© Halk Ulaşım 2021

Hedef "ÖHO Hizmet Kalitesinin İyileştirilmesi"

İETT’nin yönetiminde çalışan Özel Halk Otobüslerinin hizmet kalitesinin yükseltilmesi için çalıştay düzenlendi. Çalıştayda İETT’nin yeni araç alım modelinin Özel Halk Otobüslerine uygulanabilirliği konusu masaya yatırıldı.

Harbiye’deki Crown Plaza’da düzenlenen ve bir gün süren “İETT Araç Alım Modelinin Özel Halk Otobüslerine Uygulanabilirliği Çalıştayı”na İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Genel Müdür Yardımcıları Mümin Kahveci, Dr. Hasan Özçelik, Dr. Maşuk Mete, ilgili daire başkanları, TÖHOB Genel Başkanı İsmail Yüksel ile İstanbul Halk Ulaşım, Öztaş, Yeni İstanbul Halk Otobüsleri, Mavi Marmara AŞ, Özulaş yöneticileri ve üyeleri yetkilileri katıldı.

Açılış konuşmasını İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı’nın yaptığı çalıştayın ana konusu araçların yenilenerek engelli erişimine uygun hale getirilmesinin yanı sıra çift katlı otobüslerin durumu, Akyolbil sisteminin işleyişi, müşteri ilişkileri yönetimi ve gelen şikayetlerin değerlendirilmesi, ÖHO kaza ve arıza yönetim modelinin oluşturulması, ÖHO hat ve güzergah taleplerinin değerlendirilmesi ile yönerge çalışmaları detaylarıyla görüşüldü.

İETT modeli dünyaya örnek oldu

İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, çalıştayın açılış konuşmasında İETT’nin uygulamaya aldığı yeni araç alım modelini ve bunun Özel Halk Otobüslerine uygulanabilirliğini anlattı. Baraçlı, “İETT kendi çapında çalışırken aynı zamanda dünyaya örnek olan bir kurum. Biz bir kamu kurumu olarak bunu başardık. Hepimiz toplu ulaşım sektöründe çalışıyoruz. Bu hizmetin dört bileşeni var. Bunlar yol, yolcu, araç ve şoför. Bu unsurların ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirebilecek yönetim anlayışına sahip olmanız gerekiyor. Özel sektör mantığıyla hareket ederseniz maliyet önemli bir unsur. Biz kamu kaynaklarını özel sektör mantığıyla yönetmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bir yandan yolcu ve şoför memnuniyetini sağlarken diğer yandan servis şartları ve yolla ilgili sorunları da çözebilecek mantığa sahip olmamız gerekiyor.” dedi. 

21. yüzyılda anahtar kelime sürdürülübilirlik
Toplu taşımada hizmet kalitesini artırmanın yolunun müşteri ihtiyaç ve taleplerini karşılarken aynı zamanda açığa çıkmamış ihtiyaç ve talepleri de öngörmek gerektiğini söyleyen Baraçlı, bu aşamada yaşlı ve engelli vatandaşları da unutmamak gerektiğine dikkat çekti. Hizmet kalitesinin sağlanmasında sürdürülebilirliğin önemine değinen Baraçlı, “Pazartesi üretilen hizmetle Çarşamba günü üretilen hizmetin aynı olması gerekiyor. 21. yüzyılın en önemli şartlarından biri sürdürülebilirlik. Bu esasında kültürel bir değişim. Klasik düşünce anlayışında, bir ağaçtan dönem içerisinde kazanabildiğiniz kadar meyve alabilmek esastır. Oysa yeni anlayışta ağacı sulamak, budamak, bakımını yapmak var. Yani hizmeti sürekli iyileştirmek, kurumsallaşmak, açık, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını benimsemek gerekiyor.” dedi.

 

İşletme maliyetlerinde yüzde 70 tasarruf
Genel Müdür Baraçlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İETT’nin yeni araç alım modeli ömür boyu maliyet odaklı bir yönetim anlayışıyla hayata geçirildi. Yani sözleşmenin garanti süresi boyunca devam etmesi, sözleşme süresince sınırsız bakım ve yedek parça garantisi, garaj işletme giderlerinin yükleniciye ait olması, işletme esnasındaki risk ve sorumluluğun paylaşılması, üreticinin işletme şartlarından tam geri bildirim alması sağlandı. İETT olarak sözleşme süresini beş yıl olarak belirlediğimiz bu sistem sayesinde kamu işletmeciliğindeki bakım onarım ve işletme maliyetlerinde yüzde 70 oranında bir tasarruf sağladık. Anahtar teslim bir işletmecilik yönetimi olarak tanımlayabileceğimiz bu yeni modelde, işletme sadece garajın güvenlik, aracın şoför ve yakıt maliyetlerinden sorumlu oluyor. Garajı üretici firmaya bırakırken onların bizim uyguladığımız model çerçevesinde çalışmasını sağlıyoruz ve hem süreç hem ara hem de son kontrolleri yapıyoruz.”

Genel Müdür Baraçlı, toplantının ikinci bölümünde Özel Halk Otobüsü temsilcilerinden gelen soruları yanıtladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER