ŞOFÖRLÜKTEN YÖNETİCİLİĞE GELDİK
Röportajİki yıllık yönetim süresince esnaf uğruna uğraştıklarını dile getiren Yeni İstanbul Halk Otobüsleri Başkan Vekili Adil Evren “Genç bir ekip olarak 2014 yılında göreve geldik. Yöneticiliği belki bilmiyorduk ama esnafımızı biliyorduk. Onların sıkıntıların ve sahada ki zorluklarını yaşayarak geldik. Zor bir dönemde görevi devraldık ama başarılı da olduk” dedi.
Dışarıdan bakıldığında yöneticilik doğru algılanamıyor. Bu yüzden yıllarca hiç yönetici olmak istememiştim. Fakat dönemin koşulları ve esnafımızın teveccühü ile bu makama geldik. 2 yıldır esnafımızdan aldığımız destekle önemli çalışmalar yaptık. Tabi ki bir acemilik dönemimiz oldu. Fakat şoförlükten gelen bir ekibiz. Bu sayede sektörün asıl sorunlarını daha iyi bilerek geldik. Çoğu yönetici direksiyonda ki şoförün psikolojisini anlayamaz, sahada ki asıl sorunları kavrayamaz.
Bizim işte empati çok önemli. Özellikle sahada çalışan arkadaşlarımızı anlamak için bunu yapmak gerek. Örneğin ücretsiz binişler ile alakalı şoförümüzün psikolojisini bilmezsek yanlış tepkiler verebiliriz. Bizlere ilettikleri sıkıntıları doğru kavramalıyız ki bizim ekibimiz işte bu noktada gerçekten başarılıdır.
Esnaf Şikayetlerinde Haklı Ama
Ücretsizler konusu açılmışken esnafımızın şikayetlerine de değinmek isterim. Özellikle ücretsiz taşımalarla ilgili esnafımız bizlere serzenişlerde bulunduğu oluyor. Burada yönetici olunca insanın elinde sihirli bir değnek oluşmuyor. Keşke tüm sorunları sihirli değnek misali çözebilsek ama zaman ve sabır gerekiyor. Halk Otobüslerinin bugünkü sorunları kronikleşmiş sebeplerden kaynaklanıyor. Geçmişten gelen sorunlar büyüye büyüye bugün esnafın belini bükmüş durumda.
Ücretsizlerde ki tek sorun 65 yaşlar diye görülürken asıl sebebi yıllardır var olan 27 kalemdir. Yine sorunların aslında en başında olan ise halk otobüslerinin tanımı olmamasıdır. Şuan kararların alındığı UKOME’de olmayışımızdır. Yıllar önce başlayan aktarma sistemidir. Bu gibi sorunlar öyle kolayca atlatılacak meseleler değil.
Fakat sabırla ve kararlılıkla mücadele edilince başarıyı da gördük. Şuan esnafımız artık 65 yaş ve üzeri yolcular için devletten gelir desteği alacak. Bu ise halk otobüs tarihinde bir ilktir. Bunun dışında Büyükşehir Belediyesi öğrenci hak edişlerine 30 kuruşluk gelir desteği de yine bu dönemde sağlandı. Hatta yakın zamanda ki mücadelemizle halk otobüslerinin tanımının da çıkacağına eminim.
Ankara’da ki Söze Güveniyoruz
İstanbul’da ki halk otobüs yöneticileri olarak genel seçimler öncesi çok yoğun bir koşturmaca yaşadık. Esnafımız adına önemli görüşmeler ve ziyaretler gerçekleştirdik. Özellikle tanım konusunda Başkanımız Ahmet Davutoğlu’ndan söz aldık. Yıllardır hakkımız olan bu kimliğin artık verilme zamanı gelmiştir. Devlete mali hiçbir külfeti olmayan bu hak en kısa zamanda sağlanacaktır.
