TCDDnin 87nci Eğitim Kurulu, 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde TCDD Genel Müdürlüğü Büyük Toplantı Salonunda yapıldı.Kurulun açılışında konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman KARAMAN, bu yılki Kurulun Türkiye demiryolu tarihinde dönüm noktası olan Marmarayın açılışı akabinde ve yine İstanbul yüksek hızlı tren hattının açılış arifesinde yapmaktan demiryolcular olarak gurur duyduklarını belirtti.
Gerçekleştirilen hizmetlerin yanı sıra dünyanın gelişmiş demiryollarındaki bilgiyi, teknolojiyi takip etmekle, toplumda değişen demiryolu algısıyla her yıl daha yeni daha yenilikçi, dünya ile bütünleşmiş bir TCDD profilini birlikte oluşturduklarının altını çizen KARAMAN, bu profilde temel değişim dinamiklerinden birinin eğitim olduğuna vurgu yaptı. KARAMAN şöyle devam etti:
Bir yandan kendi personelimizi en az AB üyesi ülkelerin demiryolcuları kadar donanımlı hale getiriyoruz. Bir yandan MEB ile birlikte gelişen demiryollarının insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak sivil demiryolu iş gücünü oluşturuyoruz. Bir yandan burs vermek suretiyle tıpkı Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi zeki ve yetenekli gençlerimizi bilgilerini artırmak için Batı Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine lisansüstü eğitime gönderiyoruz. Bir yandan Üniversitelerde raylı sistem meslek yüksekokulları açıyoruz. Türkiyede ilk defa raylı sistemler mühendisliği bölümünü kurduk, eğitime başladı. UIC ile birlikte, Avrupa Birliğinin ilgili birimleriyle birlikte eğitim programları hazırlıyoruz.
Bölgemizin en kapsamlı ve etkin Eğitim Merkezi olan Ortadoğu Eğitim Merkezini Eskişehirde kurduk, eğitime başladı. Bir yandan AB müktesebatına uyumu da gerçekleştiren meslek standartlarını hayata geçiriyoruz. Türkiyeyi ileri demiryolu teknolojisinde eğitim üssü yapıyoruz. Eğitim merkezlerimizin kapasitesini artırmak, daha nitelikli, daha donanımlı hale getirmek zorundayız. Sadece bizim demiryolcularımızın değil, dünya demiryolcularının da gözünün artık üzerimizde olduğunu unutmayalım
Hasanbeye taşınan Eskişehir Depo Müdürlüğünün Görsel Eğitim Merkezi ne dönüştürülmesi işi ile Ankara Batı Gar kompleksinde bulunan YHT Eğitim Merkezinin bir an önce hayata geçmesinin önemine değinen KARAMAN, tüm bunların 10 yıl önceki Eğitim Kurullarında kimsenin hayal edemeyeceği şeyler olduğunu söyledi.
Demiryollarına büyük yatırımlar yapıldığına işaret eden Genel Müdür KARAMAN, Demiryollarımız da dünyanın ilk 10 gelişmiş demiryolu arasına girecekse, bu sadece yatırımla olmaz. Bunun eğitim ayağının da eş zamanlı olarak planlanması bizim asli görevimiz. Kalifiye iş gücünün, ileri bilgi teknolojilerini kullanan, lisan bilen, dünyadaki gelişmeleri eş zamanlı takip eden ve uygulayan, yenilikçi bir kuşak demiryollarımızın geleceğidir. En az YHT projeleri kadar önemlidir. dedi
TCDDnin bu bağlamda ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte büyük oyunculardan biri olmak, dünya devleriyle her alanda rekabet edebilir duruma gelmek zorunda olduğunu vurgulayan KARAMAN, Yarın, bugün yetiştirdiğimiz demiryolcular hemen her ülkede iş bulacak, kurumunu ve ülkesini layıkıyla temsil edecek donanımda olmak zorundadır. diye konuştu.
.
Yorum Yazın