© Halk Ulaşım 2021

GÜRÇAY: “FİLO MÜŞTERİLERİMİZİN OPERASYONEL VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRIYORUZ

Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, geleneksel Ticari Ürünler Değerlendirme Toplantısı’nda, Profleet ile filoların toplam operasyon maliyetini düşürmeye odaklandıklarını belirterek, “2015 yılında sistemimize kaydettiğimiz 1 milyondan fazla lastiğin düzenli takibini yapıyor, filo müşterilerimizin verimliliğini arttıran çözümler sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Brisa, 2016 yılı Ticari Ürünler Değerlendirme Toplantısını, Genel Müdür Yiğit Gürçay ve Ticari Ürünler Pazarlama ve Satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Egemen Atış’ın ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Ticari lastikler segmentini etkileyen global trendlere, dünyada ve Türkiye’de sektörün durumuna ilişkin bilgilerin aktarıldığı toplantıda, Brisa’nın gelecek vizyonu ve filoların operasyonel maliyetlerini azaltmaya yönelik çözümleri üzerinde duruldu.  

 

Filoların en büyük maliyet kalemi olan yakıt tüketiminin önemine dikkat çekilen toplantıda, Brisa’nın Profleet kapsamında sunduğu ürün ve hizmetler ile yakıt tasarrufu sağlarken, aynı zamanda karbon salımını düşürerek, çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmanın da mümkün olduğu anlatıldı.

 

Gürçay: “Ticari araçların toplam karbon salımını sınırlayan düzenlemeler yolda”

 

Karayolu ulaşımının, Avrupa Birliği\'nin toplam karbon salımının %20’sinin kaynağını oluşturduğunu vurgulayan Gürçay, Avrupa Komisyonu\'nun 2050 yılında ulaşım ve taşımadan kaynaklanan karbon salımını %60 oranında azaltmayı hedeflediğini hatırlattı. Bu doğrultuda Avrupa’da binek ve hafif ticari araçların karbon salımına aşamalı olarak ciddi kısıtlamalar getirildiğini belirten Gürçay, \"Ticari araçlar için şu anda ticari araçların sadece motordan kaynaklanan karbon salımını kısıtlayan regülasyonlar olsa da yakın gelecekte toplam karbon salımını sınırlamaya yönelik regülasyon hazırlıkları gündemde” dedi.

 

Öte yandan, her sektörde etkisini gösteren dijitalleşme akımının, otomotiv sektörünü de birçok açıdan etkilediğini belirten Gürçay, “Bugün önde gelen tüm otomotiv firmalarının, dijitalleşmeye ve sürdürülebilir teknolojilere yatırım yaptığını biliyoruz. Bu doğrultuda biz lastik üreticilerinden de beklentiler değişiyor.  Brisa olarak, geleceği şimdiden görüyor ve müşteri odaklı inovatif çözümler geliştiriyoruz” dedi.

 

Global trendleri yakından takip ederek, sürekli değişen müşteri ihtiyaçlarını müşterilerden önce farkedip, yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Gürçay, “Profleet kapsamında geliştirdiğimiz Aspects+ adlı yazılımla filolarda yaptığımız tüm ölçümleri kaydediyor, takip, raporlama ve zamanında aksiyonlar ile lastiklerin kullanım ömrünü ve performansını arttırıyoruz. Sadece bu yıl 100 binden fazla araçta inceleme yaparak, 1 milyonun üzerinde lastiğe dokunduk. Bridgestone tarafından geliştirilen B-Tag teknolojisi ile de lastiklerin performansına etki eden basınç, sıcaklık, yük gibi değerlerin takibini sağlıyoruz. Türkiye’deki ilk uygulamamızı da Tüprag Altın Madeni’nde çalışan kaya kamyonlarının 57 inç çapındaki Bridgestone lastikleri için yaptık. Ticari araç kullanıcıları için geliştirdiğimiz TPMS ve yüke göre basınç hesaplamaya yönelik mobil uygulamalar da dijital çözümlerimize örnek gösterilebilir” şeklinde konuştu.

 

Brisa’nın performansına da değinen Gürçay, “2015 yılının ilk dokuz aylık döneminde yurt içi satışlarımızı adet bazında ve geçen yılın aynı dönemine göre %11, net satışlarımızı ise tüm kanallarda toplam %6 oranında artırmayı başardık. Brisa’nın 2015 yılının dokuz aylık döneminde net satış geliri 1.282 milyon TL olarak gerçekleşti. 2015 yılında inovasyon, dijitalleşme, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk başta olmak üzere çeşitli alanlarda 12 ödüle layık görüldük” dedi.

