© Halk Ulaşım 2021

İstanbul’da Çok Şey Değişti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gelişi ile kurumlarda yaşanan değişimler halk otobüs sektöründe de kendini gösterdi. İstanbul Halk Ulaşım Denetim Kurulu Başkanı Cem Güneş’in ifadesi ile “ortak aklın egemen olmaya başladığı İstanbul’da sorunlar daha ortak fikirler ile çözüme ulaşıyor” sözü yeni dönemi özetliyor. Yeni Hakediş sisteminin de bu bakış açısı ile hazırlandığını dile getiren Güneş, “esnafın yararına olacak tüm fikirler tek tek incelendi, hayata geçebilecek taleplerin hepsi yeni sisteme dahil edildi” dedi.

Yeni Sistem Söylemi Neden Çıktı?

Çünkü Değişime İhtiyacımız Var

Başta İstanbul olmak üzere tüm illerde halk otobüs esnafları mevcut hakediş sistemlerinden şikayetçi. Çünkü gelirlerin giderleri karşılayamaz noktaya gelindiği bir süreç yaşıyoruz. Sadece Pandemi sürecinde değil, öncesi de iyi sayılmazdı. Toplu ulaşım üzerinden siyasi rant talepleri ile yolcu gelirleri erimiştir. Esnaf her gün yeni ücretsiz ve indirimli kartlar ile karşılaşmakta ve geleceğinden endişe duymaktadır.

Siyasilerin kararları ile gelirlerimiz mevcut sistemde güvence altına alınamıyor. Bu sebeple alınacak kararlardan gelirlerimizi koruyucu bir model geliştirmek zorundayız. Bu hem esnafımız hem de İstanbullu için gerekli.

Sürdürülebilir ulaşım için toplu ulaşımın gelir gider dengesi doğru noktada güvence altına alınmalıdır. İşte bu sebeple yeni bir sisteme ihtiyaç duyduk. Böyle bir sisteme geçiş için de talepte bulunan bizler olduk. Çünkü dünya değişiyor, toplu ulaşım modları da yeniden şekilleniyor. Bizler ana ulaşım aracı iken, bu misyonu raylı sistemlere kaptırdık. Belki gelecekte başka ulaşım araçları da olacak. Bu sebeple bize düşen yarını bugünden inşa etmektir.

İETT ve Büyükşehir Talebinize Nasıl Yaklaştı?

Geçmiş dönemlerde de benzer taleplerimiz olmuştu. Hatta idare de talep etmişti. Fakat o dönemde bizimle ortak bir masa kurarak, fikirlerimizi alıp bir sistem kurmak gibi yaklaşım göremedik. Bu sebeple de yeni bir sistem kurma imkanı bulunamadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gelişi ile kurumlarda değişim kendini gerçekten hissettirdi. Özellikle Yeni Sistem fikri ile bize öncü olan Genel Müdür Yardımcımız Hamdi Alper Kolukısa ile yaklaşık 1 yıldır sayısız toplantı düzenledik. Kurulan ortak masa çerçevesinde bize özgü bir sistem inşa ettik. Yeri geldi aylarca 1 madde üzerinde konuştuk, tartıştık. Hukuki zemininden saha yönetimine kadar her konuda fikirlerimizi sunduk. Çok kapsamlı bir çalışma yapıldı. Bu çalışmaya şirket başkanlarımız ve müdürlerimiz daima katılım gösterdi. Bazı toplantılara biz yöneticiler de katıldık. Büyük bir koordinasyon sergilendi.

Şirketlerimiz de güzel bir dayanışma ortaya koydu. Daha netleşmemiş görüşmeler üzerinden provokasyon yapanlara rağmen asla yılmadık. Pandemi sürecine rağmen tüm yönetimler büyük bir özveri sergiledi. Burada gerçekten çok büyük bir emek var.

Ben şahsen esnafımız adına bu sürece katkı sunan Büyükşehir üst yönetimi başta olmak üzere, İETT Genel Müdürlüğü bürokratlarına çok teşekkür ederim. İnanıyorum ki Büyükşehir’in değerli Meclis Üyeleri’nin destekleri ile de bu sistem hayata geçecektir.

İstanbul Ulaşım Esnafı ile aranızda ki Sorun Nedir?

Erguvanların Statüsünü Biz Yazmadık

İETT ve Büyükşehir ile yürüttüğümüz çalışmalar olumlu neticeler vermeye başlayınca bundan birileri çıkar sağlamak gibi düşünceye kapıldı. Bu sebeple Erguvan esnafının katılım gösterdiği bazı dernek yönetimleri halk otobüsü statüsü almak gibi hayaller kurmaya başladılar. Tüm olay aslında bundan ibarettir.

Biz şirketlerimizin temsilcileriyiz, erguvan otobüsçülerinin değil. Onları temsil eden bir Büyükşehir iştirak şirketi mevcut. Biz onlar adına ne olumlu ne de olumsuz bir karar alma hakkına sahip değiliz. Kendileri o firmanın ihalesine girip süreli olarak işletme hakkı almışlar. Doğru yaptığımız iş aynı. Fakat statümüz farklı ve bu statü farkını bilerek onlar seçmiş. Bizim elimizden ne gelebilir ki? Kanun yapıcı biz değiliz ve o ihaleye girin diyen de biz değiliz. Ellerinden geliyorsa yasa değişikliği yaparak statülerini güncellesinler. Ancak o zaman aynı statüye gelebiliriz. Yoksa mevcut yasalarla bu imkansız.

O kişiler taleplerine bizim yeni sistemimize taş koyarak ulaşma gibi bir gaye gütmekteler. Hak veriyorum kendilerine. Çünkü burada Oda ve şirketlerimiz çok başarılı bir süreç götürüyorlar. Aslında bu başarılı yönetimlerden medet umuyorlar. Ama istekleri “Zeki Müren’de Bizi Görsün” minvalinde bir istek. Onlar da bizlerin kardeşidir. Haklı ve makul talepleri için onlara her türlü desteği sunarız. Yeter ki üslup doğru olsun!

Esnaf Yeni Sistemden Ne Bekliyor?

Gelecek Kaygımız Bitecektir

Yeni sistem talebimiz esnafımız içindir. Çünkü gelir gider dengesizliği konusunda büyük sorunlar mevcut. Artık esnafımız da mevcut sistemden yoruldu. Kalıcı ve güven veren bir dönüşüm istiyor ortaklarımız.

Öncelikli olarak gelir garantisi sağlanması isteniyor. Verilen emek karşısında ay sonu alınacak kazanç bilinsin isteniyor. Dar bölgelerimiz ile fazla oynanmaması isteniyor. Çünkü bu bölgeler yıllar içerisinde oluştu. Geçmişten gelen haklarının güvence altında olması isteniyor. Huzurlu v bir çalışma ortamı isteniyor.

Yani bakıldığında esnaf öyle büyük hakkı olmayan taleplerde bulunmuyor. Olması gerekenleri istiyor. İETT ile yaptığımız çalışma sonucu hazırlanan taslak bu isteklere olabildiğince cevap veriyor. Biz bu sistem ile günü değil, geleceği inşa edeceğiz. Esnafımızın gelecek korkusu kalmayacak. Ücretsiz, indirimli ya da bilet fiyatları ile ilgilenmeyecek. KM’ye dayalı bir hakediş sistemi kuruluyor. Herkes sabit ve değişken maliyetlerini alacak ve üstüne de kar hakkı olacak. Bu sadece gerçekten huzurlu bir çalışma ortamına kavuşacağız.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER