Mercedes Sprinter
İstanbul
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Apaydın'dan Yerli ve Milli Demiryolu Vurgusu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Apaydın'dan Yerli ve Milli Demiryolu Vurgusu
Abone ol
TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın,  Mimar Sinan Mühendisler Birliği’nin Bursa'da düzenlediği "Yerli Sanayi ve Teknoloji Zirvesi"ne katılarak Demiryollarında Ar-Ge ile Yerli ve Milli Üretim Çalışmaları" konulu sunum gerçekleştirdi.

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın,  Mimar Sinan Mühendisler Birliği’nin Bursa'da düzenlediği "Yerli Sanayi ve Teknoloji Zirvesi"ne katılarak Demiryollarında Ar-Ge ile Yerli ve Milli Üretim Çalışmaları" konulu sunum gerçekleştirdi.

Serbestleşme sonrası demiryollarında sektörün altyapı işletmecisi ve tren işletmecileri olarak ayrıldığını ifade eden Apaydın, ilk defa 2017 yılında şebeke bildiriminin yayınlanmasıyla birlikte hat kapasitesinin etkin şekilde kullanılmaya başlandığını söyledi.

Demiryollarının tarihsel gelişimi ve mevcut yol durumu hakkında bilgiler paylaşan Apaydın 2003 yılından günümüze kadar sinyalli hat uzunluğunun yüzde 44 artışla 5.534 km’ye, elektrikli hat uzunluğunun yüzde 40 artışla 5.056 km’ye ulaştığını kaydetti.

Mevcut, yapımı devam eden, ihale ve proje aşamasındaki demiryolu hatları hakkında açıklamalarda bulunan Apaydın, toplam 1.889 km’lik YHT, 1.480 km HT hattında yapım çalışmalarının devam ettiğini söylerken 1.147 km’lik hatta elektrifikasyon, 2.323 km’lik hatta sinyalizasyon yapım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Apaydın, yol yenilemeleri, şehir içi raylı sistem projeleri ve lojistik merkez projeleri hakkında da açıklamalarda bulundu.

“DATEM’de 150’den Fazla Deney ve Ölçüm Yapılıyor”

Demiryollarındaki Ar-Ge çalışmalarından bahseden Apaydın, 2010 yılında demiryolu bünyesinde kurulan DATEM’in yerli sanayi ve üniversiteler arasında köprü görevi gördüğünü ve yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi için çalıştığını belirterek, “DATEM’de malzeme, jeoloji ve elektronik başta olmak üzere çeşitli alanlarda 150’ den fazla deney ve ölçüm yapılmaktadır.” dedi.

Sunumunda demiryolundaki millileştirme faaliyetlerine geniş yer ayıran Apaydın, “TCDD koordinatörlüğünde Yeni Nesil Milli Yük Vagonunun üretimi TÜDEMSAŞ’ta başarıyla tamamlandı. Prototip olarak üretimi yapılan vagonumuzun kısa bir süre sonra seri üretimine geçilerek, 2017 ve 2018 yıllarında 150 adet üretim gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Milli EMU-DMU Projesi tren setlerinde yüzde 70 yerliliğin hedeflendiğini ifade eden Apaydın, “TÜVASAŞ’ta ilk yerli dizel tren seti olan Anadolu’dan 153 araç(29 set) teslim alınmış olup, Adana-Mersin, Adana-Karaman, Basmane-Denizli, Basmane-Ödemiş parkurlarında işletilmektedir. Yerlilik oranı yüzde 55’tir.” diye kaydetti.

96 adet YHT setinin SİP yöntemi ile teminine yönelik  çalışmaların devam ettiği bildiren Apaydın, TCDD-TÜBİTAK işbirliği ile yapılan projeler, Milli Sinyalizasyon Geliştirilmesi ve Uygulanması ProjesiMilli Tren Simülatörü Yapımı, Raylı Sistemler Trafik Eğitim Sistemi Geliştirilmesi ProjesiKompozit Fren Pabucu Projesi, Darası Hafifletilmiş Yeni Yük Vagonu Tasarım ve İmalatı Projesi, E-1000 Tipi Elektrikli Lokomotif Geliştirilmesi Projesi, E-5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi ve Mantarı Sertleştirilmiş Ray Projesi ile Makas Taşıma Vagonu hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

“Yüzde Yüz Yerli Üretim ve Tasarım”

Apaydın, TCDD, TÜBİTAK MAM ve TÜLOMSAŞ işbirliği ile tamamlanan E-1000 Lokomotiften  1 adet prototip üretildiğini ifade ettiği konuşmasında, E-1000’in yüzde yüz yerli üretim ve yüzde yüz yerli tasarım olduğunu söyledi.

E-5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi’nin 1 Ekim 2017 tarihinde  başladığını kaydeden Apaydın, “Yurt dışına bağımlı olmadan, katma değeri yüksek  alt sistemleri ile birlikte yurt içerisinde üretilebilecek ve yurt dışına satılabilecektir.” dedi.

“Hibrit Teknolojisine Sahip Dünyanın 4.Ülkesiyiz”

Almanya'nın Berlin şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük demiryolu fuarı niteliğindeki INNOTRANS 2018 (Uluslararası Demiryolu Teknolojileri Sistemleri ve Araçları) Fuarı’nda yoğun ilgi gören ‘Milli Hibrit Lokomotif’ hakkında da açıklamalarda bulunan Apaydın, “Ülkemiz Hibrit Teknolojisine Sahip Dünyanın 4. Ülkesi oldu.” diye konuştu.

Programın sonunda Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulucay tarafından TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın' a fidan sertifikası takdim edildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AOS İlk Sağdan Direksiyonlu Otobüsünü Euro Bus Expo Fuarı’nda SergilediÖnceki Haber

AOS İlk Sağdan Direksiyonlu Otobüsünü E...

Metrobüsten Sonra Çift Katlı AKIASonraki Haber

Metrobüsten Sonra Çift Katlı AKIA

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar