Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in katıldığı törenle atıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı DHMİ genel Müdürlüğü tarafından yapılacak Diyarbakır havalimanının yeni terminal binasının, 5 milyon yolcu kapasiteli olması ve 2014 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor
Yüklenici firma YDA Grup Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Arslan, temeli atılan havalimanı hakkında bilgi vererek, terminal binası inşaatının 31 Aralık 2014 tarihinde tamamlanacağını söyledi.
Daha sonra konuşan, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Birdal, havalimanının yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli olacağını belirterek, bunun aynı zamanda Türkiye`nin en çağdaş, en estetik ve donanımlı havalimanları arasında olacağını söyledi. Birdal şöyle konuştu : " 1952 yılında hizmete giren ve sivil-asker ortak kullanımında hizmet veren Diyarbakır Havalimanı, kısıtlı bir arazi üzerine kurulmuş vaziyettedir. Bu kısıtlı alan içinde yer alan terminal tesisleri, zaman içinde "aks ilavesi", "büyütme" ve "tevsii" çalışmaları şeklinde olabildiğince geliştirilmeye çalışılmıştır.
Mevcut haliyle; Diyarbakır Havalimanı, bu güne kadar İlin ve bölgenin hava ulaşım ihtiyacını sorunsuz bir şekilde karşılamıştır.
Ancak; bölgenin hava ulaşım potansiyeline bağlı olarak, gerçekleşen ve geleceğe yönelik yolcu ve uçak istatistiklerine bakıldığında; mevcut havalimanının yolcuya yönelik tesislerinin ve uçak park kapasitesinin gelecekte yetersiz kalacağı anlaşılmıştır.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırımın talimatları ile aynı havalimanı sınırları içinde ama yeni bir arazi üzerinde, iç ve dış hatlara hizmet verebilecek şekilde yeni bir terminal binası ve mütemmimleri yapımı işine süratle başlanılmıştır.Bugün temeli atılacak büyük yatırımlarla, Mevcut havalimanı adeta yeniden inşa edilmiş olacak, Diyarbakırımıza layık, dünya ölçeğinde örnek bir tesis meydana getirilecektir.
Havayolu halkın yolu olacak talimatıyla tüm icraat ve yatırımlarımızda bize önderlik eden, destek olan Sayın Bakanımıza ve hükümetimize kuruluşum adına şükranlarımı sunuyorum. Bir havalimanında bulunması gereken her türlü tesisin inşa edileceği bu muhteşem eserin, İlimize, Bölgemize ve Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise, Diyarbakır Havalimanı`nın uluslararası uçuşların yapılabileceği bir niteliğe sahip olacağını belirterek, "On tane uçağın aynı anda hizmet alabileceği, 5 milyon yolcu kapasiteli bir havaalanı. 200 milyon liralık bir yatırım. Bu havaalanı bundan sonraki süreçte, bir büyük bölge havaalanı olacak ve uluslararası uçuşların yapılabildiği bir alan olacak" diye konuştu.
Diyarbakır`ın 9 bin yıl içerisinde 26 medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kentin hep taş ve güçle anıldığını söyledi. Parayla yatırımların yapılacağına dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu :
"Parayla, pulla, yatırımla herşeyi yapabilirsiniz ama bazı işler var ki Diyarbakırlılar, parayla pulla olmuyor. Eğer bir ülkede kardeşlik, dostluk, barış yoksa, bunu parayla pulla tesis edemezsiniz. Ülkemizde 30 yııl aşan bir süredir, kardeşliğimizi bozmaya çalışan, maalesef iç ve dış mihrakları, hep beraber gördük, şahit olduk. Bölgeye refah, huzur barış gelmesini hep engellemeye çalıştılar. Onun için geçen on yıl içinde bütün zorluklara rağmen, Doğu`ya, Güneydoğu`ya yatırım yapmayı, buraların talihini değiştirmeyi, en öncelikli işlerimiz arasında gördük. Bütün zorluklara, engellemelere rağmen, yatırımlara hız kesmeden devam ettik. İşte sonuçlardan birkaçı: 1992-2002 yılları arasında Diyarbakır`a yapılan yol yatırımlarının tamamı 160 trilyon eski parayla, 2003`ten günümüze kadar yapılan sadece yol yatırımı 1 milyar 100 milyon TL`dir. Bölünmüş yol miktarı 45 kilometreden almışız, 328 kilometre yol koymuşuz, nerdeyse 8 katı. ve Diyarbakır`da bölünmüş yol miktarı 373 kilometre olmuş. Hali hazırda Diyarbakır KGM`nin devam ettirdiği proje sayısı 26, tutarı ise 1 milyar 223 milyon TL. Harcadığımızdan daha fazla devam eden projeler var. Bunun 567 milyonluk kısmı bitmiş, 700 milyonluk kısmı devam ediyor. Diyarbakır bunun daha fazlasını hak ediyor ."
"YENİ TERMİNAL BİNASIYLA DİYARBAKIR YENİ BİR ÇEHREYE KAVUŞACAK"
Diyarbakır havalimanının yeni terminal binasının bilgilerini de aktaran Bakan Yıldırım, terminal binası Diyarbakır`ın çehresini değiştireceğini ifade etti. Bakan Yıldırım, "Diyarbakır havalimanı, yeni bir çehreye kavuşuyor. Yıllarca tel örgüleri arkasında seyahat etmek için, oraya geçemezsin, burada duramazsın demekten, ötelemekten Diyarbakır kurtuluyor. Diyarbakır, Türkiye`nin en modern havalimanına kavuşuyor. 5 milyondan fazla yolcuya hizmet edecek. Büyümeye müsait. Apronu 10 uçak kapasiteli. Terminal binasının yapılacağı yer daha önce atış alanıydı. Burayı temizlemek için, aylarca çaba sarf ettik. Buraya atılan mermileri, topları temizledik, yerine bu güzel apronu yapıp, yanına da modern terminal binamızı yerleştireceğiz" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ile yüklenici firma temsilcileri, birlikte butona basarak havalimanının temellini attı.
Yorum Yazın