 

Bridgestone’nun yetiştirdiği ‘Guayule’ bitkisi sektörün geleceği olabilir

 

Bridgestone’nun Amerika’da kurduğu araştırma tesislerinde, çölde yetiştirilen Guayule bitkisinden doğal kauçuk üretmeye başladığına dikkat çeken Gürçay, “Bu sayede lastik sektörü Güneydoğu Asya’dan gelen kauçuk hammaddesine bağımlı olmadan sürdürülebilir bir hammadde kaynağı bulabilecek” dedi.

 

Brisa’nın sadece ekonomik değil, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe de büyük önem verdiğini belirten Gürçay, 2015 yılında Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik endeksinde yer almaya hak kazanarak, CDP (Carbon Disclosure Project / Karbon Saydamlık Projesi) tarafından Türkiye’den yalnızca beş şirketin sahip olduğu İklim Saydamlık Lideri ödülüne layık görüldüklerini de sözlerine ekledi.

 

 

Kauçuğu yalnızca lastiklerimizde kullanmıyoruz

 

Kauçuğu yalnızca lastikte değil, yapı sektöründe de kullandıklarını belirten Gürçay, “Bir deprem bölgesi olan Japonya’da Bridgestone tarafından geliştirilen ve geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına sunduğumuz sismik izolatör teknolojisi, yapılarda bir tampon altyapı görevi görüyor. Esnek kauçuk maddesi, depremin sarsıntılarını emerek, hasarı önemli ölçüde azaltıyor. Japonya’da 700-800 kadar yapıda kullanılan bu teknoloji, özellikle hastane, fabrika, yol yapıları (viyadükler, köprüler vb) gibi yapılarda tercih ediliyor” dedi.

 

Atış: “Filolar doğru lastik seçimiyle yakıt tasarruf yapıyor”

 

Brisa Ticari Ürünler Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Egemen Atış da yaptığı konuşmada, günümüzde filoların en büyük maliyet unsurunun yakıt olduğunu bildiklerini, bu sorunu çözmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Atış, “Bridgestone teknolojisiyle geliştirilen, yuvarlama direnci düşük ticari araç lastikleri ile hem yakıt tasarrufu sağlamak, hem de çevreye verilen zararı azaltmak mümkün. Lastiklerin yuvarlanma direncinin düşük olması sayesinde yakıt tüketimi de azalıyor. Örneğin; 10 adet TIR çekicisi olan bir filo sahibi doğru lastik seçimi yaptığı taktirde yıllık 177 bin TL tutarında yani %5,9\'luk bir yakıt tasarrufu sağlayabilir” dedi.

2015\'te hayata geçirdikleri bir hizmet inovasyonu olan Probox’a da değinen Atış, “Mobil servis noktamız Probox ile filo müşterilerimize yerinde lastik değişimi ve servis hizmeti sunarak, operasyonel verimliliklerini artırıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin en büyük şantiyelerinden biri olan 3. Havaalanı şantiyesinde birçok firmaya hizmet veriyoruz” diye konuştu.

Filolara özel yol yardım hizmetlerine de değinen Atış, “Filofix” ile yalnızca Türkiye’de değil, Bridgestone Avrupa işbirliğimizle Avrupa yollarında da filo müşterilerimizin yanında olarak iş sürekliliklerine katkıda bulunuyoruz. Batı Avrupa’da hizmet süremizi 40 dakikaya kadar düşürmeye başardık” dedi.

 

Kaplama için yeni teknoloji yatırımı:

 

2015 yılında müşterilerin hurdaya ayırdığı lastiklerin %20’sini kullanıma geri kazandıran Brisa, Bandag ile bu yıl 120 binden fazla ticari lastiği kaplayarak, 36.000 varil petrol  ve 2.400 ton çeliğe eşdeğer maddenin doğaya atılmasını önlemiş oldu.  Bugün pazarda kaplanan her 3 lastikten biri Brisa markalarının imzası taşıyor.

Bu yıl Bandag’ın 2 hizmet noktasında uygulanmaya başlanan “shearography” teknolojisiyle, lastiklerin kaplanmaya uygun olup olmadıkları tıraşlamaya gerek kalmadan saptanabiliyor; böylece lastiklerin ömür planlaması en doğru şekilde yapılabiliyor. Bu teknolojinin, 2016’da yaygınlaştırılması planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER