© Halk Ulaşım 2021

Pasaport Göz Kamaştıracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kıyı Tasarım Projesi’ndeki ilk imalata önümüzdeki günlerde Pasaport’tan başlıyor. 90 gün sürecek çalışmalar, Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasındaki yaklaşık 700 metrelik bölümü yepyeni bir kimliğe kavuşturacak

Her iki taraftan eş zamanlı olarak başlayacak düzenlemede, 4 küçük meydan da yeni bir kimliğe büründürülecek. Pasaport’taki esnaf ve mülk sahipleriyle bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, projeyi hazırlayan teknik ekiple birlikte çalışmanın tüm detaylarını aktardı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerin denizle bağının güçlendirilmesi için Mavişehir’den İnciraltı’na uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin yeniden tasarlanmasını hedefleyen “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi” çerçevesinde ilk büyük adımı attı. Önümüzdeki günlerde imalat çalışmalarının başlatılacağı Pasaport’taki esnaf ve mülk sahipleriyle bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, projeyi hazırlayan teknik ekiple birlikte yapılacak çalışmanın tüm detaylarını aktardı. Pasaport’taki işletme sahipleri, projenin bölgeye yeni bir ruh kazandıracağını söyledi.

Proje esnafa anlatıldı

İzmir kıyı düzenlemesi kapsamında bilgi verilen tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantıya, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Anadolu Birliği Genel Başkanı Koç Ali Al, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Cemiloğlu, Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şamlı, İzmir Ticaret Odası Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, Meclis eski Başkanı Necip Kalkan, Gaziantepliler Derneği Başkan Yardımcısı Zeki Karakuzulu, Pasaport’ta işletme sahibi olanlar ve mülk sahipleri ile proje yaratıcısı mimarlardan Nevzat Sayın, Mehmet Kütükçüoğlu ve Tevfik Tozkoparan da katıldı.

Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 100’e yakın mimar ve tasarımcıyı bir araya getirerek hazırladığı “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi” kapsamında Pasaport’taki çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağı ve 90 gün içinde tamamlanarak İzmirlilerin hizmetine sunulacağı bilgisi verildi.

Göreve geldiği günden bu yana “yerelde kalkınma” vizyonu ile hareket ettiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Dünyada başka örneği olmayan bu proje ile 40 kilometrelik sahil şeridinin tasarlanmasını, İzmir’in gelişmesi ve kalkınması için kentin gündemine koyduk. İzmirli hemşehrilerimize, projeye gönül veren mimar arkadaşlara, ekibimize, belediye çalışanlarına teşekkür ediyoruz” dedi.

Yeni bir prestij bölgesi

Çalışmalara Pasaport ve Konak Pier’de eş zamanlı başlanacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “En enteresan yerlerimizden birisi Pasaport. Proje kapsamında Kordon aydınlatmasında da bir yenilik yapacağız. Tüm çalışmaları peyderpey hayata geçirip hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışacağız” diye konuştu.

Pasaport esnafına da çağrıda bulunan Başkan Kocoağlu, “Kısa dönemde birilerinin kaybı olacak gibi intibaya varılmamalı. Bu düzenleme; buradaki arkadaşların işini daha da iyiye getirmek, kazançlarını artırmak için düşünülmüş ve tasarlanmış bir projedir. Ama daha da önemlisi, kente yeni bir prestij bölgesi kazandıracağız” dedi.

90 gün sürecek

Önümüzdeki günlerde çalışmalar, Pasaport’un hem Cumhuriyet Meydanı hem de Konak Pier tarafından eş zamanlı başlatılacak. 90 gün içinde tamamlanacak olan çalışmalar sırasında işletmelerin faaliyetlerinin engellenmemesi için tüm önlemler alınacak. Pasaport bölgesindeki çalışmalar deniz tarafından, Konak tarafındaki çalışmalar ise kara tarafından aynı anda başlatılacak. Çalışmalar kapsamında öncelikle, kara tarafında drenaj, aydınlatma altyapıları, söküm ve beton atma işlemleri ile tenteler yapılacak. Beton atma ve betonun kuruma süresi haricinde, çalışmalar günlük işleyişi bozmayacak şekilde planlandı. Beton dökme çalışmaları sırasında da işletmelere kolaylık olsun diye ahşap köprü uygulaması yapılacak.

İşte yeni Pasaport

Proje kapsamında, yaklaşık 700 metrelik Cumhuriyet Meydanı- Konak Pier arasındaki bölüm, herkesin kolaylıkla gezip dolaşabileceği rahatlığa ve estetik bir düzenlemeye kavuşacak. Deniz tarafında yer alan yaya yolu ve yol zemini yenilenecek. Deniz kıyısına taşarak yürüyüş yolunu kesintiye uğratan masa ve sandalyeler, işletmelerin bulunduğu kara tarafına alınacak. Mevcut durumda yaya yolu ile bir arada olan bisiklet yolu, tamamen bisikletli kullanımına ayrılacak şekilde araç yolu koduna indirilecek. Yol boyunca yerleştirilen bariyerlerle, bisikletlilerin motorlu araçlardan güvenli şekilde ayrılması sağlanacak. Kara tarafındaki kaldırımlar da yine yaya rahatlığı ön plana alınarak genişletilecek. Kara tarafında peş peşe sıralanan, İzmirlilerin buluşma mekanı Pasaport kafeleri ise birbirleriyle uyumlu görünümleri, özel tasarım tenteleri ile daha konforlu hale gelecek. Mevcut araç yolu tek gidiş olarak düzenlenecek ve yolun kara tarafında otopark cepleri oluşturulacak. Otopark cepleri dışında araç park edilmesinin ve deniz görünümünün engellenmesinin önüne geçilecek.

4 ara meydan

Pasaport’ta kıyı şeridi düzenlemesinin yanı sıra, bölgede bulunan 4 küçük meydan da yeni bir kimliğe büründürülecek. Kentin denize açıldığı, İzmir için karakteristik özellikler barındıran bu meydanlara farklı türde ağaçlar dikilecek. Sebiller, yarı gömülü özel çöp konteynırları ve bisiklet parkları gibi yeni kent mobilyalarının yanı sıra ağaçların altına, bölgeye özel tasarlanmış oturma birimleri ve aydınlatma elemanları yerleştirilecek.

Türkiye’de bir ilk

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve “İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi Planı” adıyla yürütülen çalışma, Mavişehir’den İnciraltı’na dek uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin ve Körfez’in yeniden tasarlanmasını hedefliyor. Proje, hazırlanma yöntemiyle de bir ilk. Çoğu İzmirli olan Türkiye’nin önemli mimarlarıyla kentsel ve endüstriyel tasarımcılarının oluşturduğu 100’ü aşkın gönüllünün oluşturduğu tasarımlar çerçevesinde Körfez Mavişehir-Alaybey, Alaybey-Alsancak Limanı, Alsancak Limanı-Konak ve Konak-Üçkuyular olarak 4 bölgeye ayrılıyor. Körfez ise 5 bölge olarak yıl boyu etkinliklerin yapılabileceği bir alan olarak değerlendirilecek.

İnciraltı Kent Ormanı’ndan Mavişehir’e kadar 40 km uzunluğundaki hatta İzmirlinin denizle daha fazla bütünleşebilmesi için kent terasları, deniz balkonları, yüzer platformlar, kent kumsalı gibi uygulamaların hayata geçirilmesi öngörülüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER