© Halk Ulaşım 2021

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 29 Mayıs 2015’e

İstanbul tarihi bir güne daha tanıklık etti. İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun temeli törenle atıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adını Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak açıkladığı dev eser, 29 Mayıs 2015’e yetiştirilecek.

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun temeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı törenle atıldı.

Sarıyer’in Garipçe Köyü’nde düzenlenen temel atma töreninde Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çok sayıda milletvekili, belediye başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bürokratları da yer aldı. İstanbulluların bir sel gibi aktığı köprünün temel atma töreninde alan dolunca, binlerce vatandaş da töreni büyük küçük teknelerle denizden izledi.

Köprünün adını Cumhurbaşkanı Gül açıkladı

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul’un Fethi’nin 560. yıldönümüne denk gelen böyle anlamlı bir günde Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden birinin temelini atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bugün İstanbul'un fethinin yıldönümü. Fatih Sultan Mehmet'i rahmetle anıyoruz. İstanbul sadece bizim değil, bütün dünyanın göz bebeği. Dolayısıyla bu şehrin sorumluluğunu taşımak ve bu şehre hizmet etmek hepimiz için mutluluk kaynağıdır” dedi.

“Çok şükür ülkemiz karanlık günleri geride bıraktı. Türkiye'de yapılanlar hepimizi gururlandırıyor. Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu artık dost düşman herkes görüyor” diyen Abdullah Gül, “Ülkemizle gurur duyuyor, övünüyoruz. Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu dost ve düşmanlar görüyor. İstanbul tarihi boyunca birçok büyük olaylara şahit olmuştur” şeklinde konuştu.

Bugünkü temel atma törenin de önemli bir tarihi olay olarak tarihe geçeceğini ve hatırlanacağını ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü; “İki kıta bu kadar yakın olunca ulaşımını da düşünmek zorundayız. Bunun için köprüler, deniz altı tünelleri yapılıyor. Birinci köprü Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini, ikinci köprü Fatih Sultan Mehmet’in ismini taşıyor. Üçüncü köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacaktır. Hükümetimizin bütün üyelerine teşekkür ediyor, ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu işi üstlenmek her babayiğidin harcı değil. Çok ayrıcalıklı proje. Köprünün yapımını üstlenenlere teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum.”

Başbakan Erdoğan; “Boğaz’a üçüncü gerdanlığı takıyoruz”

Konuşmasına Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in İstanbul’un Fethi ile ilgili söylediği Hadis-i Şerif’i hatırlatarak başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu; “Bir Osmanlı padişahının, onun kuvvetli komutanlarının ve onun güzel askerlerinin, bir karanlık çağı kapatarak bir aydınlık çağı açtığı fethin 560. yıldönümünde sizlerle buradayız. Şu anda İstanbul'umuzun değişik yerlerinde çeşitli kutlamalar yapılıyor. Bu vesileyle bir kez daha İstanbul'un fethini gerçekleştiren o şanlı padişahı, komutanlarını, neferlerini rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Fatih Sultan Mehmet Han, bize İstanbul başta olmak üzere birbirinden güzel şehirler bırakmakla kalmamış, fetih ruhunu kendisinden sonraki nesillere de aktarmıştır. Osmanlı var olduğu tüm topraklarda halkın kalbini fetheden eserler bırakmıştır. Biz de tıpkı ecdadımız gibi tarih yazmaya, eserler bırakmaya devam ediyoruz. Bugün de dev bir projenin temellerini atıyoruz. İstanbul'da 7 tepeye 7 büyük eser projemiz vardır. Bir tanesi üçüncü gerdanlık olarak boğazda inşallah kendisini göreceğimiz köprü. Biraz sonra Cumhurbaşkanımız bununla ilgili sürprizi size açıklayacak.”

“Bu köprüyle boğaza üçüncü gerdanlığı takmış oluyoruz. Artık İstanbul'umuzun içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Aynı zamanda bu köprünün çevreyi korumaya yönelik özellikleri olacak. Bağlantı yollarıyla çok farklı görünecek” diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bugün temellerini attığımız Kuzey Marmara Otoyolu ve Üçüncü Köprünün, şimdiden İstanbul'a, tüm Türkiye'ye, dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. İhalesi yapılan üçüncü havalimanı da kendisinden dünyada bahsettirecek. Televizyonlarda dinliyorum zaman zaman 'şu kadar ağaç kesiliyor' diyorlar nerede yapılıyor haberi yok. Oraları gezip görse savaştan çıkmış gibi. Yapılacak havalimanında 5 tane pistiyle modern olacak. İki havalimanı İstanbul'a yetmiyor, yolcuların şikayetlerini dinliyoruz.”

