İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Okan Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunun düzenlediği "21. Yüzyılda Kentsel Sorunlar ve Çözüm Önerileri" paneline katılarak, öğrencilerle bir araya geldi.
Kentsel lojistik ile yapılan mevcut çalışmalar, planlamalar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı 21. Yüzyılda Kentsel Sorunlar ve Çözüm Önerileri paneli Kadıköyde yer alan Okan Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunda düzenlendi. Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş'ın önderliğinde ve Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lütfi Saka ile öğretim görevlisi Sinan Bayraktar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ve Rektör Prof. Dr. Şule Kut, TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, DHL Anadolu Bölge Satış ve Dağıtım Müdürü Necati Dağtekin ve Coca-Cola Lojistik Müdürü Nihat Sevim katıldı.
Panelde İETTnin toplu ulaşım faaliyetleri hakkında sunum gerçekleştiren İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, farklılaşmayı ortaya koyacak çalışmalara imza attıklarını söyledi. Yolcu memnuniyetini artırmak için akıllı ulaşıma önem verdiklerini kaydeden Baraçlı, Son aldığımız 1705 otobüsle akıllı otobüs dönemini başlattık. Akıllı ulaşım bizim için kent içi toplu ulaşımın en önemli unsurlarından bir tanesi. Trafikte zaman kaybının azalabilmesi için evden çıkmadan otobüsün gelip gelmediğini bizim bilmemiz gerekiyor. Bunun için MOBİETT yazılımını gerçekleştirdik. Cep telefonlarına bu programı indirdiğinizde araçların ne zaman, hangi dakikada, durağa geleceğini anlık olarak takip edebiliyorsunuz. MOBİETT de aynı zamanda nasıl giderim yazılımımız var. Bu yazılım sayesinde gideceğiniz yere yönelik alternatif güzergâhları da görebilirsiniz. Aynı zamanda araç içindeki geçiş cihazlarından biz yolcu hareketlerini takip edebiliyoruz. Araç içi ekranları bilgilendirme amaçlı kullanıyoruz. Tüm otobüslerimizi GPS ve GPRS sistemiyle anlık olarak takip ediyoruz. diye konuştu.
New York Belediyesi, İETT ile Benchmarking çalışması yapmak istiyor
İETTnin gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerin uluslararası alanda da dikkat çektiğini ve danışmanlık hizmeti almak amacıyla dünyanın farklı noktalarından ziyaretçileri ağırladıklarını dile getiren Baraçlı, New York Belediyesinin İETT ile Benchmarking (kıyaslama) çalışması yapmak istediğini belirtti. İETTnin uygulamaya koyduğu MOBİETT yazılımı, otobüs içindeki wi-fi ve şarj ünitesi aparatları ile Akyolbil yazılım sistemi hakkında bilgi almak için New York Belediyesinden yetkililerin İETTyi ziyarete geleceğini, İETTden de yetkililerin oraya gideceğini anlatan Baraçlı, İETTnin 143 yıllık bilgi birikimini etkin bir şekilde kullanmaya çalıştığını söyledi.
İstanbulda günlük 26 milyon yolculuk hareketi var
İstanbulun büyük bir kent ve kendine has özelliklerinin olduğunu belirten Baraçlı, İstanbulda 27 bin kilometre yol ağı ve günlük 26 milyon yolculuk hareketi var. Bizler yoğunlukları azaltabilecek bir toplu ulaşım sistemini kurmamız gerekiyor. Son yıllardan lastik tekerlekten raylı sisteme ve deniz taşımacılığına bir geçiş var. Raylı sistemin etkinliği artırabilecek aynı zamanda toplu taşımayı optimize edebilecek hat ve güzergahların belirlenmesi çalışmaları her geçen gün iyileştirilerek devam ediyor. Toplu ulaşım kültürünün yaygınlaşması amacıyla Toplu Ulaşımda Görgü ve Nezaket Kuralları diye bir kitap hazırlattık ve ilköğretim okullarında dağıtımını yapıyoruz. Toplu ulaşım haftası düzenliyoruz. Bu haftada ilkokul öğrencileriyle etkin bir şekilde toplu ulaşım kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Toplu ulaşımı sevdirmemiz ve her geçen gün yaygınlaştırmamız gerekiyor. dedi.
TÜBİTAK ve TÜSİDEF ile çalışmalar yapıyoruz
Toplu ulaşımı etkin ve verimli hale getirmek için TÜBİTAK ve TÜSİDEF ile çalışmalar yaptıklarını kaydeden Baraçlı, Yapılan çalışmaların neticesinde güzergâhların yeniden düzenlenmesi ve anlık bir hat ve güzergah planlamasının çalışması içerisinde gayret eder pozisyondayız. Etkin ve verimli toplu ulaşımı farklı noktalarda yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bizim hedefimiz toplu ulaşımı düzenlemek denetlemek aynı zamanda dengelemek bilgi birikimini yönetebilmek ve danışmanlık yapabilmek. Yolcu memnuniyetini artırmak için de çalışmalar yapıyoruz. Yapılan çalışmalar neticesinde menuniyet oranını yüzde 74lere kadar çıkarttık. Filomuza kazandırılan Alçak tabanlı, çevreye duyarlı 1705 akıllı otobüsle birlikte memnuniyet oranımız daha üst seviyelere çıktı. Filomuzda yaklaşık 300e yakın CNGli aracımız var. Bu yıl içerisinde de tekrar CNGli araç alımı ve EURO 5 ve EURO 6 motorlu araçların alımının çalışmasını da başlatıp yıl için de tamamlamayı hedefliyoruz. şeklinde konuştu.
Genel Müdür Baraçlı gerçekleştirdiği sunumun ardından öğrencilerin ulaşımla ilgili sorularına cevap verdi. Panelin sonunda Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokul müdürü Doç. Dr. Ahmet Tuğrul Savaş, Genel Müdür Baraçlıya programa katılımından dolayı teşekkür belgesi verdi.
Yorum Yazın