© Halk Ulaşım 2021

Temiz Bir Doğa Ve Yakıt Tasarrufu Deyince Cng, Cng’li Otobüste Tcv

Cng Deyince, İstanbul Yollarında Kısa Süre Önce Boy Göstermeye Başlayan “Tcv” Markalı Otobüsler Dikkat Çekiyor. Henüz Çok Fazla Kişinin Bilgi Sahibi Olmadığı Cng Teknolojisi Hakkında Bozankaya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya Önemli Bilgiler Verdi.

Her Geçen Gün Artan Araç Sayısı Şehirleri Yaşanmaz Hale Getirdi. Doğa Kirleniyor, İnsan Sağlığı Tehdit Altında. Artan Yakıt Maliyetleri İse Ulaşım Sektörü Esnafının Belini Büküyor. İçinde Bulunduğumuz Olumsuz Koşullarda Gelişen Teknolojinin Ürünü Doğa Dostu “Cng” Yakıt İse Doğaya Ve Esnafa Umut Oldu. Tabii Ki Cng  Deyince, İstanbul Yollarında Kısa Süre Önce Boy Göstermeye Başlayan “Tcv” Markalı Otobüsler Dikkat Çekiyor. Henüz Çok Fazla Kişinin Bilgi Sahibi Olmadığı Cng Teknolojisi Hakkında Bozankaya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya Önemli Bilgiler Verdi.

 

Gelişen Türkiye, dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor. Ekonomi ve sanayideki gelişim ile birlikte problem haline gelmiş birçok sorun çözüm yoluna girerken, bir yandan da yeni sorunlar ortaya çıktı.

 

İSTANBUL’DA GÜNDE 4 MİLYON ARAÇ YOLLARDA

Refah seviyesi yükselen ülkemizde araç sayısı hızla artmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu 2012 verilerine göre Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı araç sayısı yaklaşık 17 milyon olarak belirlendi ve bu sayı günden güne artıyor. Bu artışta en büyük pay ise başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere ait. İstanbul’da günlük olarak, diğer şehirlerden gelen araçlarla birlikte yaklaşık 4 milyon aracın trafiğe çıktığı tahmin ediliyor. Bu demek oluyor ki her gün 4 milyon egzoz zehir saçıyor, doğayı ve insanları zehirlemeye devam ediyor.

 

BELEDİYELER ÖNCÜ OLMALI

Yaşamı zehirleyen egzoz dumanına karşı devlet acil önlemler almalı ve öncü olmalı. Vatandaşları toplu taşımaya yönlendirmek en kalıcı ve en akılcı çözüm olarak karşımızda duruyor. Bunun yanında belediyeler toplu taşımada kullanılan lastik tekerlekli araçlarda da doğa dostu yakıt kullanan araçları tercih ederek öncü rol üstlenebilir.

 

TCV ÖN PLANDA

Sıfır emisyonlu elektrikli araç teknolojisi hızla gelişiyor ancak henüz istenen seviyede değil. Teknoloji toplu taşıma araçlarına yeterli menzili sağlayamıyor. Bu durum sıkıştırılmış doğalgaz yakıtı olan CNG’yi ön plana çıkarıyor. Otobüs üreten bütün firmalar CNG’li araçlarını da birbiri ardına piyasaya sunuyor. Bu firmalar arasında YENİ NESİL CNG teknolojisini kullanan TCV ön plana çıkıyor.

 

CNG İLE YÜZDE 20-35 YAKIT TASARRUFU

İstanbul’daki bütün otobüslerin CNG’li olmasının çevre ve insan sağlığına büyük katkı sağlanacağını vurgulayan Bozankaya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya “Öncelikli hedef insan sağlığını korumak olmalı. CNG, öncelikle çevre dostu yakıt olarak teşvik edilmeli. İşin ticari boyutuna bakacak olursak da yakıt ekonomisi olarak dizelden birkaç adım önde olduğunu görürüz. CNG’li araçlarımız yüzde 20 ile 35 arasında yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu da yakıt masrafından bunalan taşımacılar için çok büyük avantaj. CNG’li araçlar, aksamları, motoru ve tüpleri nedeniyle dizel araçlarla oluşan fiyat farkını, en az %20 yakıt tasarrufu sayesinde 2-2,5 kapatıp kâra geçiyor” dedi.

ŞOFÖR EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ

CNG’li araçlarda yüzde 35’lere varan yakıt tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunun altını çizen Murat Bozankaya “Şoför eğitimi çok önemli. Kısa bir eğitim ile klasik otobüs şoförleri yeni nesil CNG’li araçlara adapte edilerek bu tasarrufu sağlamak mümkün olmaktadır. Bu eğitim sayesinde hem yakıt tasarrufu sağlanacak, hem de araçların ömrü uzayacaktır.” diyor.

 

CNG TÜPÜNDE TİP-3 HAFİF VE SAĞLAM

CNG teknolojisinde gazın depolandığı tüp sisteminin büyük önem taşıdığını anlatan Murat Bozankaya “Birçok tüp şekli var. Aslında en ekonomik tüp çelik olandır. Ucuz ve problemsizdir, kamyonlarda kullanılmaktadır. Ancak; ağır olduğu ve yaklaşık 10 kişiye tekabül eden fazladan bir yük oluşturduğu için otobüslerde kullanılması uygun değildir. Akslara fazla yük verir, araç çabuk yıpranır. Kâr edeceğiz derken birçok masraf ortaya çıkarır. Şehir içi araçlarda ise TİP-3 dediğimiz alüminyum – karbon kaplama kullanılmalıdır. TİP-3 hafif ve sağlamdır. CNG’li bir otobüs bir kaza sonucu köprüden uçsa ve tüplerinin üzerine düşse bile, TİP-3 kullanılması durumunda bir patlama olması mümkün değildir. Geçmişte bu tür vakalar görüldü.”

 

DÜNYA MARKASI OLMAK

Amaçlarının TCV’yi bir dünya markası yapmak olduğunu ve sağlam adımlarla ilerlediklerini belirten Murat Bozankaya “THY bu konuda başarılı oldu. Biz de THY gibi bir dünya markası olmak ve Türkiye’de ürettiğimiz araçları dünyaya satmak istiyoruz. Ülkemize döviz kazandırmak önemli. Almanya ağırlıklı olmak üzere tramvay, metro ve tren üretimi yapıyoruz. Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 dönümü kapalı 100 dönümü açık alanda metro üretimine başlayacağız. Ayrıca Malatya’da gündeme gelen “Trambus” ihalesine gireceğiz. Bunun dışında partnerimiz olan Man firmasıyla ortak üretim çalışmalarımız var.  Elektrikli otobüs çalışmamız devam ediyor. Bu konuda da gelişmeleri önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER