© Halk Ulaşım 2021

TPAO ve SHELL’den Karadeniz’de Petrol Arama Anlaşması

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Shell Arama ve Üretim Türkiye, Türkiye’nin Karadeniz sularının en batı ucunda yer alan 3920 numaralı ruhsat alanında derin deniz arama çalışmalarını yürütmek için Ankara’da “Ortak İşletme Anlaşması ” imzaladı

Anlaşma, Shell’in 1500 km2’lik bir alanın 3 boyutlu sismik verilerini toplayıp analiz etmesini ve ortakların üç yıllık süre zarfında derin deniz arama çalışması kapsamında en az bir kuyu açmasını öngörüyor. Anlaşmanın şartlarına göre, Shell’in yüzde 50 oranında hakkı olacak ve şirket erken evre arama çalışmalarını yürütecek. Anlaşmaya göre Shell’in önümüzdeki üç sene için taahhütü 150-200 milyon dolar civarında olacak. Anlaşma hükümet yetkililerinin onayına tabi.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal konuyla ilgili şunları söyledi: “Bloğun tam olarak potansiyelini değerlendirmek ve keşfedeceğimiz gaz ve petrolün ticari miktarını geliştirmek için gereken tüm kaynaklar Shell ve TPAO’da bulunmaktadır. Neler bulabileceğimizi görmek adına sıkı bir arama programında Shell ile birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz.”

Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown ise: “Shell dünya çapında fırsatları takip ediyor ve Türkiye’yi de önemli arama olanakları sunan bir ülke olarak görüyor. Bu anlaşma, TPAO ve Shell adına gerçekleştirilmiş bir diğer büyük fırsattır ve biz, önümüzdeki üç yıl boyunca yapacağımız arama çalışmalarını tamamlamak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Shell’in TPAO ile ortak diğer projeleri:

DADAŞ: Shell, ortak işletme ortağı olan TPAO ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır ve Batman’ın kuzeyinde konvansiyonel olmayan kaynaklara yönelik erken evre arama çalışmaları yürütüyor. Uygun kuyu yerlerini belirleyip 2013’ün ikinci yarısında delme ihtimali var. Bu erken arama programıyla amacı yerin derinliklerindeki kayalarda ticari olarak karlı olacak şekilde çıkarılabilecek gaz ve petrol olup olmadığını belirlemek. Bu ilk kuyulardan olumlu sinyaller alınsa bile, buna benzer arama faaliyetlerinde sahanın geliştirilmesine yönelik kararları vermek birkaç yıllık süre gerektiriyor.

BATI TOROS: Shell, ortak işletme ortağı olan TPAO ile birlikte Türkiye’nin güneybatı kıyıları açıklarında Akdeniz’de yer alan üç adet derin deniz bloğuna ilişkin sismik veri analizleri yapıyor. Bu bölgede daha önceden herhangi bir kuyu açılmadığından, 2014-2017 yılları arasında bir ya da daha fazla arama kuyusu açmayı gerektirecek olan sonraki adımları belirlemek adına, bu sismik verilerin detaylı analizi büyük önem taşıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER