© Halk Ulaşım 2021

Ulaşımda Sistem Değişimi Düşünülmeli

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tüm dünyanın konuşup çözümler üretmeye çalıştığı trafik konusunun sadece yol yaparak, genişleterek veya otoparkla çözülemeyeceğini söyledi. Başkan Aktaş, “Olayı sadece fiziki dönüşüm olarak düşünmekten ziyade sistem olarak değişimi düşünmeliyiz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısında kentin en önemli gündem maddesi olan trafik ve ulaşım sorununu değerlendiren Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan çalışmaları anlattı. Pandemi nedeniyle son bir yıldır toplu ulaşımda da olağanüstü bir sürecin yaşandığını dile getiren Başkan Aktaş, toplu ulaşım rakamlarının yüzde 11’lere kadar düştüğü günlerin yaşandığını hatırlattı. Pandemi nedeniyle toplu ulaşımdan müthiş bir kaçış olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Birkaç gündür oran yüzde 70’lere geldiği için mutlu olduk. Türkiye’de her 4 kişiye bir araç düşerken, Bursa’da 3 kişiden birine düşüyor. Şunu bilmeliyiz ki İstanbul, Ankara, İzmir de trafiği konuşuyor. Bursa zaten trafiği konuşuyor. Sadece yol yaparak, genişleterek, otopark yaparak trafikle mücadele edemeyiz. Kurallar olmalı ve herkes bunlara uymalı. Konuyla alakalı farklı çalışmalarımız var. Acemler’de devam eden tünel çalışması var. Adliye Kavşağı’nın kısa sürece içerisinde ihalesi yapılacak. Raylı sistemlerle alakalı T2’nin tamamlama ihalesi yapıldı. Emek-Şehir Hastanesi 6 kilometrelik hattın tamamlanmasıyla alakalı çalışmalar var. Çalışmaların yük oluşturmaması adına alternatif yollarla alakalı çalışıyoruz”  dedi.

Sistem değişimi

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarının büyük kısmını ulaşım ve trafik için kullandığını ifade eden Başkan Aktaş, “Biz yatırımları yaparken tüm tarafların bu konuda irade koyması ve arkasında durması gerekiyor. Hep Acemler konuşulur ama Acemler bu işin sonucu. Acemler’e gelmeden eksik alanlar, tamamlanmayan yollar, sıkıntılı kavşaklardan dolayı Acemler kitlenme noktası oluyor. Şehrin ve sanayinin büyümesi, yeni yaşam alanları gibi birçok parametre bu işi etkiliyor. 3 milyon nüfusun 2 milyon 200 bini merkezde yaşıyor. Bu yoğunluk giderek artıyor. Şehri bu manada sağlıklı dağıtmalıyız. Farklı kurullarla 100 binlik plan tartışılıyor. Meclis’e de gelecek. Aslında 98’deki planla alakalı öngörü nüfusunu geçmemişiz. Ama kurguyu yanlış yapmışız. Bütün dünyanın mücadele ettiği trafikle alakalı bize, ilgili kurullara ve vatandaşa düşen konular var. Güney Kore’de daha fazla nüfus, daha sıkıntılı trafik var. Ancak arabada tek kişi var ise en sağdan, iki kişi varsa ikinci şeritten, üç kişi varsa üçüncü şeritten gidebiliyor. Kurala riayet ediyor. Olayı sadece fiziki dönüşüm olarak düşünmekten ziyade sistem olarak değişimi düşünmeliyiz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER