BİNALİ YILDIRIM TAŞIMA SEKTÖRÜYLE BULUŞTU
UlaşımİTO tarafından düzenlenen \"Karayolu Taşımacılığında Verimlilik ve 2023 Vizyonu\" toplantısı, İTO Başkanı İbrahim Çağlar ev sahipliğinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım`ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Yıldırım, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından, odanın Eminönü\'ndeki merkez binasında düzenlenen \"2023 Vizyonunda Türkiye’de Karayolu Taşımacılığı Çalıştayı\"nda karayolu taşımacılığı sektörünün sorunlarını dinledi.
Burada bir konuşma yapan Yıldırım, karayolu taşımacılığının emektar bir sektör olduğunu, havacılık yokken, demiryolları henüz etkin değilken bu sektörün Türkiye\'nin her yerine insanları ulaştırdığını söyledi.
Yıldırım, yılların geçmesiyle sektörün birtakım zorluklarla karşılaştığını, bu dönemde zamanın paranın önüne geçtiğini, daha fazla havayolunu kullanmanın doğal olduğunu aktardı.
İktidara geldikten sonra hava ve deniz ulaşımının yanı sıra karayoluna da büyük önem verdiklerini ve yatırım yaptıklarını dile getiren Yıldırım, sektörün 1950\'den beri gelişmeye devam ettiğini anlattı.
Yıldırım, 2004 yılında iktidarın muhalefetle çok kısa sürede TBMM\'den geçirerek 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu\'nu çıkardığını hatırlatarak, ancak yasal altyapı zamanında kurulamadığı için zaman zaman aksaklıkların yaşandığını belirtti.
Kendisinin de sektörün bir mensubu olduğunu, 1970\'li yıllarda iki otobüs ile şehirler arası otobüsçülük yaptığını vurgulayan Yıldırım, \"O dönemi gözümün önüne getirdiğimde nereden nereye geldiğimizi görüyoruz\" dedi.
\"Sektörün kendini yenilemesi gerekir\"
Yıldırım, önemli işler ifa eden sektörün değişen ulaşım şartlarına, iş yapma şekline göre kendini yenilemesi gerektiğinin altını çizerek, \"Bu, herkes için geçerli. Değişimi okuyamayan, geleceği inşa edemez. Mutlaka değişimi okumalıyız. Değişim bilişimle olur. Bilişim sektörü gelişti, insanların iş yapma, yaşam, seyahat anlayışları değişti. İnsanlar artık nereden, hangi vasıtayla daha kısa sürede nasıl gideceğini elinin altındaki cep telefonundan görebiliyor ve seyahat planlaması yapabiliyor\" diye konuştu.
Sektörde faaliyet gösterenlerin bu yeniliklere adapte olarak işini geliştirmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, buraya geldiğinde eline, içinde sektörün talep ve sorunlarının yazdığı kocaman bir dosya tutuşturulduğunu dile getirdi.
Yıldırım, şöyle devam etti:
\"Ayrı kaldığımız sürede dosya epey kabarmış. Şunu bilin ki geçmişte olduğumuz gibi bundan böyle de benim tarzım işe pratik olarak yaklaşmak. Her şeyi yaparız diyen bir adam değilim ama bir şeyi yaparım dediğimde de yaparım. 10 tane talep söyleyip beklemek yerine 2 tane düzgün şey söyleyin, yapalım gitsin. Ondan sonra diğerlerine sıra gelsin. Hepsini birden söyleyince gözümüzde büyüyor. Parça parça söyleyin. Sorunları masanın üzerine yığıp ben ne yapacağım diye debelenmek değil birer birer yapmak lazım.\"
\"ÖTV\'siz yakıt mümkün değil\"
Yıldırım, daha sonra salonda bulunan ve farklı illerden gelen sektör temsilcilerin soru ve taleplerini yazdığı not kağıtlarını tek tek inceledi.
Yanında bulunan iki bakanlık yetkilisini salondakilere tanıtan Yıldırım, kendisinin erken çıkması ve Ankara\'ya gitmesi gerektiğini belirterek, sektör temsilcilerinden sorunları bu iki yetkiliye aktarmalarını istedi.
Yıldırım, bakanlık yetkililerine \"Bütün talepleri not alın ve bana ulaştırın\" talimatını da verdi.
Bazı soru ve talepleri sesli okuyarak cevaplayan Yıldırım, \"ÖTV\'si kaldırılmış yakıt verin\" talebine ilişkin ise \"Bunu gündeminize almayın arkadaşlar, böyle bir şey yok. Başka işlere bakalım. İnşallah büyük kaynaklara erişiriz, refah seviyemiz ileri gider, madenlerimiz, doğal kaynaklarımız artar, o zaman bunu düşünürüz\" görüşünü paylaştı.
\"İkincil düzenlemeleri hiç geciktirmeden yaparız\"
Yıldırım, talepler konusunda birincil önceliklerin yasa olmaması gerektiğini kaydederek, \"Mevzuatla ilgili taleplerinizi, ikincil düzenleme dediğimiz tüzük, yönetmelik, genelge ile yapılabilecek şeyleri hiç gecikmeden yaparız. Ancak kanun şeklinde değişiklikler varsa bunu mutlaka diğer bakanlık ve kurumlarla uzlaşmayla yapmamız lazım. Öbür türlü yapsak başarılı olamayız, yapmamız da kolay değil\" ifadelerini kullandı.
