Ford Otosandan Yeni Bir Yatırım
SektörelGeliştirdiği yeni büyük hacimli Ecotorq motor için 100 milyon doları aşan yatırım kararı aldı
Ford Otosan yeni yerli motor yatırımını kamuoyuna açıkladı. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan, 54 yıllık geçmişinin getirdiği gelişim ve değişim ile büyük bir Ar-Ge şirketi ve mükemmel üretim kabiliyetine sahip büyük bir sanayi kuruluşu kimliği kazanmıştır dedi.
11 yıldır üst üste Türkiye otomotiv sektörü lideri konumunda olan Ford Otosan, üretim ve mühendislik çalışmalarını yeni bir yatırımla taçlandırıyor. Fikri mülkiyet hakları yüzde yüz Ford Otosana ait olan ve sınıfının en iyisi olma hedefiyle Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen yeni 11 lt ve 13 lt Ecotorq motorlar; ağır ticari, sanayi ve marin uygulamalarını içeren geniş kullanım alanlarını hedefliyor.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yeni Ecotorq motorun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, İnönü Fabrikasının birçok kalite ödülüyle dünyaya ihracat yaptığının altını çizdi. Yenigün, İnönü motor fabrikamızda hafif ticari modellerinde kullandığımız Duratorq ve Cargo modellerinde kullandığımız Ecotorq motorları üretiyoruz. Mühendislik çalışmaları konseptten üretime kadar Ford Otosana ait Ecotorq motorlarından bugüne kadar 120 bin adetten fazla üretirken, Duratorq motorlarımızın üretim adedi ise 350 bini geçti dedi.
Ford Otosan güçlü bir sanayi kuruluşu ve mühendislik şirketi
Genel Müdürü Yenigün; Ford Otosanın yıllar içinde yaşadığı çarpıcı gelişim ve değişimi de şöyle özetledi: Şirketimizin köklerine, geçmişine baktığımızda, Ford Otosanın büyük dönüşüm ve değişimine tanık oluyoruz. 1928 yılında Merhum Vehbi Koçun Ankara Ford bayisi olmasını takiben Türkiye çapında yaygın satış ve servis ağı oluşturularak ile 1959lu yıllarda Otosanın kuruluşuna kadar iyi bir satış-pazarlama kabiliyetine sahip bir organizasyon gelişimini tamamladı. 1959 yılında, Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen Türkiyenin ilk aracı Anadolun üretimi başladı. 1967 yılında ilk Transit üretildi. 1982 yılında İnönü fabrikasının açılışıyla sanayi hamleleri ivme kazanmaya başladı. Akabinde, 1986 yılında, mühendisliği Otosana ait ilk Türk dizel motoru ERK üretildi. Bu önemli gelişmelerin ardından 1997 yılında Koç ve Ford eşit ortaklığı ile Ford Otosan kuruldu. 2001 yılında açılan Kocaeli fabrikası, yüksek üretim gücünün yanısıra, mükemmel üretim yapan bir fabrika olarak Ford dünyasında örnek gösterilen bir referans noktası oldu. Geleceği tıpkı bir bina gibi taş üstüne taş koyarak inşa etmeye devam eden Ford Otosan ortaklığının 10. yılı olan 2007de açtığı Gebze Mühendislik Merkezinde global Ar-Ge hizmetlerine başladı. Ar-Ge çalışmalarının ölçeği değişti ve aktarma organlarının da geliştirilmesi ile önemli bir gelişim dönemine adım atıldı. Ar-Ge çalışmaları Connect ile global bir boyut kazandı. Ford Otosan tarafından global olarak tasarlanan ilk ürün olan, hem Türkiye hem de Ford Otosan için bir kilometre taşı haline gelen Connectin 2009 yılında Kuzey Amerikaya ihracatında da Ar-Ge gücümüz önemli rol oynadı. Üretimle kazanılan devinim önemli bir ihracat yapısına dönüştü ve Ford Otosan Türkiyenin önemli ihracat yapan kurumları arasına girdi. Dolayısıyla; 1959da montaj tesisi olarak başlayan Ford Otosan, satış ve pazarlama misyonunun yanısıra 52 yıllık geçmişinin getirdiği gelişim ve değişim ile Büyük bir Ar-Ge şirketi ve mükemmel üretim kabiliyetine sahip büyük bir sanayi kuruluşu kimliği kazandı.
