© Halk Ulaşım 2021

Baraçlı, “Hedefimiz Yüzde Yüz Erişilebilir İETT”

Erişilebilirlik Sempozyumu’nda konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, herkes için yüzde yüz erişilebilir İETT hedefinde hızla ilerlediklerini belirterek “2013 yılının sonuna kadar tüm araçlarımız engelli erişimine uygun hale gelmiş olacak” dedi

10 - 16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası olması münasebetiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü'nün (İSEM) düzenlediği “Erişilebilirlik Sempozyumu” Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Engelli ve ailelerine erişilebilirlik konusunda  en iyi şekilde hizmet vermek amacıyla düzenlenen sempozyuma İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, İBB Ulaşım Daire Başkanı Yakup Demirhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi Engelliler Komisyon Başkanı Cemal Merdan, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, İBB Başkan Danışmanı Yük. Mimar Müberra Kavak,  Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknik Eğitim Merkezi Başkanı Engin Yılmaz, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Göksenin İnalhan ile Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Camkesen panelist olarak katıldılar.

2013 yılı sonunda tüm araçlarımız engelli erişimine uygun olacak

İETT’nin şehir içi toplu ulaşım alanında erişilebilirlikle ilgili yaptığı çalışmalarI hakkında katılımcılara sunum gerçekleştiren İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, yaptığı konuşmada 10 - 16 Mayıs Dünya Engelliler Haftasında yaşanılan bütün engellerin ortadan kaldırılarak en kısa sürede çözüme kavuşturulması temennisinde bulundu.  2013 yılının sonuna kadar tüm İETT araçlarının engelli erişimine uygun hale geleceğini ifade eden Baraçlı, “İETT 142 yaşında büyük bir kurum. Bizler de bu kurumun genel müdürü olarak hizmetlerimizi hassasiyetle yerine getirmekteyiz. Bunları yaparken de hizmet kalitesinin artması için sadece engelsizler değil engelliler için de hizmet kalitemizi belirli düzeyde artırmamız gerekir. Bizler 24 saat aktif çalışan İETT’nin bu faaliyetlerini yerine getirirken, engelli erişimine uygun, hizmet kalitesini uluslararası standartların üzerinde sağlayabilecek bir anlayışı ön plana çıkartma gayreti içerisindeyiz” dedi.

Herkes için yüzde yüz erişilebilir İETT

Herkes için yüzde yüz erişilebilir İETT hedefinde hızla ilerlediklerinin altını çizen Baraçlı, “2013 yılının sonuna kadar tüm araçlarımız engelli erişimine uygun hale gelmiş olacak. Biz bunları yaparken kamusal mekânlarımızda, araç filomuzda, duraklarımızda ve mobil uygulamalarımızda engelli erişimine uygun hedeflerimiz var. Bu kapsamda engelli erişimine uygun Avrupa standartlarının üzerinde 1705 araç alım ihalesini tamamladık.  Şu anda engelli erişimine uygun araç sayımız 3 bin 493 adettir. Bu sayı yıl sonuna kadar 4 bin civarlarına ulaşacak. Özel halk otobüslerimiz de engelli erişimine uygun hale getiriliyor. Binalarımızla ilgili çalışmalarımız da aktif bir şekilde devam ediyor. Erişilebilirlik faaliyetlerini yerine getirirken, hem şoförlerimizin hem çalışanlarımızın duyarlılığını sağlarken aynı zamanda vatandaşlarımızın da engellilere karşı duyarlılığını sağlamak için onlarla ilgili de çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Engellilere karşı hepimiz duyarlı olmalıyız

Toplu ulaşım faaliyetlerini yerine getirilirken dört bileşenin ön planda olduğunu ifade eden Baraçlı; yol, yolcu, araç ve şoförlerden oluşan bu unsurların hepsinin engelli erişimine duyarlı bir şekilde hizmet vermesi gerektiğini söyledi. "Yollarımızın engelli erişimine uygun, yolcularımızın bu anlayış içerisinde hareket etmeleri, araçlarımızın engelli erişimine uygun,  şoförlerimizin de engellilere karşı hassasiyetle yaklaşmaları gerekiyor" diyen Baraçlı sözlerine şöyle devam etti: “Bu duyarlılığın oluşması için sürekli bir çalışma ve gayretin içerisindeyiz. Bunları yaparken bizler yeni bir anlayışla ve hareketle yola çıkıyoruz. Hem engelli erişimine hem de İstanbul halkına hizmet noktasında bunları da sağlarken, bizler açığa çıkmamış ihtiyaçları karşılayacak bir düzeyde faaliyetlerimizi yerine getirmeyi kendimize misyon edindik. Toplu ulaşım hizmetleri yerine getirilirken sadece kamuda engelli duyarlılığı değil aynı zamanda özel sektörde de engelli duyarlılığını ön planda tutma gayreti içerisindeyiz. Bizler hizmet kalitesini ortaya koyarken, aynı zamanda hizmet yeterliliğini de sağlayabilecek bir faaliyeti ön plana çıkartıyoruz.”

 

İlk defa erişilebilirlik koordinatörünü biz atadık

İETT’nin engellilere yönelik faaliyetlerini yerine getirirken aynı zamanda çocuklara, yaşlı ve hamilelere, bebek arabalı anne ve babalara, ağır yük taşıyan bireylere yönelik de faaliyetlerini sürdürme çabası içerisinde olduğunu kaydeden Baraçlı, “Daha önce de ifade ettiğim gibi ilk defa bir kamu kurumunda 3 Haziran 2011 tarihinde erişilebilirlik koordinatörü atadık. Bu erişilebilirlik koordinatörü hem bize gelen şikâyetlerin hem de sivil toplum kuruluşlarıyla olan diyalogların belirli bir zamanda yerine getirilmesini sağlıyor. Engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli bir çalışma gayreti içerisinde hareket ediyoruz. Onlarla bilgi alışverişimiz var, düzenli toplantılarımız var. Engellilere yönelik olarak hazırladığımız 3n.iett.gov.tr web sitemiz var. Şoförlerimize özel üniversite ortamında eğitim verdik. Ağustos ayında da engellilere duyarlılık konusunda çalışmalarımız olacak. Metrobüs hattı üzerindeki asansörlerle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor” şeklinde konuştu.

Program, soruların cevaplandırılmasının ardından plaket töreni, kokteyl ve İSÖMX Konseri ile sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER