© Halk Ulaşım 2021

Türkiye'nin İlk Bayan Otobüs Şoförü

Adana Büyükşehir Belediyesi'nde Şehir İçi Otobüs Şoforü Olarak 1998 Yılında...

Adana Büyükşehir Belediyesi'nde Şehir İçi Otobüs Şoforü Olarak 1998 Yılında Göreve Başlayan Gülseren Aktulum Bir İlki Başararırken Hemcinslerinede Sektörün Kapılarını Sonuna Kadar Açmayı Başardı.

Adana Büyükşehir Belediye Otobüslerinde 127 bayan şoför hizmet veriyor. Türkiye'de başka bir ilde örneği görülmeyen bu olayın altında 12 yıl önce, gelen tepkilere aldırmadan işe başlayan ve 11 yıl direksiyonun başında vatandaşlara başarıyla hizmet veren Gülseren Aktulum'un imzası var.

Gülseren Aktulum'un macerası 1998 yılında dönemin Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın "Adana'da bayan şoförler görmek istiyorum" talimatıyla başlıyor. Hemen Aytaç Durak ile temasa geçen Gülseren Aktulum şoför olarak görev almak istediğini iletiyor. Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı sevindiren bu gelişme sonrasında 28 kişiyle birlikte sınava giren Gülseren Hanım sınavı kazanan tek kişi oluyor ve göreve başlıyor. Bir süre sonra bir bayanın daha sektöre katılmasıyla iki bayan olarak beş yıl çalışıyorlar.

Dolmuşçu bir babanın kızı olarak yetişen Gülseren Aktulum sektöre pek yabancılık çekmiyor. Otomobil ve kamyonet kullanan, gerektiğinde aracını tamir eden babasına yardım eden Aktulum edindiği bilgi ve tecrübeyle meslektaşları arasında kısa sürede kabul görüyor.

Hayatı boyunca hep yeni bir şeyler öğrenmenin, öğrendiklerini geliştirmenin peşinde koşan Gülseren Aktulum dört oğul sahibi olduktan sonra, çocuklarına derslerinde yardım ederken eğitimini sürdürme kararı alıyor. İlkokul, ortaokul ve liseyi bitirmeyi başaran Aktulum sonrasında ehliyetini alıyor. Bir taraftan çocuklarıyla ilgilenirken bir taraftan da çalışma hayatına atılıyor. DJ ve reklam müdürlüğü yapıyor. Sonrasında ise şoför olarak sektörle tanışıyor.

Belediye şoförü olduktan sonra 11 yıl aralıksız direksiyon sallayan ve hiç kaza yapmayan Aktulum bu süreçte yalnız araç kullanımı ile değil aynı zamanda halkla kurduğu başarılı diyalogla da ön plana çıkmayı başarıyor. İlerleyen yıllarda Eğitim Müdürlüğü görevini üstlenen Aktulum kadroya yeni katılan şoför adaylarına eğitimler veriyor. Bu görevin de başarıyla üstesinden gelen Aktulum Yol Müdürlüğü'ne terfi etti. "Sonuç olarak burası da erkek egemen bir alandı" diyen Aktulum yol yapımı, makine kart kontrolörlüğü, asfalt yapımı gibi işlerle uğraştıktan sonra şimdilerde yeni görevini bekliyor.

Başlangıçta tepkilerle karşılaştığını anlatan Aktulum "En başta askerden gelen büyük oğlum karşı çıktı. Hayır ben bu işi yapacağım diyerek işe başladım. Ancak bu sefer de halk 'Elinin hamuruyla erkek işine karışma, git çocuk bak' diyerek tepki gösteren oldu. Otobüse binenler tarafından 'Canımız Allah'a emanet' diye iğnelemeler yapılıyordu. Halk alışık olmadığından 'Dayı bir dakika durur musun?' 'Ağabey bekler misin?' gibi şeyler söylüyorlardı. Ben kendimi tanıtınca da özür diliyorlardı. Can güvenliğinden endişelenenler en arka koltuğa gidip oturuyorlar ama sonra da gelip en önden iniyorlardı. Bir zaman sonra baktım ki bu kişiler benim otobüsü bekler hale gelmişler. 'Abla biz seninle daha rahat yolculuk yapıyoruz, bizi öne arkaya ittirmiyorsun, düşürmüyorsun' diyerek teşekkür ediyorlardı. Başlardaki tepkilerin yanı sıra yaptığım işin zorluğunu bilen birçok insan beni takdirle karşıladı ve tebrik etti." diyor.

Bir trafik polisinin kendisini durdurduktan sonra gözlerini ovduğunu ve şaşkınlıkla kendine baktığını söyleyen Aktulum "Bana bir çimdik atar mısınız? Rüya mı görüyorum? İnanamıyorum! Yıllardır trafik polisiyim ilk defa bir bayan şoför görüyorum diye tepki gösterdi. Bir başka trafik polisi de bana ceza yazmaya kalktı. Neden, diye sorunca 'Erkekler sana bakacak, ışığı görmeyip kaza yapacaklar' diye kazaya sebebiyet vereceğimi söyledi. Böyle ilginç anılarımız da oldu" diyor.

Gülseren Aktulum, Otobüse her sabah öğretmenler okula gitmek için biniyorlardı. Bayan bir öğretmen ''Siz psikoloji okudunuz mu?'' diye sordu. ''Hayır, okumadım'' dedim. O da ''Binen yolcuların o anki psikolojisine göre yüz şekliniz, mimikleriniz değişiyor. Buna hayran kaldım. Bunu nasıl başarıyorsunuz?'' dedi. Zaman içinde, o insanların psikolojisini algılıyorsunuz. Gözlerinden ne demek istediğini anlıyorsunuz. ''Biz okulda sizi konuşuyoruz. O bayan bu işi nasıl başarıyor? Biz de onun gibi olsak da çocukların yanında başarımızı daha da yükseltsek diye düşünüyoruz.''dedi. O öğretmenin benden böyle bahsetmesi beni çok mutlu etti, diyor.

Her meslek gibi otobüs şoförlüğünün de zorlukları olduğunu vurgulayan Gülseren Aktulum "Mesaiden sonra yorgun geliyorsun ve evde bekleyen çocuklarınla ilgilenmek zorundasın. Saat beşte evden çıkıp işe gidiyorsun. Sekiz saat mesai yapıyorsun. Erken kalktığınızda uykunuzu almanız gerekiyor. Öğleden sonra ki mesailer bizi zorluyor. Uykuyu dağıtmak için gripin, demli çay ve bol bol kahve içmemiz gerekiyor. Hem iş hem aileni sorunlarıyla ilgilenmek zorunda kalıyordum. Ama işimi sevdiğimden üstesinden gelebiliyordum. 11 yılın sonunda sağlık sorunlarından dolayı işimi bırakmak zorunda kaldım. Yolcular hala 'Bizim o ablamız nerede' diye soruyorlarmış" diyor.

Tüm şoförlerin yolcularla çok iyi diyalog kurmaları gerektiğini belirten Gülseren Aktulum "Sırf aracı sürerek bu iş olmuyor. Yolcularla olan diyalogun yanında, trafikteki diyalog da önemli. Aracı bilinçli sürmeliler. Tüm detaylarıyla o işi sindire sindire, bilinçli şekilde yerine getirmeleri gerekir" diyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER