TÖHOB Başkanı Soydaş: Bu Şekilde Ayakta Kalamayız
RöportajTüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, bir yılı aşkın süredir etkisini gösteren pandemi sürecinden olumsuz etkilenen özel halk otobüsü esnafının zor durumda olduğunu belirterek, sektörün ayakta durabilmesi için alınması gereken acil tedbirleri sıraladı.
Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, yaşanan pandemi sürecine bağlı olarak alınan tedbirler nedeniyle Türkiye genelinde faaliyet gösteren 22 bin özel halk otobüsü esnafının yanlarında çalışanları ve aileleri birlikte zor durumda olduklarını, devleti yanlarında görmek istediklerini ifade etti.
Sektörün ayakta kalabilmesi için acilen tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, "Salgının başından beri kendi imkanları ve kısmen belediyelerden aldıkları desteklerle toplu taşıma hizmetini sürdüren esnafımızın, acil tedbir alınmaz ise iflasları kaçınılmazdır. Bu şekilde ayakta kalamayız. Sektörümüzün ve çalışanlarımızın mesleğini, tek geçim kaynağı olan otobüslerini kaybetmemeleri için alınması gereken acil tedbirlere ihtiyaç vardır. Taleplerimizin dikkate alınması, yüz binlerce insanın geçim kaynağı olan büyük bir sektörün yok olmasını engelleyecektir. Durum gerçekten vahimdir.
Kamu hizmeti yapan özel halk otobüsleri hizmeti aksatmamak için borçlanarak, elinde avucunda ne varsa satarak bugünlere gelmiştir. Artık sözün bittiği ve kelimelerle anlatılamayacak derecede zor durumda olan esnafımızın, Devletimizin desteğine ve yapacağı düzenlemelere acil ihtiyacı vardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın sektörümüzün yok olmasına müsaade etmeyeceğini umut ediyor saygılar sunuyoruz." dedi.
Soydaş'ın açıklamasında sektörün geleceği adına alınması gereken tedbirler şu şekilde sıralandı:
- 7144 sayılı kanunun 14. maddesi, 5393 sayılı kanuna tabi belediyeleri, oda, dernek ve şirket bünyesinde faaliyet gösteren esnafımızı da kapsayacak şekilde acilen yeniden düzenlenmelidir.
- Ücretsiz hizmet yaptırılan tek özel sektör olan özel halk otobüsü işleticileri sadece yolcu gelirine dayalı çalıştıklarından günlük yüzde otuzlara ulaşan ücretsiz taşıma nedeniyle zor durumdadır. İstisnalar hariç (şehit yakınlarımız, gazilerimlz, güvenlik güçlerimiz) diğer tüm ücretsiz binişlere, biniş başına Türkiye genelini kapsayacak sabit bir fiyat belirlenerek elektronik ücret toplama sistemi verilerine göre esnafımıza ilgili bakanlıklar tarafından ödenmesi ya da yine elektronik ücret toplama sistemi verilerine göre aylık gelir desteğinin ücretsiz taşımayı karşılayacak şekilde arttırılması, ikisi de olmuyorsa yapılan gelir desteği ödemesi kadar ücretsiz taşıma yapılmasının sağlanması gereklidir.
- Toplu taşımada kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV indirimi uygulanmalıdır.
- Vergi, SGK, Bağ-Kur primleri salgın bitene kadar Devlet tarafından karşılanmalıdır.
- Kamu ve özel bankalara olan tüm kredi borçları faizsiz ertelenmelidir.
- Kısa çalışma ödeneğinin kapsamının genişletilerek, salgın bitene kadar süresi uzatılmalıdır.
- Yeni araç alımlarında KDV muafiyeti getirilmelidir.
İlginizi Çekebilir