Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu
UlaşımEMBARQ Türkiye; 15 Eylül 2014 Pazartesi günü, İstanbulda Güvenli Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu Vizyon Geliştirme Çalıştayı Düzenledi.
Sürdürülebilir ulaşım kapsamında bisikletin kent içi ulaşımdaki öneminin vurgulanması, bisikletin ulaşım sistemlerine entegre edilmesi, özel araç trafiğinin etkisi altına giren kentlerimizde güvenli bisiklet yolları altyapısının oluşturulması gerekliliğine dikkat çekmek amacıyla EMBARQ Türkiye Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, İstanbulda Güvenli Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu Projesi kapsamında Vizyon Geliştirme Çalıştayı düzenledi. EMBARQ Türkiye Sürdürülebilir Ulaşım Derneği tarafından, İstanbul Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği ile hazırlanmakta olan İstanbul'da Güvenli Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu ile mevcut bisiklet yollarının değerlendirilerek yerel yönetimlerin iyileştirme çalışmalarına katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Ulaşım sistemlerine entegre ve yol güvenliğini ön plana alan güvenli bisikletli ulaşımın tartışıldığı çalıştaya ilgi yoğundu. İstanbulda Güvenli Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu Vizyon Geliştirme Çalıştayı'nda; Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden UKOME, İETT, İSPARK, CBS vb. başta olmak üzere pek çok farklı kurum katıldı. Bunun yanında; Bolu Belediyesi, Edirne Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, üniversiteler ve bisikletli sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 50 katılımcının bulunduğu çalıştayda; OECD Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, Danimarkadan yol güvenliği denetimleri konusunda danışmanlık veren CONSIA Danışmanlık, Almanyadan güvenli yol işaretleyicileri üreticisi EVONIK, Centre for Budapest Transport BKK (Budapeşte Ulaşım Merkezi), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME), Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu, ve EMBARQ Türkiye - Sürdürülebilir Ulaşım Derneğinden uzman konuşmacılar yer aldı.
Çalıştay, EMBARQ Türkiye Proje Koordinatörü Çiğdem Çörek Öztaşın açılış konuşmasıyla başladı. Yurtdışından uzmanların katılım gösterdiği çalıştayda çeşitli sunumlar yapıldı. Bir ulaşım aracı olarak bisikletin desteklenmesi gerekliliğine değinen Philippe Crist; bisiklet kullanımının ekonomik ve politik boyutunu OECD ülke örnekleriyle anlattı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumundan Ceyhan Vardar; fiziksel hareketsizliğin olumsuz etkileri ve buna bağlı gelişen hastalıklar sunumunda hareketlilik için bisikletin önemli olduğunu vurguladı. Danimarkalı CONSIA danışmanlıktan Carsten Wass; Türkiye kent örneklerini inceleyerek bisiklet yollarınını nasıl daha güvenli hale getirileceği üzerine konuştu. Araba park etmenin sorun olduğu Türkiyede bir başka büyük problem ise bisiklet park alanlarının olmamasıdır. Dedi.
"Yollardaki renk kontrastı ulaşıma akış ve güvenlik getirebilir."
EVONİKten Marisa Cruz; yol güvenliği ve trafik çözümleri için yol renklerndirme sisteminin önemli bir çözüm olabileceğine değindi. Trafikte renklerin de hayat kurtarabileceğini vurguladı. Akabinde çalıştay, BKK Centre for Budapest Transporttan Peter Dalos, İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOMEden Halime Tekinin sunumlarıyla devam etti. Sunumlar sonrası oluşturulan 3 farklı grupla düzenlenen çalıştayda; güvenli bisikletli ulaşım, bisiklet kullanımı odak grup konuları, bisikletin ekonomik, sosyal, çevresel ve halk sağlığı etkileri üzerinde duruldu.
İlginizi Çekebilir