Goodyeardan Bayramda Güvenli Yolculuk İçin Öneriler !
EnerjiGoodyear,yaklaşan bayram tatili öncesi sürücüleri güvenli sürüş konusunda bilinçlendirmek adına bazı önerilerde bulundu.
Havaların soğuduğu şu günlerde, yol güvenliği ve sürüş teknikleri açısından çok daha dikkatli, bilinçli olunması, +7 derecenin altındaki hava sıcaklığında yol tutuşu, sürüş konforu açısından kış lastiklerinin kullanılması gerekiyor
Sürücülerin yolculuğa çıkarken lastiklerinin sağlamlığını, dişlerini ve basıncını kontrol ettirmesi önemli noktalar arasında yer alıyor. Ülkemizde her yıl özellikle bayram tatili dönemlerinde binlerce kaza oluyor ve bu kazalar çok sayıda can kaybına, yaralanmaya ve maddi hasara yol açıyor. Kazaların en önemli nedenleri arasında sürücü hataları ve yol koşulları geliyor.
Bayramda yola çıkacaklara önemli uyarılar!
Ekim ayında yağmur sık yağdığından yolların kaygan olma ihtimali çok yüksek. Doğru lastik seçimi özellikle kaygan zeminde araç kullanımını kolaylaştırıyor ve sürücü hatalarını azaltıyor. Uzmanına danışarak doğru lastik seçin. +7 derecenin altında mutlaka kış lastiği kullanın.
Yolculuk öncesi aracınızın periyodik bakımlarını yaptırın.
Aracınızın basınç değeri uygun seviyede değilse lastiğinizin yol tutuşu bundan olumsuz yönde etkilenecek ve yol güvenliğinizi tehdit edecektir. Aracınızın lastiklerini doğru basınç değerine ayarlayın
Trafik işaret ve işaretçilerine uyun.
Bütün koltukların baş yastıklarının oturan kişilerin boynuna değil, başının arkasına gelecek şekilde ayarlanmasını sağlayın.
Dinlenme ve mola noktaları ile seyahatin önceden planlanması, varış yerine güvenli ve rahat şekilde ulaşmanızı sağlamak için olmazsa olmazlardan. Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhları tercih edin, gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinin ve seçilen yol ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlarınıza bildirin.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre trafik kazalarının nedeninin yüzde 87.5i sürücü kusurundan kaynaklanıyor. Bayramda özellikle şehirlerarası yollarda trafik her zamankinden yoğun olacak. Sürüş hatalarını en asgariye indirmek için yola dinlenmiş olarak çıkın. Yorgunluk, uyku hali ve dikkat kaybının sürüş becerileri üzerindeki olumsuz etkisini göz ardı etmeyin. Her 200 kilometrede veya 2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verin.
Yeni aldığınız aracın özelliklerini tam olarak öğrenin.
Aşırı hız farklılıkları tehlike yaratır. Aracınızı hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyarak kullanın.
Sürücü belgesi, taşıt ruhsatı, trafik sigorta poliçesi ve egzoz emisyon belgesini yanınızda bulundurun.
Direksiyon başında cep telefonu ile konuşmayın ve sigara içmeyin.
Araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmayın, molada kan dolaşımını arttıran hareketler yapmaya çalışın.
Mutlaka emniyet kemerinizi takın
Gece sürüşleri dışında da, şehirlerarası yollarda, yağmurlu ve sisli havalarda gündüzleri de farlarınızı açık tutun.
Otomobilde çocuklar varsa çocuk koltuğunda seyahat etmelerini sağlayın.
İlginizi Çekebilir