Yenigün, Bugün gelinen noktada Ford Otosan artık; Fordun Avrupadaki ticari araç üretim merkezi, Fordun dünyadaki ağır ticari araç geliştirme ve üretim merkezi, Fordun dünyadaki en büyük 3 Ar-Ge merkezinden biri, Fordun dizel motorlarının geliştirilmesi ve kalibrasyonunu yapan merkez, 11 yıldır üst üste otomotiv pazar lideri, sadece iç pazarda değil ihraç pazarlarında da kamyon satış ve satış sonrası için kendi bayi ağını kurmuş güçlü bir şirket, 110.000 araç kapasiteli yeni 3. ticari araç üretim fabrikası olan Yeniköy tesisini kurarak yatırımlarına doludizgin devam eden bir şirket ve ihracatta Türkiyenin 2nci büyük, sektörünün ise lider kurumudur dedi.
Yüzde yüz Ford Otosan projeleri ile teknoloji ihraç ediliyor
Genel Müdür Yenigün konuşmasında Ford Otosanın sürdürülebilir iş modellerine de değindi. Ford Otosanı geleceğe güçlü Ar-Ge yapısının taşıyacağını da vurgulayan Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: Sürdürülebilir iş yapısı çerçevesinde üç tip proje yönetimi gerçekleştiriyoruz. Yüzde yüz fikri mülkiyet hakları Forda ait projeler, yüzde 50 Forda, yüzde 50 Ford Otosana ait projeler ve yüzde yüz Ford Otosana ait projeler. Fikri mülkiyet haklarına katkı sağladığımız projeler bize yeni fırsatları da beraberinde getiriyor. Türkiye ekonomisine ve istihdama katkıda bulunulurken lisans haklarıyla kazanç elde ediliyor. Teknoloji lisans anlaşmaları ile ayrıca global arenalarda yolumuz ve önümüz açılıyor. Mühendisliğini yaptığımız, geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz Cargo kamyonları için Ford ile 2010 yılında imzaladığımız global Cargo anlaşması bunun önemli bir örneğidir. En son olarak da, JMC ile Ecotorq motorlarının Çinde üretilmesi için imzaladığımız teknoloji lisans anlaşması da Ford Otosan olarak geldiğimiz noktayı en iyi şekilde gösteriyor. Yapılan anlaşma ile Ford Otosan, fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu Ecotorq motorlarının, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere Çinde üretilmesine izin veriyor. Lisans anlaşması ilk üretimin gerçekleşeceği 2016 yılından itibaren 12 yıl süreyle geçerli olacak ve anlaşma kapsamında ürün başına 150 Euro ile 190 Euro arasında değişen bir lisans ücreti alacak olan Ford Otosan 1 Milyon Euroluk lisans bedelini de avans olarak alacak. Satış-pazarlama, üretim, ihracat, Ar-Ge ve onun ötesinde teknoloji lisans anlaşmaları ile mühendislik ihraç eden bir kurum olarak global anlamda çıtamızı yükseltmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar ürettiğimiz Duratorq ve Ecotorq motorlara bugün bir yenisini daha eklemenin haklı gururunu yaşıyoruz. Fikri Mülkiyet Hakları yüzde yüz Ford Otosana ait yeni Ecotorq motorumuz, Ford Otosan ve Türkiye için büyük önem taşıyor. Tübitak Ar-Ge ve Ürün Geliştirme teşviği ile Ekonomi Bakanlığından motor yatırım teşviği almak için başvurduğumuz yeni Ecotorq motorumuz, 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçirilecek.
Mükemmel iş modeline sahip bir teknoloji şirketi
Araç ve motor üretimi, yüksek mühendislik gücü, rekabetçi Ar-Ge yapılanması ve mühendislik ihracatı ile mükemmel iş modeline sahip bir teknoloji şirketi olduklarını da sözlerine ekleyen Yenigün, Tüm bunların ötesinde, gücüne güç katan yeni kurumsal kimliği ile Ford Otosan artık bir teknoloji şirketidir. 2240 beyaz yakalı çalışanımızın önemli bir bölümünü oluşturan 1780 mühendisin 1240ı sadece Ar-Ge özelinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu rakam da Ford Otosanın bu yoldaki kararlığının önemli bir göstergesidir dedi.
İlginizi Çekebilir