Mersin Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı koordinesinde “Mikro ve Makro Ölçekli Ulaşım Modelleme Simülasyonu Eğitimi” gerçekleştiriliyor. Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen eğitim, 12-21 Ağustos tarihleri arasında 8 gün sürecek. Eğitimde anlatılacak yazılımlar sayesinde Mersin’de ulaşımla ilgili yapılacak projelerde hata payları tespit edilebilecek ve hem daha kalıcı hem de kaynaklarda verimlilik yaratacak projeler hayata geçirilecek.
Eğitimde kent ulaşımını kapsayan yazılımlar anlatılıyor
Şehir Plancısı Hilal Saat ve İnşaat/Ulaştırma Mühendisi Halil Şentürk tarafından verilen eğitimlere Ulaşım Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev alan Toplu Taşıma Şube Müdürü, inşaat, ulaştırma, harita ve elektrik elektronik mühendisleri, elektronik teknikeri ile teknisyenlerinden oluşan toplam 12 kişi katılıyor. Kentin makro ve mikro ölçekteki projelerinde görev alan ekibe VİSUM, VISSIM ve VISTRO eğitimleri veriliyor.
Yazılımlar sayesinde proje hataları önceden tespit edilebilecek
VISUM yazılımı, ulaşım stratejisi ve modellemesinde etki sağlıyor. Katılımcılar bu eğitimle, yazılımın ağ ve talep modellemesi, trafik akımının analizi, toplu taşıma servislerinin planlanması, ulaşım stratejilerinin ve çözümlerinin geliştirilmesini gözlemliyor.
Mikro Ölçekli Trafik Simülasyon Yazılım olan VISSIM ise özel araç trafiği, lojistik hizmetler, toplu taşıma, yayalar ve bisiklet sürücüleri gibi tüm yol kullanıcılarını ilgilendiriyor. Kavşak hizmet düzeyini belirleme, sinyal süre optimizasyonu, trafik etki analizi gibi noktaları kapsayan VISTRO da çoklu senaryoları yönetme ve kapsamlı raporlar oluşturma kabiliyetine sahip bir yazılım niteliği taşıyor. Katılımcılar, üç yazılım çerçevesinde alacakları eğitimle kentte yapılacak ulaşım projelerinde hata paylarını önemli oranda azaltabilecek.
“Eğitim sayesinde, yapacağımız projelerde oluşabilecek hataların önüne geçmiş olacağız”
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Ersan Topçuoğlu, eğitimin ayrıntılarından bahsederek, şunları söyledi: “Ulaşım Dairesi Başkanlığımız’a bağlı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü’müzde çalışan arkadaşlarımız her sene Çukurova Kalkınma Ajansı’nın kabul ettiği projeleri ilgili kamu kurumlarından istiyor. Makro ve Mikro Planlama Yazılımıyla ilgili gönderdiğimiz projeyi Çukurova Kalkınma Ajansı’nın kabul etmesi ve bu eğitim masraflarını karşılayacağını belirtip değerli hocalarımızı buraya göndermesinden sonra biz 8 günlük eğitime başladık. Eğitimimizin amacı, ulaşımda planlayacağımız, yapmak istediğimiz her türlü projemizin hayata geçmeden önce hatalı taraflarının, bize verilerle sunulabileceği bir yazılım programı. Bu doğrultuda da Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımızın alacağı eğitimle, yapacağımız projelerde olması muhtemel hataların önüne proje yapımından önce geçmiş olacağız. En başta kaynaklarımızı doğru kullanacağız. Hatalı yatırımların önüne bu eğitim sayesinde geçmiş olacağız.”
Yorum Yazın