İhale Bu Yıl İçinde Yapılacak
UlaşımDHMİ Dalaman, Bodrum, Nevşehir Ve Samsun Havalimanlarını Kiralama Kararı Aldı
ANKARA Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, hükümetin havayolu ulaşımında serbestleşme ve kamu-özel işbirliğiyle gelir artıcı faaliyetlerin artırılması politikaları çerçevesinde, Dalaman, Milas-Bodrum, Samsun-Çarşamba ve Nevşehir-Kapadokya havalimanlarının "kirala-devret" modeli ile işletme hakkı devirleri için bu yıl bitmeden ihaleye çıkma kararı aldıklarını söyledi.
İç-dış hat seferleri gerçekleştirilen dört havalimanından; Dalaman ve Milas-Bodrum`un dış hat işletmeciliği 2015 sonuna kadar özel sektörde, diğer iki havalimanın dış hat ve tamamının iç hat işletmeciliği DHMİ`de bulunuyor.
Dalaman`ın 8 milyon, Bodrum`un 7.6 milyon, Samsun`un 2 milyon ve Nevşehir`in 700,000 yıllık yolcu kapasitesi bulunuyor.
Birdal, Reuters`la gerçekleştirdiği söyleşide, işletme hakkı devir sürelerinin ne kadar olacağı konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "İhalelerle ilgili fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Bodrum ve Dalaman kesin iki ayrı ihale olacak. Nevşehir ve Samsun`un tek grup olarak birleştirilmesi olur mu; çalışıyoruz. Tüm ihalelere ciddi talep olacağını düşünüyoruz" dedi.
Bodrum ve Dalaman havalimanları dış hatlarının şu anda YİD modeliyle görevlendirilen özel şirketler tarafından işletildiğini söyleyen Birdal, ihalelerin ardından YİD süresi bitince ihaleyi kazanacak firmanın iç ve dış hatları birlikte işleteceğini belirtti.
İhaleler dış hatların sözleşme süresinden önce tamamlanırsa; süre bitimine kadar yeni firma iç hatları, eski firma dış hatları işletecek.
Dalaman havalimanı dış hatlarında YDA-Turkuaz`ın ortaklığında bulunan ATM`nin 28 Nisan 2015`e ve Milas-Bodrum havalimanı dış hatlarında ise Mondial-Astaldi`nin 2015 sonuna kadar işletme hakkı bulunuyor.
Sektör kaynakları, özellikle İstanbul üçüncü havalimanı projesinin sektöre ivme kazandırdığı dönemde, DHMİ`nin böyle bir adım atmasının çok yerinde olduğunu, havalimanı işletmesine istekli gruplar varken devirlerin sektörde olumlu karşılanacağını belirtiyor.
Aynı zamanda, bu yolla maliyeti devlet yüklenmeden havalimanlarının iyileştirilmesi ve kapasite artırımının da sağlanmış olacağı, verilecek yolcu garantilerinin üzerinde yolcu transferi gerçekleşirse, DHMİ`nin ek gelir de elde edeceğini söyleyen kaynaklar, trafik açısından, seçilen dört havalimanının da son derece isabetli olduğunu, özel sektörün özellikle turizm bölgelerindeki potansiyeli daha etkin kullanabileceğini belirtiyor.
DHMİ, 2005-2010 arasında kiralama yoluyla işletme hakkı devredilen terminal binalarından toplam 7.1 milyar dolar kira elde etti.
DHMİ`nin sorumluluğundaki 50 havalimanın dördü kiralama olmak üzere toplam 11`inde özel sektör terminal işletmesi olduğunu söyleyen Birdal, havalimanı işletmeciliğinin rahat projeksiyon yapılabilir ve kolay fiyatlanabilir olduğunu belirterek, "Kiralanacak dört havalimanının dışındakilerde de, özel sektörden talep gelirse, kanunen onları da kiralama yetkimiz var" dedi.
İSTANBUL YENİ HAVALİMANI SAHASINDA HÂLÂ MADENCİLER VAR
İstanbul yeni havalimanı projesinde gelinen nokta ile ilgili de bilgi veren Birdal, şirketle henüz uygulama sözleşmesi imzalanmadığını ve yer teslimi yapılmadığını söyledi ve "Sahada hâlen işleyen madenlerle ilgili Maden İşleri Genel Müdürlüğü`nün (MİGEM) çalışmaları var. MİGEM, (madencilerin) taleplerini karşılıklı anlaşma ile çözmek için gerekli görüşmeleri yapıyor. Yer teslimi için şu anda net bir takvim vermemiz mümkün değil" dedi.
Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu`nun (OGG) 25 yıllığına 22.152 milyar euro kira teklifiyle kazandığı İstanbul Yeni Havalimanı projesinin 20 Mayıs`ta atılan ön imzalarının ardından, OGG`nin kuracağı yeni şirket ile uygulama sözleşmesinin imzalanması gerekiyor.
Şartname, uygulama sözleşmesinin imzalanmasının ardından şirketin 30 gün içinde yer teslimi istemesini, takip eden 30 gün içinde yer teslimi yapılmasıyla 42 aylık ilk etap yatırım süresinin başlamasını öngörüyor.
Kaynaklar, havalimanının ilk etabının hedeflenen 2018 sonunda yetişmesi ihtimalinin giderek azaldığını belirtiyor.
ATATÜRK HAVALİMANI`NDA HEDEF
Yeni havalimanı faaliyete geçene kadar Atatürk Havalimanı`nın (AHL) kapasitesini artırmak için gereken ne varsa yapıldığını ve yapılacağını söyleyen Birdal, "İstanbul`a gelmek üzere, özellikle yabancı ülke şirketlerinden, zaman zaman Kazakistan, Suudi Arabistan, Rusya, Azerbeycan, Uzakdoğu`dan veya THY`nin uçtuğu ülkelerden; bize ek sefer veya İstanbul`a yeni pek çok sefer talepleri geliyor, bunları karşılayamıyoruz" dedi.
Birdal, günlük 22 saatlik uçuş doluluğuna ulaşan havalimanında, yetersizliğin hem iniş-kalkış imkânları, hem pist konaklamasından kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu:
"Hepsi birbiriyle bağlantılı olan bu sorunları gidermek için Haziran ayında 43 adet yeni park alanı ihale ettik; en kısa sürede hizmete girecek.
"Bunun dışında, 2008-2009 yıllarında 40 uçak/saat olan iniş kalkış kapasitesini geçen sene 55 uçağa, bu sene yaz sezonu başlangıcında 58 uçağa çıkarttık. Bunu, uluslararası kuralların imkan verdiği çerçevede, uçaklar arasındaki mil aralığını azaltarak, pistlere hızlı çıkışı sağlayan taksi yolları yaparak, arka rüzgar etkisinde bazı hesaplamalar yaparak ve uçakları havada sıralayarak sağladık. Kapasiteyi 63`e çıkartmak için çalışmalarımız da var."
Birdal, yeni havalimanın birinci etabının saatlik iniş kalkış kapasitesinin 75-80 olacağını da söyledi.
İlginizi Çekebilir