Yeni bir ihale daha yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, Kanalİstanbul ihalesinin de çok konuşulacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kervan yolda gerek. Yapmamız gerekenler var. Karadeniz'i Marmara'ya bağlamak suretiyle, ağır tonajlı gemilerin geçişine imkan sağlayacağız. Burada nüfusu İstanbul'a çekmek değil, yerleşik nüfusu buralara doğru dağıtmanın planlarını yapıyoruz. Bakınız Marmaray 29 Ekim'de açılıyor. Biraz güneyinden iki tane tüp boğazın altından oradan da yine otomobiller gelip geçecek. Bunların aklı bu tür yatırımları alır mı? Alsa bugüne kadar zaten bunlar yapardı. Bir başka adım da Yaslıada Yassıada demiyorum. Orada Mendere idam edildi. Karar orada verildi. İki tane bakanı aynı şekilde. Şimdi biz o adayı ve yanındaki Sivriadayı demokrasi ve özgürlükler anıtı yapıyoruz. Haliç'te de yeni bir ihaleye hazırlanıyoruz. Biz laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz. Gezi Parkı'nda ne yaparsanız yapın biz kararımızı verdik, orada tarihi yeniden ihya edeceğiz. Ağaç dikmek isteyene yer tahsis ediyoruz.”

 

Köprü 2 yılda tamamlanacak

Şu anda köprüler iki buçuk kat kapasite ile çalıştığını ve zaman kaybının yaşandığını hatırlatan Erdoğan, “Geleceğin Türkiye'sini inşa etmeye çalışıyoruz. Dünyaya örnek bir proje olacak. Biz büyük bir milletiz. İstanbul'a yapılacak her proje Türkiye'nin itibarını artıracak. İşte asrın projesi Marmaray bitmek üzere. 29 Ekim'de açılışını yapacağız” dedi.

Müteahhit firmaların temsilcilerini kürsüye davet ederek süre pazarlığı da yapan Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 29 Mayıs 2015’e yetiştirilmesi sözünü aldı. Erdoğan, “Tabi süre üzerinde bir anlaşma yapmamız lazım. Ben 2014'ün 29 Mayıs'ı demiyorum. Ama kararlı davranılırsa, firmalar azmederse inanıyorum ki 29 Mayıs 2015'e bu proje yetiştirilir. Biz de kolaylaştırıcı anlamda elimizden gelen desteği vereceğiz. İnşallah 2 yıl sonra açılış töreninde bir arada olma arzusuyla hayırlı olsun diyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Topbaş’tan İstanbul’a dev projeler inşa eden Erdoğan’a teşekkür…

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, İstanbul’un Fethi’nin 560. yıldönümünde yine böyle müstesna bir tarihi ana şahitlik yapmaktan gurur duyduğunu belirterek, “Fethinin 560. Yıldönümünde İstanbul’a yeni bir eser kazandırıyoruz. İstanbul’un 3. Boğaz Köprüsünün temelini atıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Bu köprünün İstanbul’un fethi gibi çığır açan vizyonu var. Bu proje bir şehir projesi değil. Avrupa ile Asya’nın bağlarını daha da kuvvetlendiren kıtalararası bir projedir. Bir dünya projesidir. Medeniyet projesidir. Ulaşım kalkınmadır, medeniyettir, sanattır, refaha açılan kapıdır” diye konuştu.

Hayal projelerin Başbakan Erdoğan’ın liderliğinde bir bir gerçeğe dönüştüğüne dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Dünya krizle boğuşurken İstanbul hayata geçirdiği bu projelerle bütün dünyaya parmak ısırtmaya devam ediyor. İstanbul bu şekilde dünyanın en hızlı büyüyen şehri oldu.  Küresel sermayenin büyük ilgi gösterdiği, büyük buluşmaların yaşandığı bir şehir oldu. İstanbul artık marka şehirlerarasındadır. Yaptığımız altyapı çalışmalarıyla da bunu destekledik. Son 9 yılda bu kente yaptığımız 60 milyar liralık yatırımla yaşanabilir bir kent oluşturduk. İstanbul’a Marmaray, Kanalİstanbul ve 3. köprü gibi dev eserler kazandırarak şehrimizin dünyada öne çıkmasını sağlayan n Sayın Başbakanımıza ve Hükümetimize özellikle teşekkür ediyorum.”

Törende konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş ile beraberindekiler, yapılan duanın ardından butona basarak 3. köprünün temelini attı. Bu tarihi anları birçok televizyon canlı yayınla sundu ve dünyaya duyurdu.

Dünyanın en yüksek kuleye sahip köprüsü…

Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Ayrıca köprünün bir başka ilki ise 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması.

Köprünün Garipçe'deki iki ayağının teknik özelliklerine bakıldığında köprü ayakları 20 metre derinliğinde ve 20 metre çapında olacak. Ayrıca, köprü ayakları deniz seviyesinden 12 metre aşağıda olacak. 2015'te tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor. Köprü üzerindeki raylı sistem Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosuyla entegre edilecek raylı sistemle Atatürk, Sabiha Gökçen ve yeni yapılacak 3. Havalimanı birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek.

4.5 milyar lira yatırım bedeli olan proje, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İÇTAŞ-ASTALDİ konsorsiyumu tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma, Denizcili ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilecek. Üçüncü köprünün devamı olan Kuzey Marmara Otoyolu uzunluğu ise 115 km olacak. Odayeri-Paşaköy arasında 19 kavşak ve bağlantı yolu bulunuyor. Proje hayata geçtiğinde İstanbul trafiğini büyük ölçüde azaltması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER