© Halk Ulaşım 2021

Gaziantep İpek Yolunun Kalbi Oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İpek Yolu’nun önemli kentlerinden biri olan Gaziantep’in, son 10 yılda yaptığı atılım ve gerçekleştirdiği projelerle adeta İpek Yolu’nun kalbi konumuna geldiğini söyledi.

Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi ve Otoloji-Nörootoloji Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “7. Koklear İmplantasyon Otoloji-Nörootoloji Odoloji Kongresi”nde yaptığı konuşmada, değişen Gaziantep’in yeni yüzünü anlattı.

Gaziantep’in önceleri baklava, kebap ve lahmacun kenti olarak bilindiğini, ancak şimdilerde yeni yüzü ile anıldığını dile getiren Güzelbey, sanayinin yanında, sanayiye paralel kültür ve turizm alanında da önemli gelişmeler sağladığını vurguladı.

UNESCO’nun 2012 Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ne Gaziantep’ten Yesemek Açık Hava Müzesi ile Zeugma Kazı Alanı ve Mozaik Müzesi’nin girdiğini ifade eden Başkan Güzelbey, Gaziantep’in aynı zamanda dünyanın ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Antlaşması’nın yapıldığı yer olduğunu hatırlattı.

Gaziantep’in zengin birçok kültür ve tarih varlığı ile bilinen bir kent olduğunu aktaran Güzelbey, bu zenginlikler arasında Rum kale, tarihi Antepevleri, hanların, hamamların ve kervansarayların bulunduğunu bildirdi. Kent merkezinde bulunan bu tarihi yapıların 21. yüzyılın başında insanlar tarafından çöp istasyonları veya açık otoparklar haline dönüştüğünü kaydeden Güzelbey, “Biz Prof. Dr. Metin Sözen hoca ile birlikte bu tarihi yapıların kurtarılması için çalışmalara başladık. Bugün başkanlığını da benim yaptığım Tarihi Kentler Birliği, Gaziantep başta olmak üzere birçok bölgede tarihi mekanların ortaya çıkarılması için büyük çalışmalar yapıyor.” diye konuştu.

Gaziantep Kalesi ve etrafındaki tarihi yapıların kurtarılması için AB fonunda önemli bütçeler aldıklarını ve bu yapıları yeniden gün yüzüne çıkardıklarını anımsatan Güzelbey, birçok belediyenin bu fonları bilmediği bir süreçte Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerinin kültürel miras konusunda önemli projeler gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Kaleyi merkez yapmak suretiyle bir kültürel reform başlattıklarını ve hemen kalenin yanı başında bir “Kültür Yolu” projesi yaptıklarını anımsatan Güzelbey, bu alandaki tüm tarihi yapıların gün yüzüne çıktığını kaydetti. Tüm bu çalışmaları yaparken diğer medeniyetlerin yapılarına da saygı gösterdiklerini açıklayan Güzelbey, “Biz kendi camimizi restore ederken yol açma çalışmaları esnasında tesadüfen bulduğumuz bir Kilise’yi de restore ettik. Burasını bir kültür merkezi yaptık. Hiçbir ayrım yapmadan hepsinin restorasyonu gerçekleştirdik. Bir Sinagog’u da restore ettik ve Gaziantep Üniversitesi’nin hizmetine kültür merkezi olarak sunduk. Bütün bunlar Gaziantep’in kültür değişimde önemli taşlar olmuştur. Ama en önemlisi de Zeugma Mozaik Müzesi olmuştur. Bu alanda almış olduğumuz ikinci büyük ödül olmuştur.” şeklinde konuştu.

Tüm bu gelişmeler eşliğinde Gaziantep’in ipek yolunun kalbi konumunda olduğunu dile getiren Güzelbey, bugün itibariyle kentin bölgesel, ulusal hatta uluslararası alanlarda önemli bir şehir olduğunu aktardı.

Kongre Başkanı Muzaffer Kanlıkama ise, 2011 yılında Prof. Dr. Kemal Değer tarafından başlatılan ve bugün 7’si gerçekleştirilen toplantının giderek Türkiye genelinde yaygınlaştığını söyledi. İmplantasyon’nun ülkemizde yaygınlaştığını ifade eden Kanlıkama, bunun yanında Otoloji-Nörootoloji ve Odoloji’nin de tartışılan konuların başında geldiğini bildirdi.

Toplantıya Türkiye’nin değişik bölgelerinden bilim adamlarının katıldığını anımsatan Kanlıkama, 3 gün sürecek olan toplantının başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

Tuğcan Oteli’nde gerçekleşen toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, GAÜN Rektör Yardımcısı Ali Gür, Kongre Eşbaşkanı Gonca Seneroğlu, doktorlar ve alanında uzman bilim adamları katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER