Kent içi Ulaşımda Yol Güvenliği Konferansı
AnadoluYol güvenliği alanında en yetkin kurumlar EMBARQ Türkiyenin evsahipliğinde düzenlenen Kent içi Ulaşımda Yol Güvenliği Konferansına katıldı:
Türkiye'de karayolu trafik güvenliğinin artırılmasına yönelik toplumsal bilinçlendirmeye katkı sağlaması amacıyla düzenli olarak her yıl Mayıs Ayının ilk haftasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası öncesi EMBARQ Türkiye-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği ev sahipliğinde, 3M ve AYGAZ'ın katkılarıyla düzenlenen Kent içi Ulaşımda Yol Güvenliği Konferansında konu tüm yönleriyle masaya yatırıldı.
Kent içi ulaşımda yol güvenliği, Türkiyenin trafik kazalarının azaltılması yönündeki hedef ve stratejileri, uluslararası organizasyonlar tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgilerin aktarıldığı, sorunlar ve somut çözüm önerilerinin tartışıldığı konferansta; Ulaştırma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Güvenliği Platformu, Polis Akademisi Başkanlığı Trafik ve Ulaşım Araştırma Merkezi, İETT, EMBARQ Türkiye-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, WHO- Dünya Sağlık Örgütü, Kızılay ve Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneğinden yetkili konuşmacıların yanı sıra, STK, kamu kurumları ve yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler ile özel sektör temsilcileri ve uzmanlar bilgi paylaşımında bulundu.
EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir evsahipliğinde yapılan konferansta Tekir, EMBARQın yol güvenliği yaklaşımını anlattı. Ayrıca yol güvenliğinin en önemlli ayaklarından birinin kazayı meydana gelmeden durdurmak olduğunu vurgulayan Tekir, bunu için asıl önleyici tedbirin altyapı güvenliği olduğunu söyledi. Tekir: Ulaşım planlamasında yol güvenliği denetimlerine ayrılacak finansal kaynak, sonradan yapılan iyileştirme maliyetlerinden düşüktür. Dünyada her yıl 1.3 milyon kişi trafik kazalarına bağlı sebeplerle hayatını kaybediyor. Bu sayı her yıl 3250 tane Boeing 747 uçağın düşerek tüm yolcularının hayatını kaybetmesine eşit. Türkiyede trafik kazalarına bağlı ölümlerin bilançosunun ne kadar vahim olduğunu anlamak için her hafta İstanbul-Ankara seferi yapan bir uçağın düştüğünü hayal edin. Bahsettiğimiz rakamlar bununla eşdeğerde. dedi.
EMBARQ Türkiye olarak bisiklet güzergahlarında yol güvenliği konusunda da yoğun çalışmalar yaptıklarını söyleyen Arzu Tekir: Bisiklet kullanımı ve bisiklet yollarının güvenliğini özellikle önemsiyoruz. Yapılan çalışmalar, trafikte bisiklet kullanım oranı arttıkça bisikletlilerin karıştığı kazaların oranında ciddi düşüş yaşandığını gösteriyor. dedi.
İlk oturumun moderatörü degistirebiliriz.orgun kurucusu Ahmet Utluydu. Utlu yol güvenliği ve degistirebiliriz.orgun kurulma amaçlarına dair konuşma yaparak sözü konuşmacılara verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Planlama ve Destek Dairesi Başkanı Yılmaz Baştuğ, Trafik Güvenliği Platformunun bu alanda bir üst çatı olmak amacıyla kurulduğunu söyledi. ve 2020 stratejileri ve hedeflerini anlattı. Yol güvenliği konusunda çok kapsamlı bilgilendirme projeleri de yapan TGP, basın mensuplarına trafik haberciliği eğitimi yapacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı AB Uzmanı Salih Erdemci, bakanlığın karayolu güvenliğine bakış açısına değindi. Bakanlığın karayolu güvenliği konusunda 5 aksiyonlu Ulaştırma Operasyonel Programı hazırladığını söyleyen Erdemci, AB fonlarından 450 milyon Euroluk bir bütçe aldıklarını belirtti. Karayolu güvenliği konusunda düzenlenecek projeleri fonlamada kullanılacak bu bütçe için proje tekliflerine açık olduklarını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütünden Serap Şener, yol güvenliği konusunda bir eylem planı hazırlayarak 2011-2020 arası dönemde 5 milyon hayatı kurmayı amaçladığını açıkladı. Dünyada her yıl her 3 dakikada bir çocuğun trafik kazalarında hayatını kaybettiğini söyleyen Şener, beş ayaktan oluşan eylem planının en önemli ayaklarından birinin de çocuk oto koltuğu kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu vurguladı.
İkinci oturumun konuşmacısı EMBARQ Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Bülay oldu. Oturum konuşmacılarından Polis Akademisi Başkanlığı Trafik ve Ulaşım Güvenliği Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Tuncay Durna konuşmasında Devlet Kemer Takıyor projesini anlattı. Kızılayın Yol Güvenliği Projesini anlatan Mine Akdoğan, Kızılayın bu yönde attığı kurumsal adımlardan bahsetti. İETT Metrobüs Yönetim Müdürü Zeynep Pınar Mutlu, İETTnin metrobüs yol güvenliği çalışmalarını anlatarak eski durum ve iyileştirmeler sonrasında varılan nokta ve ulaşılmak istenen hedefler konusunda önemli bilgiler verdi. Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz de trafik kazalarının insanların hayatlarında nasıl sonuçlar doğurduğuna dair çarpıcı örnekler paylaştı.
İlginizi Çekebilir