© Halk Ulaşım 2021

Mardin’de Halk Otobüsleri “5 Yılda Bir Yenilenir ”

Mardin Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Halil Usanmaz “Mardin’de özel halk otobüsleri fiziki ve coğrafi şartlar yüzünden araçlarını eh geç beş yılda bir yenilemek zorunda kalıyor. Buna rağmen halk otobüsçü esna uzun süredir tatmin edici bir zam alamıyoruz. Çevre ilçelerden gelen araçların güzergâhlarımızda yolcu toplaması bizi kazanç konusunda mağdur ediyor. Bu sıkıntılarımızı belediyemize ve valimize ilettik. Bizi dinlediler ve çözüm sözü verdiler. Halk otobüsçüleri olarak sözlerine güveniyoruz. Gelecek adına umutluyuz.” dedi

Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde ağır fiziki ve coğrafi şartlar pek çok alanda olduğu gibi ulaşımda da ciddi sıkıntılar doğruyor. Bölgenin en gözde şehirlerinden bir olan Mardin’de toplu taşımacılık, 1998 yılından beri belediyenin çatısı altında özel halk otobüsleri tarafından yürütülüyor. Yolların çok bozuk olduğu şehirde, tek cadde üzerinden ulaşımın sağlanması zaman zaman trafikte ciddi sıkıntılara neden oluyor. 83 minibüs, 18 (7,5 metre) otobüsle şehirde toplu taşımacılık hizmeti veren Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Halil Usanmaz Mardin’de bu işi yaparken yaşadıkları sıkıntıları ve gelecek adına beklentilerini, esnafın sesi Halk Ulaşım Dergisi’ne anlattı.

“ Yıllardır zam alamıyoruz. Güzergâhımızdan yolcu toplayan ilçe araçları bizi zor durumda bırakıyor”

Büyük şehirlerde toplu taşımada birim fiyatlar her yıl düzenli olarak artar. Mardin’de biz en son 2011 yılında zam aldık. O günden beri taleplerimiz yerine getirilmedi. Mazot fiyatlarının sürekli artması bizi kazanç konusunda sıkıntıya düşürüyor. İkinci bir husus çevre ilerden, ilçelerden gelen araçlar güzergâhımıza girip yolcularımızı alıyorlar. Mesela Midyat tarafından ve Kızıltepe’den gelen birçok ilçe aracı bizim güzergâhımızdan yolcumuzu alıyor. Ortalama 4 ile 5 bin arası yolcu topladıklarını düşünürsek, bu gerçekten büyük bir külfettir. Bu konuyu birkaç sefer emniyete bildirdik. Belediye ve valiliğe başvurduk. Valimiz buraya geldi. Bize bu sorunu ortadan kaldırmak adına çalışmalar yapacaklarını söyledi. Esnafa “İnşallah yarın bugünden daha güzel olacak” dedi. Biz de onlara güvendik.  İnşallah dedikleri gibi olacak. Bu çevre arabaları sorunu çözülürse işlerimiz bir nebze olsun düzelir.

 

“Mardin’de Sistem Nasıl Çalışır”

Kooperatifimiz 1998 yılında ihale ile belediyeden toplu taşımacılık işini devir aldı. Onlardan aldığımız halk otobüsleri ile o günden beri bu işi biz özel olarak yürütüyor, halkımıza amme hizmeti veriyoruz. Bu ihalede belirli bir yıl aralığı yok. Yıllık iki taksit halinde belediyeye; bin bilet bedeli (1.000 ila 1.250 TL)  katkı payı ödüyoruz. Hatlarımızı ve saatlerimizi biz düzenliyoruz. Hatlarda veya duraklarda herhangi bir sıkıntı yaşanınca belediye bize yazı gönderiyor, biz onu hemen çözüme kavuşturuyoruz. İlimizde havuz sistemine henüz geçilmedi. İlerleyen dönemde ihtiyaç doğrultusunda bu uygulamaya geçebiliriz. Şuanda herkese kendine çalışıyor. Filomuz çok geniş olmadığı için bu uygulamaya şuan için geçmeyi düşünmedik.

“Coğrafi şartlar bizi 3-5 yılda bir araç yenilemeye zorluyor”

Engelli yasası ile ilgili yazıyı belediyemiz bize iletti. Toplamda halk tipi 18 aracımız var. Bunların 4 tanesi bu tür taşımaya uygun. Diğer araçlarımıza da kanun gereğince ya rampa takar ya da değiştiririz. Araç değişimde yaş sınırı bizim ilimizde uygulan bir sistem değil. Mardin yolları çok bozuk olduğu için bu ihtiyaç iki üç yılda bir kendini gösteriyor. Biz de mecburen otobüslerimizi yenilemek zorunda kalıyoruz. Maalesef ilimizde herhangi bir markanın servisi yok. Halk otobüslerimiz servis ihtiyacı için Diyarbakır’a gitmesi gerekiyor. İki il arası 100 km’dir. Bu da bize 100-150 TL arası ekstra masraf doğuruyor. Bu konuda bir çalışma yapılmasını bekliyoruz. Halk Ulaşım Dergisi ailesi olarak size buralara kadar geldiğiniz ve bizi dinlediğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER