Otobüs A.Ş. Esnafı Tefecilerin Eline Düştü
RöportajEmekliyim. Elimde avucumda ne varsa bu işe yatırdım. Ama bu zarara kim dayanır. Sata sata bir şey kalmadı. Şimdi otobüsü satsam da borcumu kapatamıyorum. Benim gibi birçok işletmeci tefecilerin eline düştü, ocağımızı söndürdüler diyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesine güvenerek İstanbul Otobüs A.Ş.den araç alan işletmeciler perişan. Kendilerine, bütün masrafları çıktıktan sonra elinize en kötü 3-5 bin TL kalır diye kulaklarına fısıldayanlara kanan işletmeciler tefecilerin eline düşmüş durumda. Son ihaleden araç alan A1805 kodlu aracın sahibi İbrahim Yıldırım da mağdur işletmecilerden biri. Her ay yaklaşık 6 bin TL zarar ettiğinden yakınan İbrahim Yıldırım Emekliyim. Elimde avucumda ne varsa bu işe yatırdım. Ama bu zarara kim dayanır. Sata sata bir şey kalmadı. Şimdi otobüsü satsam da borcumu kapatamıyorum. Benim gibi birçok işletmeci tefecilerin eline düştü, ocağımızı söndürdüler diyor.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesine güvenenlerin ocakları sönüyor. Büyükşehirin en büyük projelerinden biri olan İstanbul Otobüs A.Ş. kurulurken büyük bir umutla ihaleye girerek hat ve otobüs satın alan işletmeciler büyük bir zararla karşı kaşı kaldılar. Araç başına yaklaşık 900 bin TLlik bir yatırımın ardından bütün masrafları çıktıktan sonra elinize en kötü 3-5 bin TL kalır diye bazı kişiler tarafından kulaklarına fısıldandığını belirten işletmeciler şimdi borç batağında yüzüyorlar. Yüksek bir sermaye birikimi olmayan ve başka iş yapmayan işletmecilerin çoğu tefecilerin eline düşmüş durumda. Birçoğu da yaptıkları onca yatırım ve harcadıkları emeklerinin ardından yüzlerce bin lira zararlarla otobüslerini elden çıkarıyor.
Bedava yolcuların en büyük sıkıntıları olduğunu belirten İbrahim Yıldırım, nereden baksanız günde 250-300 bedava yolcu taşıyoruz. Buna kimlik gösterip geçenler dahil değil. Yaptığımız onca yatırım ardından günde 400 TL de yakıt harcadıktan sonra bedavaya yolcu taşımak bizi bitiriyor, diyor.
HER AY 6-7 BİN TL ZARAR
CNGli aracı olduğu için mazotlu arabalara göre daha avantajlı olduğunu vurgulayan İbrahim Yıldırım Aylık 15-16 bin TL yakıt masrafım oluyor. Mazotlu arabalar 18-19 bin TL yakıyor. Son hak edişimiz ise 28-30 bin TL civarında. Aracı krediyle aldım. 650 bin TL kredi çektim. Şoförlüğü de kendim yaptığım halde kredi ödemeleri ve masraflardan sonra 6-7 bin TL her ay içerideyim diyor.
Bu zarara kim dayanabilir diyen Yıldırım Elimde avucumda ne varsa sattım. O kadar dar durumdayım ki. Ucuz pahalı bir şekilde satacağım, kurtulacağım. Zararı da sineye çekeceğiz. Yapacağım başka bir şey kalmadı, ne yapayım. Satacağımız bir şey kalmadı ki diyor.
İhaleye girin pişman olmazsınız diye telkinde bulunulduğunu belirten İbrahim Yıldırım Kredileri filan çıktıktan sonra 3-5 bin TL elinizde kalır dediler. Biz de inandık. Şoförlüğünü de biz yaparsak kendimizi döndürürüz diye düşündük. En ucuz krediyi de ben aldım. Benden sonraki arkadaşlar daha yüksek faiz oranlarıyla kredi aldılar. Ben bu şekilde işin içinden çıkamazken onların halini düşünemiyorum diyor.
İhaleye girerek araç alan işletmecilerden birçoğunun araçlarını büyük zararlar ederek satmak zorunda kaldığını belirten İbrahim Yıldırım Gaz alacak paramız kalmadı. Hep borç hep borç nereye kadar. Son noktaya geldim artık. Birçok işletmeci tefecilerin eline düşmüş durumda. Zararına da olsa satacağım mecburen. Bana 900 bin TLye mal olan arabaya adam 500 bin TL veriyor. Benim satış yaptıktan sonra daha bankaya 800 bin TL ödemem gerekiyor. Arabayı satmam da aslında kurtarmıyor. Ben emekli olduktan sonra elindekini avucundakini bu işe yatıran bir adamamı. Ne yapacağımı bilemez durumdayım diyor.
65 YAŞ UYGULAMASI SONUMUZ OLDU
65 yaş uygulamasına kadar bir şekilde kendimizi döndürüyorduk diyen İbrahim Yıldırım Arabanın yarısın 65 yaş üstü bedava binen yolcular dolduruyor. Bunun polisi, jandarması onlarca kalem bedavacı var. Buna rağmen 65 yaş uygulamasına kadar borçlarımızı ödeyebiliyorduk. Bu uygulama bizim sonumuz oldu diyor.
CUMHURBAŞKANIMIZ BİZİ BATAKTAN KURTARSIN
Biz başka memleketten mi geldik ki bu kadar çile çektiriyorlar diyen İbrahim Yıldırım Bir dönem takviye amaçla avans vermişti Otobüs A.Ş. Şimdi avansı kestikleri gibi verdikleri avansı da geri istemeye hazırlanıyorlarmış. Halimizi gören büyüklerimiz sorunumuza bir çözüm getirsin. Bu konuyla ilgili çalışıyoruz diyorlar ama bir çözüm yok daha. 65 yaş uygulaması iptal olmasa eğer devlet en azından onları bizim vergilerimizden düşebilir. Hatlarımız da çok uzun. Bir düzenlemeye gidilebilir. Ayrıca İETT özellikle bizim arabalarımızın önüne araba koyuyor. En verimli saatlerde 2-3 dakika kala İETTnin körüklü otobüsü önümüzden bütün yolcuları toplayıp gidiyor. Bize sahip çıkan yok maalesef. Paramızı aldılar ne yaparsanız yapın diyorlar. Aile düzenimiz bozuldu. Huzurumuz kalmadı. Başbakanımız olsun Cumhurbaşkanımız olsun bizlere verdikleri sözü yerine getirmelerini bekliyoruz. Bizi bu bataktan kurtarsınlar diyor.
İlginizi Çekebilir