© Halk Ulaşım 2021

Hedefimiz Net Sıfır Emisyon

Dünyanın en büyük alternatif yakıt sistemleri üreticisi BRC, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Raporu’nu yayınladı. Sera gazı salımının yıllar içindeki artışını ve giderek büyüyen karbon ayak izimizi verilerle gözler önüne seren raporda BRC, hedeflerinin alternatif yakıtları destekleyerek sıfır emisyon olduğunu açıkladı. BRC’nin CEO’su David M. Johnson, “Faaliyetlerimizin merkezinde karbon ayak izini azaltma taahhüdümüz var. Tüm gücümüzle uzun vadeli, net sıfır emisyon hedeflerimiz için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük alternatif yakıt sistemleri üreticisi BRC, ‘Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Raporu’nu (ESG) açıkladı.  Sera gazı salımının yıllar içerisindeki değişimini ortaya koyan rapor, ulaşımda yakıt verimliliğine ve karbon ayak izimize de değinerek BRC’nin net sıfır emisyon vizyonunu ortaya koydu.

Sera gazı salımı artışı sürüyor

Rapor, enerji tüketiminin 2018’e göre 2019 yılında yüzde 7,6 azaldığını ortaya koyarken, 2018 yılına kıyasla 2019 yılında sera gazı salımı yüzde 15,7 artış gösterdi. 2019 yılında dünya çapında ‘çevreci yakıtlara’ yönelik talep azalırken, LPG kullanımı 2018’e göre yüzde 7,8 ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) kullanımı yüzde 100’lük düşüş gösterdi. Buna karşılık insan sağlığını tehlikeye sokan katı parçacık (PM) ve azot oksitler (NOx) salımı diğer fosil yakıtlara oranla çok daha fazla olan dizel yakıta olan talep Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uygulanan yasaklara rağmen yüzde 72,5 oranında arttı.

‘Çevreci yakıtlara teşvik sağlanmalı’

ESG raporu hakkında açıklamalarda bulunan BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “BRC olarak vizyonumuz ‘net sıfır emisyon’ yaratacak teknolojileri geliştirmek ve ulaşım sektörünün kullanımına sunmak. Bunu dünyamıza karşı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bizler globalde ve ülkemizde çevreci yakıtları özendirmek için elimizden geleni yapsak da devletler çevreci yakıtları cazip hale getirecek teşvikler açıklamadığı sürece havamızı kirleten ve atmosferimize ağır zararlar veren yakıtların kullanımı devam edecek. Enerji tüketiminin azaldığı 2019 yılında sera gazı salımının artışı dizel ve kömür gibi kirletici yakıtların hala çarpıcı oranlarda kullanılmasından kaynaklanıyor. Dünyamız daha iyisini hak ediyor. Gelecek nesiller için bugün adım atmalıyız” şeklinde konuştu.

‘Vizyonumuz net sıfır emisyon’

Dünyanın en büyük alternatif yakıt sistemleri üreticisi BRC’nin CEO’su David M. Johnson hedeflerinin sıfır emisyon olduğunu vurgulayarak, “Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) raporumuzu yayınladık. Sürdürebilir vizyonumuzun merkezinde düşük karbonlu, temiz ulaşım çözümlerinden oluşan ürünlerimiz ve faaliyetlerimizin merkezinde karbon ayak izini azaltma taahhüdümüz var. Sürdürülebilir taşımacılığa giden yol, maliyet açısından rekabetçi ve piyasa taleplerine uygun teknolojiler üretmekten geçmektedir. Bizler de tüm gücümüzle uzun vadeli net sıfır emisyon hedeflerimiz için çalışıyoruz. İnanıyoruz ki, yenilenebilir ve karbondan arındırılmış gazlara odaklanmak temiz ve sürdürülebilir hareketliliğin yanı sıra ekonomik iyileşmeyi artırmak, yeni istihdam yaratmak ve emisyon azaltma hedeflerimize ulaşmak için de bir fırsat sunar” ifadelerini kullandı.

LPG GERÇEKLERİ:

• Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar.

• LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.

• Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğalgazın ki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır.

• Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75.000 Euro, NOx’den kaynaklananın ise 12.000 Euro olduğu hesaplanmaktadır.

• Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8 ila 6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir.

• LPG’nin katı parçacıklar (PM) salımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır.

• Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel araca göre yüzde 200 daha az NOx üretmektedir.

• Avrupa Birliği’nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında LPG otogaz, benzinden yüzde 70, dizelden yüzde 700 daha az sağlık harcaması sağlar.

• Avrupa Birliği ülkelerinde 2020 yılı için konulmuş hedefe göre, otomotiv yakıtları içinde LPG otogazın günümüzde yüzde 2 olan payının yüzde 10’a çıkarılması öngörülmektedir. Günümüzde ülkemizde LPG otogaz otomotiv yakıtları arasında %12’lik bir paya erişmiştir. Bu açıdan Türkiye, Avrupa Birliği’nin 2020 hedefini şimdiden yakalamış ve geçmiştir.

• Ülkemizde yaklaşık 5 milyon araç LPG otogaz kullanmaktadır. Bu suretle her yıl yaklaşık 2 milyon ton daha az CO2 salımı gerçekleşmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER