© Halk Ulaşım 2021

U.N RO-RO, Köstence Hattı İle Karadeniz’e Açılıyor

Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan deniz yollarını sunan U.N RO-RO, uzun vadeli...

Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan deniz yollarını sunan U.N RO-RO, uzun vadeli genişleme stratejisinin bir sonucu olarak İstanbul Pendik Limanı'ndan Romanya'daki Köstence Limanı'na ro-ro hattı açtı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla 9 Aralık Cuma günü Pendik Ro-Ro Limanı'nda yapılan açılış töreninin ardından UND Atılım gemisi Köstence'ye hareket etti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Şubat 2011'de Romanya'yı ziyareti sırasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında hayata geçirilen Pendik-Köstence ro-ro hattı için U.N Ro-Ro tarafından yapılan yatırımla Köstence Limanı'nın terminal sahası yeniden düzenlendi ve ro-ro seferlerine uygun hale getirildi.

U.N Ro-Ro CEO'su Sedat Gümüşoğlu; "Pendik Köstence hattında haftada üç seferle yılda 30 bin araç taşıma kapasitesi sunuyoruz. Diğer hatlarımız gibi Köstence hattı da karayoluna göre maliyet avantajı sağlayacağı için hem ihracatlarımız hem de uluslar arası nakliye firmalarına önemli bir tasarruf sağlayacaktır. Bu da Türk ürünlerinin daha rekabetçi koşullarda yeni pazarlara ulaştırılması anlamına gelmektedir. Ro-ro taşımacılığın artması, Batı çıkış kapılarında karşılaştığımız kota ve belge sınırlamalarını da ortadan kaldıracaktır. Yıllardır sunduğumuz deniz otoyollarımızla taşımacılarımız için Türkiye'yi Avrupa'ya bağlıyoruz. Türkiye'yi Doğu Avrupa'ya bağladığımız yeni deniz otoyolumuz olan Köstence hattının da taşımacılarımıza rekabet avantajı sunacağına inanıyoruz."dedi.

Açılış yaptığı konuşmada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bundan sonra kombine taşımacılığa, çevreci taşımacılığa, emniyetli, ekonomik taşımacılığa vurgu yapan her türlü projenin yanında olacaklarını bildirdi. Yıldırım, UN Ro-Ro İşletmelerinin Pendik-Köstence Ro-Ro hattı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Pendik-Köstence Ro-Ro hattının, tartışmasız, rakipsiz, çevreci, ekonomik ve her yönüyle üstün bir hat olduğunu UN Ro-Ro’yu bu kararından dolayı tebrik etmek istediğini söyledi.

Türkiye’nin dış taşımalarının büyük kısmının deniz yoluyla yapıldığını, ikinci sırada karayolunun geldiğini, demiryollarının yıllardır ihmal edildiği, unutulduğu için 3. sıraya gerilediğini bildiren Yıldırım, ”Şimdi artık demiryollarına da gereken yatırımı yapıyoruz. Demiryollarında yılda 125 kilometre hat yapar geldik. 2003 öncesine kadar bu rakam 18 kilometreydi. 8-9 katlık bir artış var. Yetmez. Daha da artırmamız gerekiyor. Önümüzdeki 25 yıl içerisinde demiryolları altyapısını 11 bin kilometreyi tamamen yenilemiş olacağız, yüzde 80′ini sinyalli hale getireceğiz ve yine yüzde 70′ini de elektrikli hale getireceğiz."dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER