Bayramda Güvenli Yolculuğun Sırrı Lastikleriniz!
UlaşımBayram tatilinin gelmesiyle birlikte yolculuklara çıkan sürücüler, araç bakımları yaptırırken göz ardı ettikleri lastikler, aslında hayati önem taşımaktadır.
Türkiyede meydana gelen trafik kazalarının yüzde 40ı Haziran-Eylül ayları arasında medyana gelmektedir. Yaz aylarında trajik kazalarının artış sebebi lastik bakımlarının gerektiği gibi yapılmaması ve bakımsız lastiklerden kaynaklanmaktadır.
Pirelli, sürücüleri trafikte hayati önem taşıyan lastik bakımı konusunda bilinçlendiriyor. Yaz aylarında yol koşulları ve hava şartları sürekli farklılık göstermektedir. Dolayısıyla araçların ve lastiklerin de bu farklı yol ve hava koşullarına her an hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Aracınız ister yüksek performanslı bir spor otomobil ister sedan bir otomobil olsun performans ve güvenlik için gerek duyacağınız tek şey yolla tek bağlantınız olan lastikleriniz olacaktır.
Yıpranmış, düşük hava basınçlı ve kullanım ömrünü tamamlamış lastikler trafikte hayatımımızı riske atmaktadır.
Araç içinde yapacağımız ufak hazırlıklarla daha rahat ve güvenli bir seyehat geçireceğimizi unutmamamız gerekir. Havalandırmayı fazla fazla kullanmayın. Havalandırmayı çok fazla kullanmanın bir etkisi cildin kurumasına neden olması. Eğer çok uzun bir yolculuğa çıkacaksanız, yola çıkmadan 3 4 saat önce güzel bir banyo yapın. Yolculuklarda sizi rahat ettirecek şort ve pamuk tshirt giyin.Topuklu ayakkabı giymenizi asla tavsiye etmeyiz, kısa ve ayağınızın şişme ihtimaline uygun ayakkabılar tercih edin. Yanınıza soğuk su almanın dışında bol bol meyve ve ve meyve suyu götürün.
Uzun yolculuklara çıkmadan önce yapmanız gereken 10 şey:
1) Periyodik olarak lastiklerin hava basıncını güvendiğiniz bir yetkili satıcınıza kontrol ettiriniz.
2) Lastiklerin hava basıncı her zaman lastik soğukken kontrol edilmeli, yani seyahate ara verildiğinde değil, yola çıkmadan önce kontrol etmelisiniz.
3) Lastikler minimum diş derinliği işaretlerine ulaştıklarında değiştirilmelidirler, ne kadar sadece tabanın bir kısmı aşınmış olsa bile.
4) Aracın ayarlarını periyodik olarak kontrol ettiriniz.
5) Aracın balans ayarını özellikle titremeler meydana geliyorsa hemen yetkili satıcınıza gösterin.
6) Lastik patlattıysanız eğer, lastiğin iç kısmını da kontrol etmeyi unutmayın.
7) Lastiğe zarar verebilecek olan yağ birikintilerinin veya farklı sıvı maddelerin üzerine park etmeyin.
8) Hız sembollerini ve yük endekslerini gözünüzden kaçırmayın, uyarılara dikkat edin.
9) Radyal lastikler (yeni olsalar bile) her zaman arka aksa takılmalıdırlar, kış lastikleri veya kar lastikleri her zaman 4ü bir arada takılmaları gerekmektedir. (bir set lastik)
10) Aracı sürüş şekliniz ve hızınız lastiklerin kullanım süresini direk etkilerler.
İlginizi Çekebilir