© Halk Ulaşım 2021

Tekulaş, Allison Donanımlı Anadolu Isuzu Citibus Otobüsleri İle Filosunu Otomatikleştirmeye Devam Ediyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde toplu ulaşım ve otopark hizmetlerini sunan Tekirdağ Otopark Ulaşım A.Ş. (Tekulaş), filosunu Allison tam otomatik şanzıman donanımlı Isuzu Citibus otobüsler ile güçlendirdi. Tekulaş, 2014 yılında büyükşehir belediyesi olan Tekirdağ ilinde toplu ulaşım ve otopark hizmetlerini sunuyor. Hem yolcu hem de sürücü güvenliği ve konforu için tam otomatik şanzımanları tercih eden Tekulaş, Allison Torqmatic® Serisi donanımına sahip Isuzu Citibus otobüsler ile filosundaki manuel şanzımanları dönüştürmeye devam ediyor.

Şehrin toplu taşıma çözümlerine yaptıkları yatırımlar hakkında açıklamalarda bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “Tekulaş, 200 araçlık otobüs filosu ile Tekirdağ ilimiz genelinde toplu ulaşım hizmeti sunuyor. Günlük ortalama 80.000, aylık ortalama 2.400.000 yolcunun ulaşımını sağlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak otobüs filomuzu genişletmenin yanı sıra eski araçlarımızı donanımı yenilemeyi hedefliyor ve bu yönde yatırımlarımıza devam ediyoruz” şeklinde belirtti.

Tekulaş’ın teslim aldığı 9.5 metrelik Isuzu Citibus otobüsler, 151 kilowatt (210 beygir gücü), 832 newton-metre /Tork üretebilen 4,5 litrelik Cummins ISB Euro 6 motordan güç alıyor. Altı ileri vitesli, dahili retarderli Allison T 280R™ tam otomatik şanzımanlar, Isuzu’nun Citibus modelinde standart donanım olarak sunuluyor.

Bu otobüsler, Tekirdağ Süleymanpaşa ilçe merkezinde 2/7 ve 1/3 no’lu hatlarda kullanılıyor.  Araçların tek yön hat uzunluğunun 34 km olduğu güzergâhta toplam 90 ayrı durak bulunuyor. Sık dur-kalk gerektiren bu şekildeki güzergahlarda Allison şanzımanlar, birçok avantaj sunuyor. Allison’ın tork konvertörü, sarsıntısız bir şekilde motor torkunu çoğaltarak tekerleklere daha fazla güç aktarılmasını sağlıyor. Allison Kesintisiz Güç Teknolojisi™’nin desteklediği sorunsuz ve sarsıntısız tam güç geçişleri sayesinde ise üstün ivmelenme ve hızlanma mümkün oluyor. Böylece her vites değişikliğinde güç ve tork kaybına, daha verimsiz çalışmaya ve daha az yol kat edilmesine neden olan manuel veya otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlara (AMT'ler) göre Allison tam otomatik şanzımanlar daha yüksek performans sunuyor.

Filo yatırımları ile ilgili bilgi veren Tekulaş Genel Müdürü İlyas Küçükmidil ise; “Filomuzda bulunan otobüslerin yüzde 50’si tam otomatik şanzıman donanımına sahip. Bundan sonraki alımlarımızda da tercihimiz her zaman bu yönde olacak. Tam otomatik şanzıman donanımları, yoğun trafikte ve şehir içi güzergahlarda sürücülerimizin yola odaklanmasını sağlayarak manuel şanzımanlara oranla daha rahat sürüşü mümkün kılıyorlar. Bu da sürücülerimiz kadar yolcularımızın da konfor ve güvenliğini arttırıyor” diye açıkladı.

Sürücülerin tam otomatik şanzıman donanımlı otobüslerle daha az yorulduklarına değinen İlyas Küçükmidil; “Otomatik vites geçişleri sayesinde sürücüler, vites değiştirmeye gerek kalmadan yola ve sürüşe konsantre oluyor. Öte yandan tam otomatik şanzımanlar sürücüden kaynaklanan hata ve arızaları azalttığı için filomuzun verimliliği de artıyor” şeklinde ekledi.

Allison T 280R şanzıman, Allison'ın DynActive® Vites Değiştirme özelliğine sahip FuelSense® 2.0 teknolojisi ile araç ve çevre parametrelerine göre en verimli vites değiştirme noktasını seçmek için bir algoritma kullanıyor. Bu sistem aynı zamanda Duruş Esnasında Otomatik Boşa Alma ve Araç İvmelenme Kontrolü özelliklerine de sahip.

Tam otomatik şanzımanlar ile araç bakım-onarım maliyetleri de düşüyor

Allison tam otomatik şanzımanlar, manuel ve otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarda (AMT'ler) bulunan aşınmaya yatkın kuru tip baskı-balata kavrama sistemi yerine kullanılan hidrolik tork konvertörü sayesinde toplu taşımacılığın en önemli maliyet kalemlerinden biri olan bakım-onarım giderlerinin azaltılmasına katkı sağlıyor. Böylece yüksek maliyetli ve zaman alan debriyaj tamir ve değişimleri ortadan kalkıyor. Sadece periyodik yağ ve filtre değişimi ile Allison şanzımanlar, çok daha verimli bir çalışma ömrü sunuyor. Ayrıca şanzımanın dahili retarderi, aracın fren sisteminde daha az aşınma ile yavaşlamasına yardımcı oluyor. Retarder, tam ihtiyaç duyulduğu anda aracı güvenle yavaşlatarak verimli frenleme sağladığından fren balatası ile disk ömrü uzatılırken, yolcu ve sürücülerin konforunu da arttırıyor.

İlyas Küçükmidil; “Bir otobüsümüz, günlük ortalama 200 km yol yapıyor. Düşük bakım gerekliliği sayesinde Allison tam otomatik şanzımanlar, operasyonlarımızı kolaylaştırıyor. Bu doğrultuda sık bakım gerekliliği nedeniyle hattan ayrılarak zaman ve maliyet kaybı yaratan manuel şanzımanlı araçlar yerine performansı ve verimliliği daha yüksek donanımlara odaklanıyoruz.”

Allison Transmission Türkiye Satış Müdürü Berk Gönenç ise konuyla ilgili olarak; “Allison tam otomatik şanzımanlar, özellikle şehir içi toplu taşıma alanında yoğun trafikte sık dur-kalk gerektiren yolculuklar için çok uygun. Şehir merkezleri ve ilçeler arası uzun yolculuklarda dahili retarder sistemi sayesinde araç hakimiyeti artıyor, sürüş güvenliği iyileştiriliyor. Ayrıca toplam sahip olma maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda operasyon giderlerinde ciddi tasarruflar sağlanıyor. Bu nedenle hem belediyelere hem de özel otobüs işletmelerine ait 8-9 metre segmentindeki araçlarda da tam otomatik şanzıman kullanımı yaygınlaştı. Kullanıcılar, memnuniyetleri doğrultusuna hızla filolarının tamamını tam otomatik şanzıman donanımına geçirme eğilimindeler” diye açıkladı.

Tekulaş, 2011 yılında teslim aldığı Allison tam otomatik şanzıman donanımlı on adet Isuzu Citibus ve yedi adet Otokar Doruk otobüsleri de şanzıman kaynaklı hiçbir problem yaşanmadan yüksek performans ile kullanmaya devam ediyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER