Marmaray: 151 Yıllık Hayal Gerçek Oluyor
İstanbulBundan 151 Yıl Önce Sultan Abdülmecid Tarafından Ortaya Atılan Boğazı...
İstanbul özel halk otobüsü şirket yöneticileriyle "Marmaray Boğaz Geçiş" çalışmalarına yaptığımız ziyarette 151 yıllık hayalin hayata geçmek üzere olduğunu gördük. Bizler dev proje çalışmalarına tanıklık etmenin heyecanı yaşarken, çalışanların gözlerinde ise asırlık bir düşü gerçek yapmanın gururunu gördük.
İstanbul Boğazı'nı deniz altından geçme fikri ilk olarak 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından ortaya atılmıştı. Tünel-i Bahriye olarak adlandırılan bu projede o günün teknolojisinde deniz tabanında bir batırma yada delme yapmak mümkün olmadığından, deniz dibine oturtulmuş 16 ayak üzerinde bir platforma yerleştirilen su borularıyla tünel inşası planlanmıştı. 1902 yılında da Sultan II. Abdülhamid döneminde benzer bir proje gündeme gelmiş ancak yine bir sonuç almak mümkün olmamıştı.
Üç bölümden oluşan Marmaray Projesi'nin "Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi, Tüneller ve İstasyonlar İnşaatı" 2004 yılında başlatıldı ve çalışmalar Türk - Japon ortak girişimiyle hızla devam ettirilmekte.
"Gebze - Haydarpaşa, Sirkeci - Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi, İnşaat, Elektrik ve Mekanik Sistemler" başlığı altında toplanan ikinci bölüm çalışmaları Fransız - Japon - Türk konsorsiyumu tarafından 2007 yılında başlatılırken, 2010 yılında Bakanlık tarafından sözleşme iptal edildi ve yeni ihale için hazırlıklar devam ediyor.
Üçüncü bölüm olan "Demiryolu Çeken ve Çekilen Araçların Temini" kapsamında bir Güney Kore firmasıyla sözleşme imzalanmış olup toplam 440 adet aracın imalatı Güney Kore ve Sakarya'da devam etmekte.
Marmaray Projesi'nde Gebze - Halkalı arası 76,3 km'lik güzergahın 13, 6 km'si yer altından geçmekte. Bu bölümde yer alan ve boğaz geçişi sağlanan "Batırma Tüp Tünel" in uzunluğu ise 1,4 km. Projede 37 adedi yer üstünde, 3 adedi yeraltında olmak üzere toplam 40 istasyon bulunuyor ve istasyonlar arası ortalama mesafe 1,9 km.
Proje tamamlandığında; Ayrılıkçeşme - Kazlıçeşme arasındaki tünel geçişi trafiğin yoğun olduğu saatlerde sadece Marmaray Proje trenleri tarafından kullanılacak. TCDD'nin şehirlerarası yolcu trenleri boğaz geçişini trafik yoğunluğu yaşanmayan saatlerde kullanabilirken, yük trenleri ise gece saatlerinde hattan faydalanacak.
İlginizi Çekebilir