© Halk Ulaşım 2021

Pirelli’den Güvenli Yolculuğun İpuçları

Pirelli, sürücüleri trafikte hayati önem taşıyan lastik bakımı konusunda bilinçlendiriyor.

Yaz aylarıyla birlikte artan yolculuklar akıllara trafikte güvenlik sorularını getirmeye başladı. Araç bakımları yapılırken göz ardı edilen ama hayati önem taşıyan lastikler trafik güvenliği için önem taşımaktadır. Lastik hava basıncı ve diş derinliği kontrolü gibi küçük önlemlerle güvenliğiniz için önemli bir adım atmış olursunuz.

Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarının yüzde 40’ı Haziran-Eylül ayları arasında medyana gelmektedir. Yaz aylarıyla birlikte artan yolculukların yanı sıra sürücülerin araçlarının gerekli bakımlarını yaptırmamaları bir çok kazaya neden olmaktadır.

Pirelli, sürücüleri trafikte hayati önem taşıyan lastik bakımı konusunda bilinçlendiriyor. Yaz aylarında yol koşulları ve hava şartları sürekli farklılık göstermektedir. Dolayısıyla araçların ve lastiklerin de bu farklı yol ve hava koşullarına her an hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Aracınız ister yüksek performanslı bir spor otomobil ister sedan bir otomobil olsun performans ve güvenlik için gerek duyacağınız tek şey yolla tek bağlantınız olan lastikleriniz olacaktır.

Lastik hava basıncı, diş derinliği ve mevismine uygun lastik kullanımı gibi dikkat edeceğiniz birkaç küçük ama önemli tedbir ile güvenli bir yolculuk geçirebilirsiniz. Lastiklerinizin, frenleme ve ani hareketlerde işlevlerini yerine getirebilmesi için bakımlarının düzenli ve tam olarak yapılması gerekmektedir. Güvenliğiniz ve yakıt tüketimi için lastik hava  basınçları otomobil üreticisinin belirlediği değerde olmalıdır. Hava basıncı kontrolü lastikler soğukken yapılmalı ve belirtilen değere getirilmelidir. Bu, tehlikeli manevralarda ve virajlarda yol tutuşunuzu artırırken, fren mesafenizin de en optimum düzeyde olmasını sağlayacaktır.

Diş derinliği yetersiz olan yani kullanım ömrünü tamamlayan lastikleri yenisiyle değiştirilmelidir. Kullanım ömrünü tamamlamış lastikler, aracınızın çekiş gücü kayıplarına, yol tutuşu özelliklerini kaybetmesine ve fren mesafesinin uzamasına yol açacaktır. Ayrıca yağmıurlu havalarda su tahliye özelliğini en aza indirdiği için aracınızın su bikintilerinde savrulmasına yol açacaktır.

Pirelli, lastiklerin kullanım ve bakımı ile ilgili olarak, lastik ve araç üreticisinin talimatlarına uyulmasının önemini vurgulamaktadır. Lastiklerin tabanında veya yanağında meydana gelen çatlama ya da deformasyon lastiklerinizin yaşlanmış olduğunun kanıtıdır. Eski ve yıpranmış lastikleri daha fazla kullanmaya devam etmeden önce, bir lastik uzmanı tarafından kontrolünün yapılması önemlidir. Yolculuklara çıkmadan önce yetkili serviste lastiklerinizi söktürerek kontrol ettiriniz. Lastiğinizin içi çatlama ya da yırtılma gibi zarar almışsa uzman kişiler tarafından tamir ettirilmelidir. Tamir edilemeyecek büyük yırtıklar ve delikler de ise lastiklerinizi yenilemeniz gerekmektedir.

Uzun Yolculuklara Çıkmadan Önce Yaptırmanız Gerekenler:

  1. Lastik hava basıncınızı kontrol edin, stepnenin basıncını kontrol etmeyi unutmayın. Lastik hava basıncı güvenliğinizle doğrudan ilişkilidir. Haftada en az bir kere ve uzun yolculuklar öncesinde lastiklerinizin basıncını soğukken kontrol etmelisiniz.
  2. Lastik diş derinliği binek, karavan ve ağır vasıta araçlar için yasal alt sınır olan 1,6mm’nin altına düşmemelidir.
  3. Lastiklerinizin dış durumunu araca binmeden önce her zaman kontro edin. Kaldırıma, kasislere ve diğer engellere çarpamalar lastiklerin iç tarafına gözle görülmeyen hasarlar verebilirler. Bu gibi durumlardan kaygılandığınızda lastiği bir uzmana kontrol ettiriniz. Lastik yapısında oluşan hasarlar sürüş güvenliği açısından uygun olmayıp lastiğin değiştirilmesini gerektirir
  4. Aracınızın frenlerini kontrol ettirin.
  5. Aracın yağını ve suyunu kontrol ettirin.
  6. Hava filtrenizi kontrol ettirin.
  7. Klima gazını kontrol ettirin, bittiyse değiştirin.
  8. Direksiyonun hidrolik yağını kontrol ettirin.
  9. Aracın farlarının çalıştığını kontrol edin. Stop lambalarını, sinyalleri, geri vites lambalarını ve iç lambaları kontrol edin.
  10. Akü başlarını kontrol ettirin.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER