Malatyadan Ulaşıma Dev Yatırım "Trambüs"
AnadoluMalatya Belediyesi tarafından şehiriçi ulaşımda yaşanan sıkıntıları gidermek ve maliyeti düşürmek amacıyla 2 yıla yakın bir süredir yürütülen çalışmalarda, Trambüs sistemi üzerinde karar kılınmasının ardından, yapılan fizibilite ve ihalesinden sonra ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalanarak, yapım süreci başlamış oldu.
Trambüs sözleşmesi için 21 Haziran Cuma günü saat 10.30da Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonunda bir tören düzenlendi. Düzenlenen törene Belediye Başkanı Ahmet Çakırın yanısıra ihaleyi kazanan Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya, Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri ile basın mensupları katıldı.
İmza töreni öncesinde Trambüsün tanımı, özellikleri ve avantajlarının işlendiği bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından Belediye Başkanı Ahmet Çakır bir konuşma yaptı.
Belediyelerin en önemli görevlerinden birinin toplu taşımanın daha konforlu ve ulaşılabilir hale getirilmesi olduğunu belirten Başkan Çakır, bu kapsamda Malatya Belediyesi olarak bir çalışma başlattıklarını söyledi. Göreve geldiklerinde 80 dolayında belediye otobüsü olduğunu, bu sayının yeni alınan otobüslerle 142ye çıkardığını belirterek, Hem bunların trafikte getirmiş olduğu yoğunluk hem de ihtiyaca cevap verememe gibi olumsuzlukların yanı sıra çevreye yaydıkları zararlı gazlardan dolayı otobüslerle ulaşımı sağlamanın belli bir yere kadar olması gerekliliği ortaya çıktı dedi.
Malatyaya en uygun sistem, Trambüs sistemi
Bu gerçekten hareketle yeni bir sistem arayışına girerek, birçok toplu taşıma sistemini incelediklerini kaydeden Çakır, Malatyaya en uygun sistemin trambüs sistemi olduğuna karar verdiklerini söyledi. Başkan Çakır, Trambüsün avantajlarını şöyle sıraladı:
Trambüs otobüslere göre dörtte bir yakıt yakıyor. Yani yüzde 75 daha avantajlı. Aynı zamanda çevre dostu. Yine karlı havada, buzlu havada çok daha güvenli. Yüksek çekiş gücüne sahip. Tırmanma ve çekiş gücü çok daha yüksek. Yine çoklu tahrik dediğimiz çekim gücünü etkileyen, geçmişteki dezavantajları kaldıran bir yapıya sahip. Hiprit motorların geliştirilerek ulaşımdaki sürekliliği sağlıyor olabilmesi. Bakım onarım maliyetlerinin otobüslere göre çok daha düşük olması. Çok daha uzun ömürlü olması. Yolcu sayısının fazla olması
Örnek olabilecek bir proje
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sistem üzerinde detaylıca araştırma yaptıklarının altını çizerek, bu sistemin Türkiyenin yanısıra yabancı ülkelerde de örnek olabilecek bir proje olabileceği kanaatinde olduğunu söyledi.
Trambüs sisteminin şu anda Avrupanın birçok şehirleri ile Asyada gelişmiş birçok şehirde kullanıldığını kaydeden Başkan Çakır, Bu sistemi teknik arkadaşlarımızla, bizzat yerinde inceledik.
Bu incelemelerimiz araçların her türlü bakım onarım atölyelerini güzergahdaki turlarına kadar bütün çalışmaları detaylarına kadar inceledik. Çok uzun bir çalışma neticesinde bu projeyi hayata geçiriyoruz. Türkiyede ilk olması bazı endişeleri, bazı eleştirileri beraberinde getirdi. Ama biz bütün bu eleştirilerin tamamen yersiz olduğu kanaatindeyiz. Çünkü yaptığımız çalışmalar, detaylı incelemeler neticesinde sistemin her hangi bir dezavantajının olmadığını gördük şeklinde konuştu.
İlk etabın ihalesi yapıldı
Trambüs sisteminin Malatya ulaşımına bir standardın yanısıra kalite getireceğini belirten Çakır, Trambüs projemiz Organize Sanayiden Üniversiteye kadar olan şehir içi ve çevre yolunu kapsayan bir proje. Biz bu projenin şu anda Adliye-Üniversite arasını kapsayan birinci etabının ihalesini yaptık. Emeksiz alt kavşağı Üniversite Araştırma Hastanesi Yeni Stadyum güzergahını izliyor. Toplamda gidiş dönüş olarak baktığımız zaman 24 km. civarında bir proje. Bu ilk etabın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Projede 10 aracımız var. Yani 10 tane 24 metrelik aracımız olacak şeklinde sözlerini tamamladı.
Malatya Belediyesi, Türkiyede bir ilki gerçekleştiriyor
İhaleyi kazanan Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya ise yaptığı konuşmada, Malatyanın Türkiyede bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, bu sistemi sadece Malatya ve Türkiye için değil, aynı zamanda Irak, Azerbaycan ve Berlin için de konuştuklarını söyledi. Firmalarının Türkiye, Avrupa ve Amerikada faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Bozankaya, firma çalışmaları ile ilgili olarak verdiği bilgide Bozankaya grubunun çalıştığı sektörlerden birisi elektrikli cng yani gaz otobüsleri dizel otobüsleri ve raylı sistem araçlarıdır. Şu anda çalıştığımız bu sistemlerden bir tanesi metro araçlarıdır. İstanbul da yoğun bir metro sistemi vardır. Aynı şekilde Ankarada da bu yapılmaktadır. Bozanoğlu şirketler grubunu farklı kılan bir diğer özellik ise bizim araçları komple bütün ar-gesini kendimiz yapmaktayız. Bizim bünyemizde çalışan 100ün üzerindeki mühendisimizin yaklaşık 5560 tanesi ar-ge birimindedir. Firma olarak sadece araç sistemi üzerinde değil, aynı zamanda enerji sistemi üzerinde de çalışmaktayız. Bu araçların yüzde yüz Türk mühendisleri tarafından yapılmasına çok dikkat ettik. Şuanda ürettiğimiz araçların yüzde yüzünü Türk mühendisleri üretti dedi.
Tramvay Trambüsün 6 katı daha maliyetli
Geliştirilen trambüs sisteminin, tramvay kapasitesindeki lastik tekerlekli, elektrikli bir araç olduğunu söyleyen Bozankaya, Benzer araçlara göre % 75e varan enerji avantajları vardır. Şehirlere göre değişik sistemler geliştirilir. Örnek verelim İstanbulda da bir trambüs olabilir. Ama hangi kısmında, hangi bölgesinde, İstanbul da ana hatlarında gördüğümüz gibi metro araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Yan hatlarında çoğunlukla trambüs entegre edilebilir. Buda zaten planlar içerisindedir. Trambüsün bir özelliği de bu araçların yüzde 10a kadar meyilli yokuşları problemsiz şekilde hatta yüzde 15e kadar çıkabilecek kapasitede araçlardır. Bir tramvayla çıkabileceğiniz yüzde 6lık bir meyildir şeklinde konuştu.
2 adet trambüs aracı hediye
Murat Bozankaya, Belediye Başkanı Ahmet Çakırın ricası üzerine 2 adet trambüs aracını bedelsiz olarak Malatya Belediyesine hediye edecekleri müjdesini de verdi.
Bozankaya ayrıca trambüs araçlarının özelliklerini de detaylıca anlattı.
Konuşmaların ardından basın mensuplarından gelen sorular cevaplandırıldıktan sonra Trambüs Sözleşmesine karşılıklı olarak imzalar atılarak, süreç başlatılmış oldu.
İlginizi Çekebilir