© Halk Ulaşım 2021

TOFED Başkanı Rüştü Terzi: ''Halkımızı otobüsle hacca götürmeyi arzuluyoruz''

Türkiye'deki arz-talep dengesinin boyutunu büyüterek sınırları aşmayı planladığı belirten TOFED...

Türkiye'deki arz-talep dengesinin boyutunu büyüterek sınırları aşmayı planladığı belirten TOFED ( Türkiye Otobüsçüler Federasyonu ) ve Türkiye Karayolu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Rüştü Terzi, ''1992 yılında malum güvenlik sorunları sebebiyle kapanmış olan karayolu ile haccın, güvenlik problemlerinin ortadan kalktığı bu günlerde yeniden açılmasını arzu ediyoruz.'' dedi.

Otobüs taşımacılığı sektörünü, ülkeler arası taşımacılığa açmak istediklerini vurgulayan Terzi,

''Dünyada en iyi yaptığımızı düşündüğümüz karayollarıyla, şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığını, bölgemizdeki diğer ülkelere taşımak, sınırları problem olmaktan çıkararak, sınırların ötesinde de taşımacılığın yapılabileceğini göstermek istiyoruz'' diye konuştu.

2 senedir Azerbaycan'ın karayolu ile hac taşımacılığını Türk taşımacıların yaptığını ifade eden Terzi, bunu Türkmenistan'a Kazakistan'a, birçok ülkenin taşımacılığından pay alarak geliştirmek istediklerini söyledi.  Ülkeler arası taşımacılığı, Türk toplu taşıma sektörüne açmayı en büyük hedefleri haline getirdiklerini dile getiren Terzi, Türkiye'de de 1992 yılında malum güvenlik sorunları sebebiyle kapanmış olan karayolu ile haccın, güvenlik problemlerinin ortadan kalktığı bu günlerde yeniden açılmasını arzu ettiklerini belirtti.

Sektörün birçok sorunu yerinde görmek ve yerinde çözüm önerileri bulmak için faaliyetlerde bulunduğuna dikkat çeken Terzi, TOFED olarak yapılan bölge toplantılarında sektörü bilinçlendirmek ve yeni çıkan kanun, yönetmelik konusunda aydınlatmak veya sektörün menfaatine olmayan durumlarda sektörün menfaatini korumak ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Otobüsçünün kendi kredi kartı olacak

Federasyonun ekonomik konuların ön plana çıktığı son dönemde, sektörün menfaatleri doğrultusunda maliyetleri aşağıya düşürmeyi hedefleyen çalışmalar yaptıklarını belirten Terzi, bu kapsamda, 2009 yılında Shell firmasıyla anlaşma yaptıklarını ve akaryakıtı sektör mensuplarına daha indirimli verdiklerini ifade etti. Çeşitli bankalarla indirim konusunda görüşmelerin de devam ettiğini dile getiren Terzi, TOFED adına özel kredi kartı çıkartılacağını müjdeledi. Bu kredi kartına da diğer alanlarda indirim sağlayarak sektöre maliyetten kazanma dönemini açacaklarını vurguladı.

TOFED'in hem yurtdışında hem içeride sektörün temsilciliğini üstlendiğini belirten Terzi, TOFED'in uluslararası yapılan 'Bus World' fuarını Türkiye'de 3 defa gerçekleştirdiğini dile getirdi. TOFED'in bu yönüyle, üretici firmalar ve tüketici olan firma sahiplerinin buluşmasında tampon görevi gördüğüne dikkat çekti.

Hızlı tren bizim rakibimiz

Hava yolu taşımacılığının kara yolu taşımacılığı için bir rekabet unsuru olmadığına işaret eden Terzi, önümüzdeki dönemde yaygınlaştırılacak olan 'hızlı tren'lerin sektör için rekabet kapsamına gireceğini vurguladı. Bunun sektörün potansiyelini biraz daha düşüreceğini belirten Terzi, 'Uluslararası Yolcu Taşımacılar Birliği'nin kurulmasının hızlı trenin sektöre olan olumsuz etkisini azaltacağına dikkat çekti.

  Son yıllarda deniz ulaşımında ÖTV'siz yakıt döneminin başladığına işaret eden Terzi, TOFED olarak kara yolu taşımacılığında da ÖTV indirimi beklediklerini, bunu da Ulaştırma Bakanlığına aktardıklarını ifade etti.

Kısa mesafede daha iyi para kazanılıyor

''Özel halk otobüsçüleri en iyiyi en ucuza mal etmekle ilgili bir rekabete girmeliler.''diyen Terzi,  İETT hantal ve zarar eden bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek ''Eğer özel halk otobüsleri iyi kaliteli ve ucuza verirlerse zamanla İETT'nin işini de kendilerine alacaklardır.''diye konuştu. Halk otobüsçülerinin iyi organize olarak eğitime önem vermesi gerektiğini ifade eden Terzi, şoför ve biletçilerin müşteriye iyi davranmayı öğretip insanların bu konuda istek ve taleplerine cevap vermesinin şart olduğunu vurguladı.  

    Kısa mesafeli taşımada daha iyi para kazanıldığına dikkat çeken Terzi şöyle konuştu: ''Baktığınızda uzun mesafede 3 kilometrelik yola 1,5 lira rakam alınıyor. Biz 80-90 kilometrelik mesafelere 7 ila 10 lira arası para alıyoruz. Böyle bakınca 10-15 katı fazla kilometrede, para olarak bakınca da 5 katı para alınıyor. Demek ki, kısa mesafeli taşımada daha iyi para kazanılıyor. Türkiye'deki toplu taşıma firmalarına ortak olma isteyen uluslar arası taşımacıların gözleri hep kısa mesafeli taşımalarda. Özel halk otobüslerinin kendi içinde bir anonim şirket kurarak, herkesin bir hisse alması yoluyla büyük bir şirket oluşturmaları ve İETT'nin, EGO'nun ve yarın bir gün farklı bir ilin taşımalarına talip olmaları ve bunu büyüterek önemli bir A.Ş. olarak halka sunmaları lazım. Önemli olan bu organizasyonu iyi yapmak, birlikteliği sağlamak, ama tüm bunları yapabilmek içinde hizmet sektöründe olduğumuzu unutmadan insanların beklentilerine cevap vermek gerekiyor. Bu hedefi başarabilmek için önce start vermek lazım. Ya da şöyle bir yol benimsenebilir: Bir anonim şirket kurup 10-15 aracı bu şirkete kiraya verip, bunun üzerinden yürüyebilirler. Çünkü nihayetinde öz mal şartı olmayacak. Bunu başarabilirlerse 5 yıl sonra bu tür işlere girecek olan firmaların 'en az şu kadar öz mali olacak' diye bir şart getirebilirler.''

Büyük yatırımları yapamayan küçük firmalar eleniyor

Benzer tehlikenin uzun mesafeli taşımacılar için de geçerli olduğunu belirten Terzi, ''Bu işler artık büyük yatırımlar gerektirdiğinden küçük firmalar bu yatırımları yapamadıkları için yavaş yavaş eleniyorlar. Biz de onların elenmemesi için çıkıp bakanla konuşuyoruz ve diyoruz ki: 'Bu firmaların bir araya gelerek kendilerine menfaat sağlayacakları büyük firmalar kurmaları lazım.' Eğer biz dünyanın içinde taşımacılık yapıyorsak tek tek çok otobüs yerine çok otobüsü olan çok seslilik her zaman daha doğrudur. Biz de kendi sektörümüzde az araçlı çok firmalar yerine, çok araçlı az firmalar oluşturmaya çalışıyoruz.''diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER