© Halk Ulaşım 2021

En ‘Havalı’ Teleferik Montajı Başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 50 yıl sonra yenilenen teleferik hattında, ağırlığı 4,5 tonu bulan direk ve malzemeler helikopterle taşınarak havadan monte ediliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 50 yıl sonra yenilenen teleferik hattında, ağırlığı 4,5 tonu bulan direk ve malzemeler helikopterle taşınarak havadan monte ediliyor. İsveçlilerin takım liderliğindeki İtalya, Bulgaristan, Almanya ve Avusturyalı uzmanların da aralarında yer aldığı 30 kişilik ekip, 8 bin 874 metre ile dünyanın en uzun aktarmasız teleferik hattını inşa ediyor.

Uludağ’ın sadece kış aylarında değil yılın 12 ayı turizme kazandırılması çalışmalarını teleferik hattından başlatan Büyükşehir Belediyesi, 1955 yılında projelendirilip, 1963 yılında çalışmaya başlayan 50 yıllık teleferik hattının yerine 8 bin 874 metre ile dünyanın en uzun aktarmasız teleferik hattını inşa ediyor. Yap- işlet- devret modeliyle hayata geçirilen projede, mevcut eski hat ve direklerin sökümünün ardından yeni direklerin montajına başlandı. Teferrüç istasyonu ile Sarılan istasyonu arasındaki 24 direkten merkeze yakın olan 6 tanesinin montajı tamamlanırken, geçit vermeyen yamaçlarda kalan bölümlerin beton aksamları eski teleferik hattı sökülmeden tamamlanmıştı. Kalan 18 direğin montajı için karadan yol açılması halinde fazla sayıda ağacın kesileceğini belirleyen firma, çevreye zarar vermemek amacıyla bu direklerin montajını helikopterle gerçekleştirmeye karar verdi.

Helikopter Bulgaristan’dan geldi
Hattın merkezdeki ilk durağı olan Teferrüç istasyonunun üst kısmına getirilen ve ağırlığı en fazla 4,5 ton olan direk ve malzemelerin taşınması ve montajı için İsviçreli Heliswiss firması ile anlaşıldı. İsviçreli firma, Bulgaristan’da bulunan Rus malı helikopteri, teleferik inşaatı için Bursa’ya getirdi. Aralarında İsviçre, Bulgaristan, İtalya, Almanya ve Avusturya’dan gelen uzmanların da bulunduğu toplam 30 kişilik ekip, sabah saatlerinde direklerin montajına başlattı. Teferrüç İstasyonun üst kısmındaki açık alandaki malzemeler, halatlarla helikoptere bağlanırken, montaj bölgesine taşınan malzemeler, o bölgede bulunan yer ekiplerinin çalışmasıyla helikopterden sökülmeden monte ediliyor. Yol açmak için ağaç kesmek yerine, havadan montaj yoluna gittiklerini belirten Bursa Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul, Sarıalan’a kadar olan bölümdeki 18 direk montajını 3 gün içinde tamamlamayı amaçladıklarını söyledi. İlk teleferiğin 29 Ekim 1963 yılında açıldığını hatırlatan Cumbul, “Biz de hattın Sarıalan’a kadar olan ilk etabını Teleferiğin 50’nci yılı olan 23 Ekim’de açmayı hedefliyoruz. Oteller Bölgesi’ne kadar olan ikinci etabı da yılbaşına kadar bitirmek istiyoruz” dedi.

Sıra bekleme derdi kalkacak
Helikopterle yapılan montaj çalışmalarını sahada izleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünyanın en ünlü firması Leitner ile çalıştıklarını ve teknolojinin tüm imkanlarının Bursa’da kullanıldığını söyledi. Helikopterle montaj sayesinde ağaç kesilmesinin önüne geçildiğini belirten Başkan Altepe, “Aynı zamanda daha seri üretim gerçekleşiyor ve zamandan kazanıyoruz. Yeni teleferiğimizle kapasite 12 kat artacak ve 22 dakikada merkezden Oteller Bölgesi’ne ulaşmak mümkün olacak. Böylece sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da Uludağ’daki otellerin yatak kapasitesini kullanmış olabileceğiz. Sıra bekleme derdinin de sona ereceği yeni teleferiğin Bursa turizmine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER