Vizyon Sahibi Genel Müdürü Hayri Baraçlı İETT'deki Değişim Rüzgârını Anlattı
İstanbulİETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı kurumda yaşanan değişim ve gelişim...
Göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çeken İETT'nin vizyon sahibi Genel Müdür'ü Hayri Baraçlı, kurumda yaşanan değişim rüzgarını verdiği konferansla anlattı. Sanatçı Erol Evgin, Burhan Öçal ve gazeteci – yazar Ali Saydam gibi ünlü isimlerin de dinleyici olarak katıldıkları programda birbirinden ilginç ve komik anılar havada uçuşurken Baraçlı, konuya hakimiyeti, kendine güveni ve yerinde yaptığı esprileriyle dinleyicilerden tam not aldı.
İETT`nin 140 yıllık bir kurum olduğuna dikkat çeken Hayri Baraçlı, bu tür köklü kurumların, dönem dönem değişime uğramasının önemli olduğunu ve bu değişim rüzgârının kuruma dinamizm kazandırdığını söyledi. Genel Müdür Baraçlı “Bazı kurumlar vardır. Ait oldukları şehrin ruhunda derin izler bırakır. Dünyada yüz yaşını aşmış ender kurumlardan biri olan İETT de onlardan biri” şeklinde konuştu.
İETT`yi anlamanın yolunun İstanbul`u bilmekten geçtiğini ifade eden Baraçlı, “Bugün Dünya Kültür Başkenti olan İstanbul`da 13 milyon insan yaşıyor. Kayıt dışı ile birlikte bu rakam tahmini 16 milyon” dedi. Baraçlı, “Elbette, Metrobüs ile birlikte İstanbullu sadece zamandan kazanmadı ayrıca rahat bir nefes aldı. Çünkü trafikten çekilen 80 bin araç ile günlük 623 ton karbondioksit havadan eksildi ve 242 ton akaryakıt tasarrufu sağlandı ki bunlar şehir için çok ciddi faydalar. Bu başarı yurtdışındaki otoritelerin de dikkatini çekti. Dünyanın birçok ülkesinden heyetler Metrobüsün başarısını görmek ve bilgi almak için inceleme gezileri düzenlemektedir. Baraçlı, 'Yönetim olarak neler yaptığımıza gelince, zannediyorum yapılan en önemli iş kalemi, yalın yönetim ve üretim uygulamalarıyla servisteki araç sayısını %83'den %92'ye yükseltmek oldu. Garajlarda yapılan Toplam Verimli Yönetim (TPM) uygulamaları ile arızadan dolayı yapılamayan seferlerin, toplam seferlere oranı binde 5'e düştü. Kazadan dolayı yapılamayan seferlerin, toplam seferlere oranı ise on binde 8, hat yoğunluğu ve kat edilen kilometre düşünüldüğünde İETT'nin İstanbul'u güvenle taşıdığını söyleyebiliriz.' dedi.
İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı "Hatlarımızı kısaltarak tüm ulaşım otoriteleriyle entegrasyonu arttırıyoruz. Şoförlere eğitim vererek doğru araç kullanımı ile yakıt tüketimini azaltmaya çalışıyoruz. Hatlardaki yolculuk verilerini inceleyerek kapasite kullanım oranlarını yükseltmeye çalışıyoruz. Elektronik kart ile pasoların her sene yeniden basılmasını ortadan kaldırarak maliyetlerde azalma sağlıyoruz. Elektronik kart başvurularını internet üzerine yönlendirerek iş gücünden kâr ediyoruz. Üst pazar inovasyonu ile tüketici olmayanları tüketici yapmayı hedefliyoruz. Hedefimiz gelir piramidinde yukarı çıkmak. Toplu ulaşımı tercih etmeyen üst gelir gruplarına yönelik yeni fikirler, yeni iş modelleri geliştiriyoruz. Bunun en iyi örneği de metrobüs. Metrobüsle her kesimden insanı toplu taşımaya yönlendiriyoruz" diyerek son dönem yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi.
İlginizi Çekebilir