyon insanın uçakla seyahat ettiği havayolunun gerçekten halkın yolu olduğu bir Türkiye var. Hızlı trende dünya sekizincisi, Avrupa altıncısı olmuş bir Türkiye var.”
Türkiye’de bugün 15 milyon insanın uçakla tanıştığını, 10 milyon Türk vatandaşının, 60 liranın üzerinde bilet fiyatıyla seyahat ettiğini ifade ederek, 2003′te 25 havaalanının hizmet verdiğini, bugün ise bu rakamın 46′ya çıktığını kaydetti. Yıldırım, 2002 de iki havayolu şirketi bulunduğunu, bugün ise yedi şirketin değişik illere uçuşlar gerçekleştirdiğini anlattı. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Gökçeada’ya düzenledikleri seferler nedeniyle Türk Hava Yolları ile Borajet’e teşekkür eden Yıldırım, Türkiye’de havacılık sektörünün çok geliştiğini, 2002 yılı sonunda 8,5 milyon vatandaş uçak kullanırken, bugün bu sayının yurt içinde 51 milyona çıktığını dile getirdi.
Yıldırım, 2010′da ekonomik kriz yaşanırken Türkiye’de havacılık sektörünün yüzde 20 büyüme kaydettiğini vurgulayarak, bu senede büyümenin devam ettiğini belirtti. Önlerinde 2023 hedefinin olduğunu ifade eden Yıldırım, hedeflerinden bazılarını şöyle sıraladı: ”350 milyon insan havayolu ile seyahat edecek. 750 adet orta ve büyük gövdeli uçağa sahip olacağız. 60 milyon yolcu kapasiteli en az bir, 30 milyon yolcu kapasiteli en az iki, 15 milyon yolcu kapasiteli en az 3 havaalanı daha yapılacak. Vatandaşlarımız Türkiye’nin her yerinden bir saatlik karayolu seyahatiyle mutlaka bir havaalanına ulaşmış olacak.”
İktidara geldiklerinde Çanakkale’nin ulaşım açısından sorunları bulunduğunu belirten Yıldırım, bugün ise kara, hava, deniz yolunda Çanakkale’nin hak ettiği yeri aldığını söyledi. Bakan Yıldırım, deniz ulaşımı açısından da Çanakkale’den adalara yaz kış kesintisiz gemi seferleri düzenlendiğini belirtti. Yıldırım, 2003′te Çanakkale’den adalara bir milyon 600 bin ziyaretçi geldiğini belirterek, bugün ise bu sayının 8,5 milyona ulaştığını söyledi. Çanakkale’nin de bu hizmetleri takdir ettiğini 12 Haziran seçimlerinde ortaya koyduğunu ifade eden Yıldırım, geçen sene gerçekleştirdiği ziyarette Gökçeada’ya tarifeli uçak sözü verdiğini, bugün bu sözü tuttuğunu kaydetti. Yıldırım, ”Bu havaalanımızdan şimdilik İstanbul’a haftada iki gün sefer yapılacak. Bu seferlere siz sahip çıktığınız oranda bu sayı artacak, 3 olacak, 4 olacak, 5 olacak. Haftada her gün yapılır hale gelecek. İcab edecek başka vilayetlere de sefer yapılacak. Nasıl olacak? Adanıza daha çok misafirin gelmesini sağlayacaksınız” dedi.
Çanakkale’ye yapılan bu hizmetlere emeği geçenlere teşekkür eden Yıldırım, ilk seferin hayırlı olmasını diledi. Yıldırım, uçak bileti fiyatlarının makul düzeyde tutulması temennisini de dile getirdi.
Borajet Üst CEO'su Kadir Peker de, bölgesel havacılık alanında Borajet olarak Türk Hava Yolları ve Anadolujet ile iş birliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Anadolu Jet ile ortak olarak 18 şehre uçuşlarının bulunduğunu anlatan Peker, bunlardan son derece verimli sonuçlar aldıklarını ve yüzde 90 doluluğa ulaştıklarını kaydetti.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu da, 2008 yılında kurulan Anadolujet’in Ankara’dan Anadolu’nun 20 noktasına 5 uçakla uçuşlarına başladığını ve üçüncü yılında 22 uçaklık filoya ulaştığını kaydetti. Anadolujet’in yurt içinde 40, yurt dışında 14 uçuş noktası olmak üzere toplam 54 noktaya uçuş yaptığını anlatan Topçu, ”Uçmayan kalmasın” sloganını misyon olarak belirlediğini ve 4 milyon yolcuyu en uygun ücretlerle taşıdığını dile getirdi.
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da, Gökçeada’ya uçak seferlerinin başlamasının adanın tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturacağını belirtti.
Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay ise ”Hayaldi gerçek oldu. Biz ulaşılamazken ulaşılabilir bir hale geldik. Deniz ulaşımında da, hava ulaşımında da çok iyi noktaya geldik” diye konuştu.
Bakan Yıldırım, törenin ardından ilçe merkezinde esnaf ziyareti de gerçekleştirdi.
İlginizi Çekebilir