Otobüslere Engelli Bilgilendirme Sistemi
UlaşımİETTnin Engelli Bilgilendirme Sistemi Projesi İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenme hakkı kazandı.
İETT Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından oluşturulan, Engelli Bilgilendirme Sistemi Projesi 2012 yılında yapılan Sosyal İçermeye Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı teklif çağrısı sonunda, başarılı projeler listesine girdi ve toplamda 644 bin 800 TLlik bir hibe aldı. Proje; İstanbul'da yaşayan görme engelli vatandaşlar için toplu ulaşımda gerekli düzenlemelerin yapılarak, engelli vatandaşların sosyal hayata katılımlarını artırmak ve dezavantajlı grupların yaşam fırsatlarından eşit ve tam olarak yararlanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilecek. Araç içi yolcu bilgilendirme sistemini destekleyecek bu uygulama ile otobüs kullanan engelli vatandaşlar, araçların dışından yapılacak anonslar ile bilgilendirilecek.
Görme engelli vatandaşlar kimsenin yardımı olmadan bineceği otobüsü ayırt edebilecek
1 Eylülde resmiyet kazanan proje bir yıl sürecek. Yılsonunda İETT filosunda yaklaşık 2 bin 700 otobüs dış ortama da anons yapar hale gelecek. Bu otobüsler durağa yanaştıklarında otobüsün künyesini ve gideceği yönü anons edecek. Böylece görme engelli vatandaşlar, yardım almaksızın bineceği otobüsü, durağa yanaşan diğer araçlardan ayırt edebilecek. Bu uygulama okuma yazma bilmeyen vatandaşlar için de faydalı olacak. İETT proje kapsamında yazılı metinleri ses dosyasına çeviren bir yazılım kullanacak. Bu yazılım İETTnin İstanbul genelindeki 663 otobüs hattı için farklı farklı ses dosyaları üretilebilecek.
İstanbul Kalkınma Ajansının kuruluş amacı
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla 5449 sayılı Kanuna dayanarak Bakanlar Kurulunun 10.11.2008 tarih ve 2008/14306 sayılı kararı ile kurulmuştur.
Kalkınma Ajansları, Ulusal Kalkınma Planları ve bölge gelişme planları/stratejileri çerçevesinde, bölgelerinde öne çıkan sektörlerdeki ve alanlardaki proje ve faaliyetlere teknik ve mali destek sağlıyor.
İlginizi Çekebilir