© Halk Ulaşım 2021

Trt Müzesi Vagonu Bakan Elvan Tarafından Uğurlandı

TRT’nin 50. yılı kutlamalar çerçevesinde ‘’TRT Yayıncılık ve Tarih Müzesi’’ olarak yurt içinde ve dışında kullanılmak üzere hazırlanan “TRT Müzesi Vagonu”, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından 31 Ocak 2014 Cuma günü Ankara Gar’dan uğurlandı.

ELVAN:“Bu vagon geçmiş ile bugün arasında gönül bağı kuruyor”

“TRT Müzesi Vagonu”nun uğurlama töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, bir anlamda geçmiş ile bugünü buluşturan vagonun iki dönem arasında bir gönül bağı kurduğunu söyledi.

TRT'nin geçmiş yıllardaki yayınlarından görüntüleri izlediğinde o yıllara döndüğünü ve çok duygulandığını vurgulayan Elvan, TRT ve TCDD'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen TRT Vagonu Projesi ile o dönemi bilenlerin yaşadığı duyguları, müzeyi ziyaret eden çocuk ve gençlerin de yaşama imkanı bulacağını belirtti.

Son 11 yılda büyük atılımlar yapan TRT’nin 15 televizyon ve 15 radyo kanal sayısına ulaştığına işaret eden Elvan bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi. Elvan, “En fazla dilde yayın yapan kuruluşlardan birisi olan TRT, sosyal ve kültürel hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.” diye konuştu.

ŞAHİN: “TRT Müzesi Vagonu 20 il gezecek”

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de, 50. yıl etkinlikleri içerisinde en anlamlı olanının “TRT Müzesi Vagonu” olduğunu ifade ederek, Vagonun içinde TRT'nin yayına başladığı dönemden bugüne kadar kullandığı cihazların yer aldığını kaydetti. Trenin ilk olarak İzmir'e gideceğini, sonrasında 20 ili gezeceğine vurgu yapan Şahin, trenin uğradığı illerde TRT sanatçılarınca Türk Halk ve Türk Sanat Müziği konserleri verileceğini bildirdi.

Törende konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise bir yandan demiryollarını her alanda ayağa kaldırmaya çalışırken, bir yandan da sosyal ve kültürel projeleri paydaşlarıyla birlikte hayata geçirdiklerini söyledi.

Bu kapsamda geçmiş yıllarda TRT ile “Tren Penceresinden”, “Bu Diyar” ve “Garlar” belgeselini, Almanya’ya işçi göçünün 50. Yılında “Almanya Treni”ni, “Cumhuriyet Treni” organizasyonunu ve “Balkan Kültür Treni” projesini birlikte gerçekleştirdiklerini anlatan Karaman, her ortak projenin kamuoyunda ilgiyle karşılandığını vurguladı.

Karaman, 3–7 Şubat tarihlerinde İzmir’de olacak, 14 Mayıs’ta da Edirne son istasyonunda olacak şekilde yurdumuzu dolaşacak olan Müze Vagonu’nun istasyonlarda yolcularla, demiryolcularla ve insanlarla buluşacağını sözlerine ekledi.

Dört yılda hazırlandı

Yayıncılık tarihinin en eski mikrofonlarından günümüzün sanal stüdyolarına, tarihi giysilerden Atatürk’ün kullandığı mikrofonlara, radyo tiyatrolarından tarihi filmlerde kullanılan oklara kadar birçok objenin yer aldığı TRT Müzesi Vagonu; dört yıllık bir çalışmanın sonucu hazırlandı.

Türkiye’nin ilk radyo yayınlarının başladığı 1927’den itibaren ülkemizin yayıncılık ve toplumsal alanda geçirdiği her türlü teknolojik, sosyolojik, ekonomik ve kültürel gelişmenin günümüze ve sonraki nesillere taşınması amacıyla hazırlanan TRT Müzesi Vagonu 3- 7 Şubat 2014 tarihleri arasında İzmir/ Alsancak Gar’da vatandaşların ziyaretine açılacak.

Türkiye radyoları ve ekranlarından sesler, renkler ve anılarla yola çıkan “ TRT Müzesi Vagonu” nun yolculuğu 14 Mayıs’a kadar devam edecek ve vatandaşların ziyaretine açılacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER