Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023e kadar Türkiyeyi dört bir yandan duble demiryollarıyla donatacaklarını açıkladı
Dünyanın en büyük ikinci demiryolu ekipmanı üreticisi olan Çinli CSR Corporation firması ile MNG Holding'in Ankara-Sincan OSB'de yaptıracağı Metro Araçları Üretim Tesislerinin temeli, 12 Nisan 2013 tarihinde törenle atıldı. 108 bin metrekarelik bir alan üzerinde iki etaptan oluşacak ve 110 milyon dolara mal olacak tesisin temelini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Gong Xiaosheng, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metih Tahan, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, milletvekilleri ve firma yetkilileri attı.
ANKARA, DEMİRYOLLARININ DA BAŞKENTİ
ASO 1. Sincan OSB 4. Kısım'da gerçekleştirilen temel atma töreninin açılışında konuşan Bakan Yıldırım, demiryolu ve ulaştırma yatırımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ankara için güzel bir hizmetin başlangıcı dolayısıyla OSB'de bir araya gelindiğini belirten Yıldırım, Ankara'nın artık sadece Türkiye'nin değil, sanayinin ve demiryollarının da başkenti olduğunu ifade etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçekin Esenboğa Havalimanına metro isteğine esprili yanıt veren Yıldırım, "Melih Bey iyi alıştı sipariş vermeye, yeni bir siparişi de bize verdi. Havaalanı-Ankara arasındaki raylı sistemin yapılması. Aslında bu talimatı Sayın Başbakanımız verdi. Ankara metrolarını tamamlamak yetmez, Ankara'yı Esenboğa'ya bağlamak gerekir dedi. Biz, bunun projelerini yaptırmak için ihaleyi yaptık, sene sonuna kadar da projeler bitecek. Gelecek sene de o hattın yapımı için harekete geçeceğiz" diye konuştu.
Ankara metrolarının inşaatının büyük bir hızla sürdüğünü ifade eden Yıldırım, "Ankara metroları bizim için o kadar öncelikli bir konu oldu ki genel müdür yer altından çıkmıyor, evine gidemiyor, işlerini aksatıyor. Çünkü o biliyor ki, bu metrolar ya bitecek ya bitecek " dedi.
DEMİRYOLLARINDA SON 10 YILDIR DESTAN YAZILIYOR
Türkiye'nin, demiryollarında son 10 yıldır destan yazdığını belirten Yıldırım, 50 yıllık YHT hayalinin, kendi iktidarlarında giderildiğini hatırlattı. Lise öğrencisi olduğu yıllarda siyasetçilerin, seçim propagandalarında, Ankara-İstanbul arasında sürat demiryolu olacağı ve seyahat süresinin 2,5 saate ineceği vaadinde bulunduklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Yıl 1972. Aldülhamit'in tahtta kaldığı süre kadar geçmiş. Ama projede değişen hiçbir şey olmamış. 12 hükümet, 20 bakan değişmiş, Türkiye her seferde YHT hayalini bir başka bahara ertelemiş. Geldik, başladık ve Türkiye'de Ankara-Eskişehir hattını 2009'da devreye alarak, ülkemizi, Avrupa'nın 6, dünyanın 8. YHT işletmeciliğine sahip olan ülke haline getirdik. Sene sonunda Eskişehir-İstanbul etabını bitiriyoruz. 150 yıllık rüyamız Sultan Abdülmecit'ten bize kalan Marmaray Projesi'ni de bitiriyoruz. Böylece Çin ile İngiltere'yi, Pekin ile Londra'yı modern demir ağlarla bağlayacak projeyi hayata geçiriyoruz. Hayırlı olsun."
.
TÜRKİYE'Yİ DÖRT BİR YANDAN DUBLE DEMİRYOLLARIYLA DONATACAĞIZ
Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye ilişkilerinin asırlar öncesine gittiğini belirten Yıldırım, İpekyolu kervanlarını iki ülkenin beraber inşa ettiğini, bugünün de İpek Demiryolları ağını inşa etme zamanı olduğunu kaydetti.
Cumhuriyetin 100. yılına varırken Türkiye'yi dört bir yandan duble demiryollarıyla donatacaklarını ifade eden Yıldırım, 2012 yılı Ağustos ayında ASO Başkanı ve arkadaşlarının kendilerini ziyaret ederek, sanayicilerin yapılan işlerin içinde etkin yer almak istediklerini dile getirdiklerini, aradan 1 yıl geçmeden, metro araçlarında yerli katkı payını yüzde 51'e çıkardıklarını ve üretim için tesis kurulmasının sağlandığını anlattı. Yıldırım, bugün temeli atılan bu tesisin sadece Ankara'nın ihtiyacı olan metro araçlarını değil, kısa sürede coğrafyada var olan ve gelecek 10 yılda 75 milyar dolara ulaşacak ihtiyacı gidermede en önemli merkez olacağını söyledi.
Metro inşaatlarının hızla sürdüğünü bildiren Yıldırım, "Kurulacak fabrikanın gelecek 324 aracı yapıp yetiştirmesi mümkün değil. Metroyu bu yılsonu açacağımız için ilk partiyi Çin'den getirecekler. Ondan sonraki partiler de fabrikada yapılmaya başlanacak. Birden bire yüzde 51 olmaz. Başlamadan hiçbir şey olmaz. Her şey dışarıdan geliyordu. Bu bir adımdır, yüzde 30 olacak, yüzde 51 olacak, belki yüzde 70'e, 80'e çıkacak. Bu sanayicilere bağlı" diye konuştu.
.
Yapılan fabrikanın mühendislere iş sağlayacağını, onların bilgi ve tecrübesinin Türk ürününe dönüşmesine vesile olacağını anlatan Yıldırım, fabrikada 350 Ankaralının iş sahibi olacağını, 6 bin kişinin de buradan dolaylı olarak ekmek yiyeceğini söyledi.
Teröre harcanan 400 milyar dolarla, 20 bin kilometre daha fazla otoyol, 400 tane Boğaziçi köprüsü yapılacağını anlatan Yıldırım, "Bütün bunlar geride kaldı. Bundan sonra fabrikalar birer birer yükselecek, insanın yüzü gülecek, herkese aş, iş imkânı olacak" diye konuştu.
Konuşmasının ardından Bakan Yıldırım, fabrikanın ilk bölümünün 1 yılda yapılacağını belirterek, Ankara'nın çok beklediğini, söz konusu tarihin geç olduğunu ifade ederek, yetkilileri kürsüye davet etti.
MNG Holding yetkilisinin Ekim ayı sonunda binaların hazır olacağını söylediğini ifade eden Yıldırım, CSR firma yetkilileriyle pazarlık yaptı. Çinli yetkilinin tarihi öne çekmekte diretmesi üzerine Bakan Yıldırım, Hemşerim, biz boşuna mı gırtlak patlatıyoruz diye espri yaptı. Karşılıklı gülüşmelerin ardından bir süre daha Çinli yetkililerle görüşen Yıldırım, 2014 yılının Nisan ayında açılışı yapılması planlanan fabrikanın Aralık ayı sonunda imalata başlayacağı sözünü aldı.
TÜRKİYE-ÇİN İŞBİRLİĞİMİZ GÖKTEN YERE KADAR
Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Gong Xiaosheng da, bugün metro araçları üretim tesisleri temel atma törenine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Yeni projemiz bir bebek olarak dünyaya geldi. Bu bebeğimiz önemli bir anlam taşıyor. İki ülkenin işbirliğinin yüksek bir aşamaya geldiğinin göstergesidir" dedi.
Geçen yıl, Çin'den Göktürk-2 uydusunun fırlatıldığını, bugün ise üretim tesisi kurulduğunu ifade eden Xiaosheng, "Bu da iş birliğimizin gökten yere kadar olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
İki ülke işbirliğinin yeni bir aşamaya girdiğini bildiren Xiaosheng, projede büyük başarı kazanılacağına inandığını söyledi. Xiaosheng, proje hayata geçtiğinde hem Ankara'ya hem de Türkiye'ye büyük katsı sağlayacağını belirtti.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de metroların hizmete girmesiyle 2014'te Ankara trafiğinin rahatlayacağını belirtti.
Bakan Yıldırım'dan bir talebi olduğunu ifade eden Gökçek, havaalanının yanına fuar alanı açılacağını, bu nedenle Ankara-havaalanı arasına metro yapılmasını istedi.
Hızlı trenin rahat geçebilmesini temin etmek için Atatürk Orman Çiftliği içinde yeni bir bulvar yaptıklarını belirten Gökçek, "Bulvarın üzerine 12 tane alt-üst geçit yaptık ve hızlı trene yol verdik. Hızlı tren durmadan geçiyor" diye konuştu.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de, Ankara'nın metrosunun büyütülmesi ve yeni bir tesisin kurulmasıyla iki büyük hayalin hayata geçirildiğini belirterek, yapılacak metro araçlarında yüzde 51 yerli katkının Türkiye ve Ankara sanayisi adına önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
CSR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zheng Changhong, CSR hakkında bilgi vererek, Çin'in demiryolu ve ulaşım sektöründe Ankara metro araçlarını yapmaktan gurur duyduklarını söyledi. Changhong, yapılan bu işbirliğinin Çin-Türkiye arasındaki dostluğu daha ileriye götüreceğini ifade etti.
Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metih Tahan ise yapılan protokolle metro hatlarının yapımının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredildiğini anımsattı. Ankara metro araçları üretim tesislerinin, kendi sektöründe sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu ve Balkanlar'da da ilk ve tek olma özelliği taşıdığını belirten Tahan, tesis hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından inşaat alanına geçen Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, fabrikanın temelini butona basarak attı.
Yorum Yazın