Danışmanlık kurulu ile ilgili talebin kendisine yabancı gelmediğini aktaran Yıldırım, böyle bir sürekli danışma mekanizmasının faydalı olacağını, sorunlar birikmeden, maliyet yükselmeden çözüm üretme imkanlarının doğacağını, bu talebi değerlendireceklerini dile getirdi.
\"Kasko ve trafik sigortası birleştirilebilir\"
Yıldırım, \"Trafik sigortasını ve kaskosunu birleştirmek istiyoruz. Aşırı vergi geliyor\" şeklindeki bir yorum üzerine, \"Bu trafik sigortası konusunda yerden göğe kadar haklısınız. Çalışma başladı. Bu işi düzene ve intizama sokacağız. Geçen hafta bunun kararını aldık. Ne tür iyileştirme yapılacaksa yapacağız. Trafik sigortası ile kasko birleştirilebilir, bu da bir çözüm. Kapsam ile ilgili birtakım sıkıntılar var. Primleri artıran kapsam. Kapsam tekrar gözden geçirilerek ona göre makul bir çözüm üretmeye gayret edeceğiz\" değerlendirmesinde bulundu.
Öğrenci taşıyan servis plakalarına sınırlama talebi
Yıldırım, İstanbul\'da öğrenci taşıyan servislerin plakalarına sınırlama getirilmesine ilişkin taleple ilgili de \"Arkadaşlar \'Belediyelerin işi\' diyor. Topu bir yerden bir yere atma prensibim yok. Vatandaş, \'belediyenin, bakanlığın işidir\' demez, sorunun çözümünü ister. Bizim işimiz ise biz çözeriz, değilse ve doğru bir şeyse çözümü için uğraşırız\" diye konuştu.
Sınırlama getirilmesi halinde plakaların ticarete dökülmemesi ve \"hava parası\" alınmaması gerektiğini vurgulayan ve bu konuda taahhüt isteyen Yıldırım, \"Bu sınırlama bir gelir kapısı olmasın. İhtiyaç ise tamam. Piyasanın arz talep dengesini kuralım. Kısıtlamalar her zaman tatsızdır. Vatandaşın biri de gelir \'Ben de bu işi yapmak istiyorum. Neden bu izni ona veriyorsunuz\' derse ne diyeceğiz\" ifadelerini kullandı.
Yıldırım, bu konuda daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan\'ın servisçilere bir sözü olduğu şeklindeki yorumlar üzerine, Başbakan Ahmet Davutoğlu\'nun da Cumhurbaşkanı Erdoğan\'ın da sözünün yerde kalmayacağını söyledi.
\"HGS ve OGS sorunu düzeliyor\"
Son dönemde sıkça gündeme gelen OGS ve HGS geçişlerine de değinen Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:
\"HGS ve OGS düzeliyor, sorun yok. Sorun vardı artık bundan sonra olmayacak. Yeni yasal düzenleme yapıldı. Artık cezalar uzak mesafelere göre değil ne zaman olursa olsun gittiği mesafeyle sınırlı olacak. Geçer geçmez SMS ile uyaracak, 12 gün süre verecek. Bu süre içerisinde öderse yine cezalı sayılmayacak. Bankalarla ve kredi kartlarıyla da geçiş yapılacak. 500 bin tane usulüne uygun olmayan HGS kuponu var. Yanlış yere yapıştırılmış veya bilgileri tahrif olmuş. Onları da alıyor ve düzeltiyoruz. Birkaç tane geçişlerle ilgili algılama cihazlarıyla ilgili sorun var. Onlar da düzeliyor. Diyelim ki 2016\'nın cezaları yılda 4 sefer topluca bildirilecek, bir sonraki seneye kalmayacak. Böylece artık sıkı takibe alıyoruz ve işi çözüyoruz. Yumak katiyen büyümeyecek.
Yalnız şunu söylemekten mutlu değilim ama bilinmesini istiyorum; cezaların yüzde 35\'ine baktık, ne HGS\'si var ne OGS\'si var. Yüzde 35\'i... Hiçbir şey yok. Eskiden bariyer vardı. Orada nöbetçi duruyordu. Biz \'vatandaşlara eziyet etmeyelim\' dedik. Trafik sıkıntısı var. Ancak geçtiği zaman bütün künyesi yazılıyor. \'Ben geçtim, kimse görmedi\' diye bir şey yok. Bundan sonra takip işi mağduriyetler olmaması için anında olacak. Sürekli bilgilendirilecek. 12 gün süre verilecek. Sadece PTT hesabı değil şu anda bir banka ile anlaşma yapıldı, diğerleriyle de 5-10 gün içinde yapılacak. Bu konuda hiçbir mazerete mahal vermeden hepsi hallolacak. Bugüne kadar tahakkuk eden cezalar da bu yasal düzenlemeyle yarı yarıya inmiş durumda.\"
Toplantının sonunda sektör temsilcileri talep ve önerilerine ilişkin hazırladıkları raporu Bakan Yıldırım\'a sundular.
İlginizi Çekebilir