Özellikle ücretsiz ödemelerinde ki sözü tutmaları bizleri sevindirdi. Tabi ki rakam tatmin edici boyutta değil. Lakin bu rakamın hem tüm ücretsizleri kapsamadığını hem de bir başlangıç olduğunu göze alırsan önemli bir adımdır. Örneğin Büyükşehir’in öğrenci desteği de 15 kuruşken şuan 30 kuruş. Mücadelemize devam ederek ve mağduriyetimizi doğru anlatmakta kararlı olursan 1000 bandından 2000 bandına zamanla çekebiliriz. Şuanda aylık ortalama öğrenci desteği sayesinde esnafımız 2000 TL ek gelir sağlamakta. Ücretsiz ödemesini de bu rakama eklersek toplamda 3000 TL ek gelirden bahsedebiliriz.
Zamdan Daha Önemli Aktarmalar
Ücret tarifemiz bu ay değişti. Tam bilet 2,30 Kuruş oldu. Fakat İstanbul’da halk otobüs esnafı çoklu tarife sistemi ile çalışıyor. Bu yüzden biletin 2,30 kuruş olması esnafın sıkıntısını çözmemektedir. Biz özellikle aktarma sisteminden rahatsızız. Aktarma ve bilet arasında ki makasın yeniden düzenlenmesi lazım.
Yapılan zam bugün değil bir yıl önce yapılmalıydı. Yeni tarifenin katkısı esnafın sorunlarını çözme konusunda tabi ki bir avantajdır. Fakat neredeyse 2 yıldır zam alamadık. Buna karşın giderlerimiz de arttı. Bu dönemde ki tek şansımız akaryakıt fiyatlarının düşmesi oldu. Lakin diğer gider kalemlerimiz artıyor. Şuan asgari ücrete bile %30 zam yapılmışken 2 yıl sonunda düzenlenen tarife çok yeterli diyemeyiz.
Büyükşehir Belediyesi sıkıntılarımıza bir nebze de olsa çözüm bulma amacıyla bu zammı yaptı. Farkındayız biz de tabi ki yüksek bir oranda zam halk tarafında tepki çekebilirdi. Bu yüzden bilet fiyatlarının her yıl düzenlenmesini istiyoruz. Çünkü esnafımız 2 yıl alınamayınca zammı yetersiz görürken uygulanacak tarife de yüksek olursa vatandaş rahatsız olur. Ancak her yıl düzenli olarak bu yapılırsa hem enflasyon oranınca uygulanır hem de tepki çekmez.
Esnafımızın Güveni Bizim İçin Önemli
Şirkete esnaflarımızın teveccühü ile seçildikten sonra zorlu bir göreve talip olduğumuzu gördük. 2 yıl boyunca hem şirket işleri hem de esnaf sorunları ile ilgilendik. Göreve başladığımız zaman şirketin sıkıntıları vardı. Şirketimizin gelir gideri belli. Bazı kısıtlamalar yaparak tasarruf yoluna gittik. Şirkette ki tüm israfları engelledik. Şuan kendi ayakları üzerinde duran bir yapı kurduk. Borçsuz ve sorunsuz bir şirket oldu.
Bazı bölgelerimizde hat ve oreller ile ilgili sıkıntılar vardı. Yeni İstanbul Halk Otobüsleri 5 bölgeden oluşuyor. Yönetime gelmeden verdiğimiz söz mağduriyete asla izin vermeyeceğimizdi. Sıkıntı yaşayan ve gelirleri düşük olan bölgelerimizle ilgili çalışmalar yaptık. Bu konuda özellikle İETT Genel Müdürümüz ve daire başkanlarımız yönetimimize yardımcı oldu. Koordineli bir çalışma ortamı oluştu. Yaşanan en ufak sorunda dahi İETT olarak anında yardımcı oldular. Eskisi gibi yazlık-kışlık oreller değil anlık değişimler bile yapıyoruz. Hatlar konusunda iyileştirmeler sağlandı.
Zor bir dönemdi. Fakat esnafımız yönetimimizden memnun. Onların güvenini hak etmek için tüm yönetim canla başla çalışıyor. Geçmişin birikmiş sorunları hemen çözülemiyor ama sabırla hepsini aşacağız. Bugün baktığımızda esnafımızın %80’i bizi destekliyor. Demek ki doğru yoldayız.
YENİ İSTANBUL HALK OTOBÜSLERİ A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkan Vekili
ADİL EVREN
İlginizi Çekebilir