© Halk Ulaşım 2021

Naturelgaz 100 Milyon Metreküp Yerli Doğal Gazı Kullanıma Sunacak

Naturelgaz, Trakya bölgesindeki kullanılamayan yerli doğal gazı Türkiye’nin kullanımına sunmaya hazırlanıyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan proje ile Trakya Bölgesi’ndeki kullanılamayan doğal gaz kuyularından çıkan gazı kuyu başında CNG’ye dönüştürecek olan Naturelgaz’ın hedefi, 100 milyon metreküp yerli doğal gazı Türkiye’nin kullanımına sunarak cari açığın azalmasına katkıda bulunmak.

Global Yatırım Holding iştiraklerinden, CNG dağıtım pazarında Türkiye’nin lider konumundaki şirketi Naturelgaz, Trakya bölgesinde bulunan kuyulardan çıkartacağı yerli doğal gazı Türkiye’nin kullanımına sunacak.  İlk etapta test amaçlı başlanan projeyle günlük 15bin metreküp doğal gazı Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Edirne şehrinde bulunan geri basma istasyonunu kullanarak ana iletim hattına pompalayacak olan Naturelgaz, bu alandaki çalışmalarını kullanılamayan diğer kuyularda da yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Trakya bölgesindeki aktif olarak kullanılmayan kuyuları değerlendirilerek 100 milyon metreküp yerli doğal gazı BOTAŞ’ın geri basma istasyonları aracılığıyla Türkiye’nin kullanımına sunmayı amaçladıklarını belirten Naturelgaz Operasyon ve Yatımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Ünal, Türkiye’deki yerli kaynakları kullanarak enerji üretimi ve verimli enerji kullanımını sağlayan yenilikçi alanlarda yatırımlarına devam edeceklerini belirtti. Türkiye’deki ekonomik büyümenin başında yer alan orta ölçekli sanayicilere enerji çözümler üretmenin Naturelgaz için hayati öneme sahip konuların başında geldiğini vurgulayan Ünal, “Trakya’da önemli miktarda doğal gaz rezervi olduğu kamuoyu tarafından bilinen bir gerçek.  Bu bölgede aktif olarak kullanılmayan doğal gaz kuyuları var.  Bu kuyulardaki doğal gaz kuyu başında özel separatörlerle BOTAŞ standardlarına uygun hale getiriliyor ve daha sonra CNG’ye dönüştürüyor.  CNG’ye dönüştürdüğümüz doğal gazı BOTAŞ’ın geri basma istasyonunda ana iletim hattına vererek Türk halkının hizmetine sunuyoruz” şeklinde konuştu.

İlk etapta test amaçlı olarak bir kuyuda çalışmalara başladıklarını belirten Yavuz Ünal, “Şu anda tek kuyudan günlük 15bin metreküp doğal gazı BOTAŞ istasyonuna aktarıyoruz.  Bu da tek kuyudan yıllık yaklaşık 4.5 milyon metreküp yerli doğal gaz üreteceğimiz anlamına geliyor. Test aşamasının tamamlanmasıyla birlikte kullanılamayan başka kuyuları da hizmete açacağız.  Yeni kuyuların açılmasıyla birlikte 100 milyon metreküp yerli doğal gazı Türkiye’nin kullanımına sunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Naturelgaz’ın hedefleri arasında, hem  istasyon ve CNG dönüşüm servis ağını genişletmek hem de kamyon ve otobüslerin CNG’ye dönüşümlerini gerçekleştirip, yeni araç motorlarının CNG’ye dönüştürülmesi için yapılacak ARGE ve yazılım çalışmalarına hız vermek olduğunun altını çizen Ünal; önümüzdeki dönemde Naturelgaz olarak yerli kaynaklara yönelmeye devam edip hem istihdam yaratmaya hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirtti.  11 dolum tesisi ve bayileriyle 7 gün 24 saat hizmet veren Naturelgaz’ın mevcut müşteri sayısının elektrik santralleri de dahil olmak üzere 500’ün üzerinde olduğunu açıklayan Ünal, yerli kaynakların kullanımının ve böylelikle cari açığın azalmasına katkıda bulunmanın Naturelgaz’ın hedefleri arasında olduğunun altını çizdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER