© Halk Ulaşım 2021

Sessiz Otobüsler

ZF Ecolife şanzıman, toplu taşımayı sadece ekonomik yapmakla kalmıyor , ayrıca çok daha sessiz gerçekleşmesini sağlıyor.

ZFEcolife şanzımanların  farkını Busworld Fuarında ziyaretçileri ile paylaştı Geleneksel otomatik şanzımanlara göre kalkış devri 700 d/d daha azdır. Düşük devir sayısı daha az motor gürültüsü anlamına gelir, bu durum otobüs durakları ve çevresindeki sakinlerin, durakta bekleyenlerin ve de otobüs içindeki  yolcuların konforu için idealdir. Özellikle arka koltuk bölümlerinde yüksek motor devirleri nedeniyle meydana gelen gürültü önlenir.

Toplu taşımanın  bireysel taşımaya bir alternatif olarak kabul görmesi, şehir içinde sadece düşük emisyonlu olarak çalışan araçlar  değil, ayrıca sessiz olanlarının tercih edilmesini gerektirir. Otobüs duraklarındaki dur-kalk gürültüleri, bölge sakinlerini ve otobüs yolcularını rahatsız edecek seviyelerde olabilir. Bu durum, egzost ve gürültü emisyonları şeklinde, bir madalyonun iki yüzü olarak karşımıza çıkmaktadır. Yakıt sarfiyatına olumlu etki eden düşük motor devirleri, aynı zamanda aracın sessiz çalışmasına ve işitme duyularımıza zarar vermemesine etkili olur. 6 Vitesli ZF-Ecolife otobüs şanzımanı, mükemmel vites kademeleri ve 12,6 gibi yüksek vites dağılım oranıyla, motorun her çalışma durumunda en düşük devirlerde çalışmasını sağlamaktadır. Standart donanım olarak sunulan TopoDyn Life vites değişim programı sayesinde, şanzıman coğrafi şartlara ve aracın doluluk oranına göre mümkün olan en erken vites değişimini sağlayarak, özellikle duraklardaki gürültü seviyesini hissedilir seviyede azaltır. 2010 yılında Posen Teknik Üniversitesi ile birlikte yapılan bir çalışmada, yaklaşık 5dB (A) gürültü azalması sağlanmıştır. Bu sonucu 2011 yılında bağımsız denetim kuruluşu Dekra’nın gerçekleştirdiği ölçüm raporu, araç tipine bağlı olarak  6,4 dB(A)‘e kadar gürültü seviyesindeki azalmayı ispatlayarak doğrulamaktadır Araç içindeki ses seviyesi  de önemli ölçüde iyileşmiştir. Arka oturma bölgesindeki gürültü seviyesi 5 dB(A)‘e kadar düşerek konforu hissedilir oranda arttırmıştır.

Ecolife çalışma sisteminin arka plandaki teknik detayı şöyle açıklanabilir: Şanzıman çok hassas 6 vites kademesiyle birlikte tork konvertörünü kısa sürede devreden çıkarır, böylece hem yakıt tasarrufu sağlanır hem de daha sessiz kullanım elde edilir.  Dekra ölçümlerinin de onayladığı gibi, duraktan ani hızlanan bir aracın tork konvertörü yaklaşık 1,5 m’lik sürüş yaptığında devreden çıkmaya başlar, sonrasında mekanik güç aktarımı başlar ve böylelikle motor devri düşürülür, dolayısıyla yakıt sarfiyatı ve gürültü seviyesi de düşer.

Yakıt verimliliği açısından ZF EcoLife pazara yeni boyutlar kazandırmaktadır. ZF-EcoLife, selefi ZF Ecomat şanzıman ile karşılaştırıldığında, coğrafi koşullara bağlı vites değiştirme programı TopoDyn Life sayesinde %10’a varan yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Hidrolik pompanın ihtiyaca göre kontrolü gibi bir çok teknik detay ve yenilik, yakıt tasarrufunu beraberinde getirmektedir.  Pompa, ancak maksimum güce ihtiyaç olduğu takdirde tam kapasite görev alır. Şanzıman kumanda yazılımı, aracı sadece duraklarda boş vitese almaz, 12 km/h hıza düşüldüğünde de boşta sürüklenmesini sağlar.  Bu şekilde, motor ve frenin birbirine karşı çalışmaları ve yakıt sarf etmeleri önlenir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER