© Halk Ulaşım 2021

EGO Şoförlerine Psikoteknik Eğitim

Ankara’nın kent içi ulaşımında günlük ortalama 670 bin kişiyi taşıyan belediye otobüsü şoförleri psikoteknik testten geçirilerek özenle seçiliyor

Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, bir yandan çevre dostu doğalgazlı son model araçlarla dünyanın en çevreci otobüs filosunu oluştururken, bir yandan da en iyi hizmetin insana yapılan yatırım olduğu gerçeğini de ön planda tutuyor.

Ankara’nın kent içi ulaşımında günde ortalama 670 bin kişiyi taşıyan Belediye Otobüsü şoförleri Psikoteknik testten geçirilerek özenle seçiliyor.

Taşımacılıkta hizmet kalitesinin ve güvenilirliğin, teknolojiyi kullanan insanda odaklandığına dikkat çeken EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu,  sürekli artan araç trafiğinin ve yolcu kapasitesinin, toplu taşıma görevini yerine getiren otobüs şoförlerine de çok büyük sorumluluklar yüklediğini belirtti.

ÖZENLİ SEÇİM, SÜREKLİ EĞİTİM

EGO Genel Müdürlüğü bünyesindeki otobüslerde görev yapacak şoförler seçilirken, işinin ehli ve psikolojisinin sağlam kişiler olmasına özen gösteriliyor. Şoförlerin E Sınıfı ehliyetine sahip olmalarının yanı sıra, kentiçi trafiğe uyum sağlayabilecek nitelikte olup olmadıkları da psikoteknik değerlendirmelerle belirleniyor. Test sonucunda 100 üzerinden yeterli olarak kabul edilen 70 puanı geçerek EGO otobüslerinde görev yapabilecek kapasitede olduğuna kanaat getirilen şoför adaylarına, çalışma hayatıyla birlikte, hizmetiçi eğitim ve seminerlerle hem mesleki hem de halkla ilişkiler konusunda eğitim verilmeye devam ediyor.

Teknik bilgi, deneyim, refleks gibi özelliklerin yanında, görev  başında ani karar verme durumunda olan şoförün psikolojisinin de çok önemli olduğunu vurgulayan EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, başta EGO olmak üzere, Özel Halk Otobüsleri ve Özel Toplu Taşım Araçları sürücülerinin de psikoteknik testlerden geçirildiğini belirterek, “Daha önce ehliyeti olan ve araç kullanabilen herkesin toplu taşımacılık gibi çok önemli bir işte çalışabilecek vasıflara sahip olup olmadığını bilimsel verilerle tesbit etmiş oluyoruz” dedi.

Karayolları Trafik Yönetmeliğine uygun olarak kurulan  test merkezinde,  bir psikiyatrist ve iki psikolog kontrolünde testlerin yapıldığını ifade eden Necmettin Tahiroğlu, değerlendirmeler sonucunda başarısız olan EGO adaylarının, verilen eğitimlerle de eksiklikleri giderilemezse sürücülük dışında başka bir alanda görevlendirildiklerini, Özel Halk Otobüslerindeki sürücülerin ise toplu taşımada çalışmalarına müsaade edilmediğini vurguladı.

UYGULANAN TESTLER

Otobüs İşletmesi Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan “Psikoteknik Test Merkezi”nde, Görsel Algı ve Bellek Testi, Görsel SüreklilikTesti, Seçici Dikkat Testi, Sürekli Dikkat Testi, Çevresel Görüş Testi, Koordinasyon Testi, Tepki Hızı Testi, Hız – Mesafe ve Çarpışma Zamanı Tahmin Testi, Muhakeme Testi, Trafiğe ilişkin Görüş Testi ve Trafik Ortamında Tepki Hızı Testi gibi testler uygulanıyor.

Trafikte meydana gelen kazaların yüzde 80-90 oranında sürücülerin hatasından kaynaklanmasını dikkate alan EGO, sürücü hatasını asgariye indirerek trafik kazalarını mümkün ölçüde azaltmaya çalışıyor.

Trafik kazalarında sürücü payını asgariye indirmek amacıyla EGO Genel Müdürlüğü’nün EGO, Özel Halk Otobüsleri ve Özel Toplu taşım araçlarının sürücülerinin psikoteknik testlerden geçirildiğini söyleyen Necmettin Tahiroğlu, “Bu testlerde yapılan psikoteknik değerlendirme, güvenli araç kullanımı için gerekli olan psikomotor ve zihinsel becerileri, araç kullanmaya ilişkin tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin standart testler ile ölçülmesini buna dayalı olarak da yeterlik kararının verilmesini kapsıyor” dedi.

 

OTOBÜS EĞİTİM SİMÜLATÖRÜ

Otobüs İşletmesi Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen psikoteknik test uygulamasında başarılı olup göreve yeni başlayacak şoförler, yol ve hareket özelliklerinin ekrana yansıtıldığı, şoför hatalarının tespit edildiği Otobüs Eğitim Simülatörü ile sanal ortamda göreve hazırlanıyor.

Daire Başkanlığı Eğitim Merkezi’nde bulunan 3 adet Otobüs Eğitim  Simülatörü ile her türlü yol, mevsim, hava ve trafik şartlarına göre oluşturulan sanal ortamda şoför adayları, yolcu iniş - binişinden, hatalı kullanıma, yakıt ekonomisine ve sürüş güvenliğine aykırı davranışları bire bir ekranda yaşıyorlar ve bilgisayardan alınan puanlama çıktıları ile yaptıkları hataları da ayrıntılı olarak görüyor.

Simülatör eğitimi ile de kazaların önlenmesi ve yolcularla münasebetlerde ölçülü olunması, şoförlerin sürüş güvenliğine katkı sağlayarak riskleri en aza indirgemek amaçlanıyor.

Bu eğitimden alınacak olumlu bir sonuçla birlikte araçların yakıt tüketiminin en az % 1 oranında düşürülmesi, bakım ve onarım giderlerinin azaltılması olarak planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER