İstanbul Rayına Oturacak
Anadolu"Her Yerde Metro, Her Yere Metro" sloganıyla çalışmalarını yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Kongre Merkezinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Raylı Sistem Yatırımları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.
9 yıldır gece gündüz demeden aralıksız çalışarak İstanbul ulaşımında önemli mesafeler kat eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çalışma arkadaşlarıyla birlikte Raylı Sistem Yatırımları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Tanıtıma İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşın yanı sıra, AK Parti Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Hakan Şükür, Tülay Kaynarca, Harun Karaca, İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, İETT Genel Müdür Yardımcılarından Mümin Kahveci ve Dr. Maşuk Mete, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Danışmanları, İBB Genel Sekreter Yardımcıları, İBB Daire Başkanları, İBB İştirak Genel Müdürleri ile çok sayıda İBB çalışanı katıldı.
2013 çok önemli bir yıl
Başkan Kadir Topbaş, Marmaray, Yenikapı Transfer Merkezi ve Haliç Metro Geçiş Köprüsünün 2013 yılı itibariyle tamamlanacağını ve bundan dolayı 2013ün çok önemli bir yıl olduğunun altını çizerek, Metro, metrobüs, tramvay ve deniz hatları, kesintisiz ulaşım için buluşuyor dedi.
Vaad değil iş yapıyoruz diyen Başkan Kadir Topbaş, 2004'te göreve başlarken önce ulaşım master planını hazırlamak suretiyle bu kentin geleceğini tasarladık diye konuştu. Başkan Topbaş şöyle devam etti: İstanbulun herhangi bir noktasındaki bir insanımızın bu kentte yaşamını kolaylaştırma adına adımlar atmaya çalıştık. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan insanların toplu taşım araçlarını kullanım oranına bağlıdır. Bireysel araçlar yerine toplu taşım kullanıyorsa o şehir medenidir. Bir başka boyutta baktığımızda da toplu taşıma araçları sosyalleşme yerleridir.
Gece gündüz demeden çalışarak eski yıllarda ihmal edilmiş ulaşım sorunu çözmeye odaklandıklarını ifade eden Başkan Topbaş şöyle devam etti: Biz istiyoruz ki bu kentte yaşayan her insan -bir ülke özelliği gösteren- bu şehrin herhangi bir noktasından bir noktasına metro ile erişebilsin. Yani her yerde metro her yere metro olsun. Şuanda Dünyanın birçok kenti yıllar öncesinde metro projelerini hazırladı ve kullanmakta. Biz de gecikmiş olan bu sistemi çok daha fazla çalışmak suretiyle bugünkü şartların getirdiği en ileri teknoloji ile dünyanın en modern metrolarını kentimize kazandırmaya çalışıyoruz.
İstanbulu demir ağlarla örüyoruz
Başkan Topbaş, göreve geldiklerinde yaptıkları ulaşım master planları hayata geçtiğinde dünyanın hatırı sayılır metro hatlarından birine sahip olacaklarını altını çizdi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: New Yorkun 800, Londra ve Tokyonun 500, Parisin 400 kmye ulaşan metro ağlarını dikkate alırsak, İstanbulun 2019 sonrasında dünyada New Yorktan sonra en büyük metro ağına sahip ikinci kent İstanbul olacak. Bu bir hayal değil. Bu bir Proje. Adım adım uygulamaya koyuyoruz. Yer altında 24 saat esaslı yerin 30-40 metre altında İstanbulu demir ağlarla örmeye çalışan emeği geçen alın teri döken insanlarımız var. Kendilerine teşekkür ediyorum, bir tarih yazıyorlar. Şuanda bizim 1973'teyapımı başlayan ve 1875te tamamlanan tünel metrosunu yapanları bilmiyoruz ama kullanıyoruz. Kentin önemli ihtiyacını karşılıyor.
İstanbul bir ülke
Başkan Topbaş İstanbulun birçok Avrupa ülkesinden büyük olduğunu hatırlatarak, Bütçemizin büyük bir bölümünü, yani yüzde 55'ini ulaşıma yatırdık. Otobüslerimizi yeniliyoruz. Metrobüs hattı -geçici olarak bir çözüm anlamında kurduğumuz sistem- hizmet veriyor. Diyoruz ki bu kente esas metro ile sistem daha doğru olacaktır. Tarih, çevre metro ile kurtulur diye konuştu.
Niçin gazete ilanı verdik?
Başkan Topbaş bugün gazetelere verdikleri ilanlarının sebebini de şöyle açıkladı: Metro kentin hayatıdır. Çünkü saatte 50-70 bin insan tek yönde taşınıyor. Bu kadar büyük bir projelerin belediye bütçesiyle yapmış başka ülkeler yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz kendi bütçemizle yapmaya çalışıyoruz. Gerçekten büyük bir başarı olarak kabul ettiğimiz bu yatırımlar dünyada gittiğimiz her toplantıda bizlere soruluyor ve aldıkları cevaplar karşısında hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Bugün burada niçin anlatıyor, niçin gazetelere ilan verdik. Diyoruz ki İstanbullu bu gazete kupürlerini saklasın. Yakın gelecekte görecek ki her biri gerçekleştikçe kendisinin de yaşamı kolaylaşacak. Diğer taraftan geleceğini buna göre planlasın. Nerede oturacağı, işine nasıl gideceğini görsün. Artık herkes yürüme mesafesinde bir metroya ulaşacak. Bunlar hayal değil. Bunlar proje. Gerçekleştirmenin heyecanına yaşıyoruz. Bunları gerçekleştirmenin heyecanını hissediyoruz.
Raylı sistemler dönemi başlıyor
Başkan Topbaş metro kelimesinin duyulma ihtimalinin bile olmadığı yerlere metro projeleri yaptıklarına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: Sarıyere de Beykoza da metrodan bahsediyoruz. Yani İstanbulda metronun gitmediği ilçe kalmayacak. İstanbulu demir ağlarla örmekteyiz. Bu bir hayaller manzumesi değil. Bir hayalden bahsetmiyoruz. Ortaya koyduğumuz ve başarıyla hayata geçirdiğimiz güzelliklerden bahsediyoruz. İstiyoruz ki İstanbulda yaşayan herkes yaşamının tadını alsın. İstanbuldaki metro ağları dünyanın en ileri teknolojisi. Dünyanın neresin hangi teknoloji varsa daha iyi halde buraya uyguladık. Makinistsiz kullanılan metrolar var. Böyle ileri teknoloji. Evelsi gün New Yorkta görüştüğümüz kimseler bu hatları kullanmış ve övgüyle bahsettiler. Kilometresi 100 milyon civarında olan böyle bir yatırımı İstanbulluların bize emanet ettiği bütçeden ortaya koyuyoruz. Bir söz var, Yüreği yanmayanın gözü yaşarmaz diye. Bizim derdimiz bu kent bu ülke hak ettiği yere gelsin. İstanbulun her noktasına metrolar geleceğini izledik. Artık İstanbulda ulaşım rayına oturuyor. Artık sistem ağırlıklı raylı sistemler dönemi başlıyor. Bireysel araç kullanma dönemi bitecek.
Başkan Topbaş konuşmasının ardından çalışma arkadaşlarıyla birlikte sahnede basın mensuplarına poz verdi.
İlginizi Çekebilir