Zoru Başardık
AnadoluMardin; medeniyetler diyarı. Tarihi, yerleşimi ve antik evleriyle dünyanın 3....
Kızıltepe Özel Halk Otobüsçüleri olarak 2006 yılında "Hizmette Sınır Yoktur" prensibiyle yola çıktık. O tarihe kadar ilçemizde düzenli bir toplu ulaşım hizmeti yoktu. Genç ve dinamik bir ekiple çıktığımız yolda esnaflarımızla beraber ilçemizin büyük takdirini kazandık.
Biz Mardin Kızıltepe de bir ilke imza atık. Kızıltepe; 2006 yılına kadar toplu taşıma adına düzenli bir hizmeti olmayan, korsan dolmuşlar ile taşımacılık yapılan bir ilçe idi. Kızıltepe Belediye'sinin aynı yıl açtığı özel halk otobüsü ihalesine katılan bizler bir ilke imza atarak ihaleyi kazandık. İhaleden sonra esnafımızla bir araya gelerek bireysel hareket etmeme kararı aldık. Yine birlikte hareket ederek esnafın alacağı 36 halk otobüsünün sıfır olmasına karar verdik.
Bu bizim için aynı zamanda zor bir dönemin de başlangıcı oldu. Çünkü o güne kadar toplu taşıması olmayan halk bu hususta yeteri kadar bilgiye sahip değildi. Biz ise tüm yönetim ve çalışanlar olarak işimizin maddiyattan ziyade bir hizmet olduğu bilincinde olarak hareket ettik. Çok zor koşullar altında 2006 yılından günümüze kadar özveriyle ve sabırla çalışmalarımızı sürdürdük.
Türkiye genelinde çok nadir il ve ilçelerde bile 20 senelik bir geçmişe sahip olan toplu taşımayı ilçemizde 5 yıl gibi kısa sürede canla başla çalışarak rayına oturttuk. Alt yapısı olmayan, yolu olmayan, durağı olmayan, yolcusu olmayan bir bölgede zoru başardık ancak halen problemlerimizin tamamını çözebilmiş değiliz.
TÖHOB üyesiyiz ve tüm çalışmalarını takip ediyoruz ancak yetersiz buluyoruz. TÖHOB en kısa sürede Anadolu'da şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren kuruluşları kendi çatısı altında toplamalı. Çalışmalarını bu yönde hızlandırmalı ve tüm Türkiye'yi kapsayacak bir hareket olmalı. Özel halk otobüsçülerini üvey evlat muamelesi görmekten kurtarmalı. Haklarımızı korumalı ve emeğimizin karşılığı olan saygınlığı sektörümüze kazandırmalı.
Otobüs fabrikalarının üzerimize oynadığı kirli oyunu hep beraber bozmalıyız. Ne demek Türkiye'deki tüm otobüslerin değişmesi? Neymiş efendim engelli rampası olmalıymış. Bir rampa için trilyonlarca Lira harcanacağını hesaplayan yok mu? Tamam, engelli vatandaşlarımızın da hakları var. Onlar da şehir içinde hayatlarını engellere takılmadan yaşayabilmeliler. Ancak bu problem esnafın üzerinde baskı oluşturarak ve tüm yükü esnafın üzerine yükleyerek çözülmemeli. Bütün bunları esnaf üzerinde oynanan kirli bir oyun olarak görüyorum. TÖHOB'un ise bu kanunlarla maalesef doğru dürüst bir çalışma yapabileceğine şahsen inanmıyorum.
Zeynelabidin İNCESU
Kızıltepe Özel Halk Otobüsçüleri Dernek Başkanı
İlginizi Çekebilir