Bayram tatillerinde kazaların önemli bir bölümü, hız ihlali, hatalı sollama, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali gibi ihlallerden kaynaklanıyor. Mobilizin geliştirdiği FiloTürk Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi, sürücülerin dikkatsiz ve yanlış araç kullanımlarını raporluyor, yollarda güvenli sürüşün artmasına katkı sağlıyor.
Kurban bayramı ile birlikte trafik kazaları ve yolcu güvenliği konusu gündemde. Bayram tatillerinde trafik yoğunluğunun artmasına bağlı olarak trafik kazalarında her yıl artış meydana geliyor.
Son yıllarda tüm dünyada ve Türkiyede kullanımı artan araç takip sistemleri, dikkatsiz ve yanlış araç kullanımına bağlı oluşan kazaları önlemede etkin rol oynuyor.
Sürücü kullanımı raporlanıyor, hız limiti aşıldığında uyarı sinyali veriliyor
Araç takip sistemleri ile sürücülerin araç kullanımlarını takip ederek sürücü bazlı rapor alınabiliyor, sürücünün aracı kaç saat, hangi hızla ve kaç kilometre kullandığını tespit edilebiliyor, bu sayede uykusuz ve yorgun şekilde araç kullanımının önüne geçiliyor.
Araçlar için ani hız değişimi ve ani yön değişimi kriterleri belirlenebiliyor ve belirlenen kriterlere göre ani değişim yaşanması durumunda sistemde önceden tanımlanmış kişilere kaza ihtimali uyarısı iletilerek, en hızlı şekilde önlem alınması sağlanabiliyor
Konu ile ilgili açıklama yapan Mobiliz Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan:
Ülkemizde, nüfus ve araç sayısı paralelinde artan ulaşım yoğunluğuna bağlı olarak kaza ve kayıplar her geçen gün artıyor. Özellikle bayram tatilleri gibi trafiğin yoğun olduğu dönemlerde kazalarda maalesef ciddi bir artış yaşanıyor. Oysa bu bir kader değil. Dikkatli ve doğru araç kullanımı ile trafik kazalarının büyük bir bölümünü engellemek mümkün. Araç takip sistemleri trafik güvenliği için etkili çözümler sunuyor. Sürücülerin araç kullanımlarının denetlenmesi ve tehlikeli araç kullanımlarında sorumlu kişilerin bilgilendirilmesi önem arz ediyor. Araç takip sistemleri konusunda sektör lideri olarak bilinçli araç kullanımı ve yol güvenliği konusunda bilincin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi
Sistem sayesinde, aracın konumu, aşırı hızı, ani yavaşlaması gibi birçok bilgiye anında ulaşmanın mümkün olduğunu belirten Aydoğan: Özellikle toplu taşım araçlarında bu sistemlerin kullanılması ile sürücü kaynaklı hataları önlemek mümkün. Sunduğumuz sistem ile dikkatsiz ve yanlış araç kullanımından kaynaklanan trafik kazalarını minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Sürücülerin trafikteki hareketlerini raporlamalarla ortaya koyan sistem aynı zamanda seyahat firmaları tarafından belirlenen yol güzergahları ihlallerini de tespit edebiliyor. Aracı hangi sürücünün kullandığı da sürücülere dağıtılan kimlik birimleri ile sistem tarafından algılanıyor ve bu sayede uzun mesafelerde şoförlerin tanımlanandan daha uzun süre araç kullanması da önlenmiş oluyor. Saniyelik verilerle güncellenen veriler üzerinden hazırlanan raporlar sayesinde, kazalara sebep veren hareketlere dair uyarı sistemi devreye sokuluyor ve ihlaller tespit edilerek risklerin önüne geçiliyor dedi.
Trafik Kazaları ile ilgili rakamsal veriler
Trafik kazalarında her yıl yaklaşık 4 bin insanımız hayatını kaybediyor.
Trafik kazalarında tekerlekli sandalyeye ya da başkalarının yardımına muhtaç olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalan yüzlercesiyle birlikte, her yıl 250 binden fazla vatandaşımız yaralanıyor.
Trafik kazalarının sosyo-ekonomik maliyeti yıllık yaklaşık 20 milyar TL olduğu tahmin ediliyor.
Ülkemizdeki trafik kazalarının yüzde 95'inin nedeni hatalı insan davranışları.
Güvenli ve Keyifli Yolculuklar için;
Yolculuğunuzu önceden planlayın ve yol güzergahınızdaki yol yapım çalışmaları ile ilgili bilgi almadan yola çıkmayın.
Yol çıkmadan önce araçlarınızın bakımlarını mutlaka yaptırın, aracınızda bulunması gereken ekipmanları bulundurmayı unutmayın.
Sürüşe başlamadan aracınızda bulunan kişilerin emniyet kemeri taktığından emin olun.
Yola uykunuzu almış ve dinlenmiş olarak çıkın.
Hız limitlerini aşmayın.
Trafik ve yol durumuna göre takip mesafesini koruyun.
Araç kapasitesinin üzerinde yük ve yolcu taşımayın.
Yorum Yazın