TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bir asır önce inşa edilen ve bölge halklarını yakınlaştıran Anadoludan Bağdata, İstanbuldan kutsal topraklara uzanan demir ağların yeniden önem kazanmasının geleceğe daha umutla bakmayı sağladığını söyledi.
TCDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Süleyman Karamanın 2007 yılından beri başkanlığını yaptığı Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) Ortadoğu Bölgesel Kurulu (RAME) Asistanlar Grubu ile 11. Genel Müdürler Toplantısı, 5-6 Mayıs 2013te İranın İsfahan kentinde yapıldı.
İki gün süren programda ilk olarak Asistanlar Grubu toplantısı gerçekleştirildi. TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman başkanlığında 5 Mayıs 2013te yapılan Asistanlar Grubu toplantısında, Genel Müdürler Grubu gündeminde yer alan konular müzakere edilerek Genel Müdürlerin onayına sunuldu.
6 Mayısta yapılan RAME Genel Müdürler Grubu toplantısına ise TCDDnin yanı sıra UIC Genel Müdürü, UIC Orta Doğu Koordinatörü, Iran Demiryolları (RAI) Genel Müdürü, Katar Demiryolu Şirketi CEOsu, Ürdün Akabe Demiryolları Genel Müdürü, Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü, Irak Demiryolları Genel Müdürü, Suriye Hicaz Demiryolları Genel Müdürü, RAME Bölgesel Ofisi temsilcileri, Metra ve NIROO demiryolu şirketlerinin temsilcileri katıldı.
Kutsal topraklara uzanan demir ağların yeniden önem kazanmasının geleceğe daha umutla bakmayı sağlıyor
Toplantı, RAME Başkanı ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İran Ulaştırma Bakan Yardımcısı ve RAI Başkanı Abdol Ali Saheb-Mohammadi ve UIC Genel Müdürü Jean Pierre Loubinouxun açılış konuşmalarıyla başladı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, organizasyonu gerçekleştiren ev sahibi İran Demiryollarına ve toplantıya katılan üye idarelere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Ortadoğuda uzun yıllar ihmal edildikten sonra demiryollarına büyük önem verilmesinin ve yatırımlar yapılmasının önemli olduğunu belirten Karaman, bir asır önce inşa edilen ve bölge halklarını yakınlaştıran Anadoludan Bağdata, İstanbuldan kutsal topraklara uzanan demir ağların yeniden önem kazanmasının geleceğe daha umutla bakmayı sağladığını kaydetti. Türkiye, İran, Suriye, Suudi Arabistanda yapımı devam etmekte olan demiryolu projelerine değinen Karaman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman, Bahreyn gibi bölge ülkelerini birbirine bağlayan projelerinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu ülkelerde demiryolu taşımacılığını geliştireceğini ifade etti.
Toplantıda RAME üyeleri, kendi ülkelerindeki demiryolu gelişmelerini içeren sunumlar yaptı. Ülkemizdeki demiryolu ile ilgili sunum Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman tarafından yapıldı.
Toplantıda ayrıca RAME bölgesel ofis faaliyetleri, 2013-2014 Eylem planı, 2013 RAME bütçesi ve bölgeden UICye yönelik yeni üyelikler konuları ele alındı. Toplantıya katılamayan Afganistan Demiryolları yetkilileri ise RAMEye üye olmak isteğini bildirdi. Toplantıda, diğer kararların yanı sıra; 2013 yılında Türkiyede 1. Raylı Sistemler ve Teknolojisi Çalıştayı ve Demiryolu Emniyet ve Güvenlik Semineri, İranda Demiryolu/Liman İşbirliği Semineri ve Demiryolu ile Petrol Taşımacılığı Konferansı Katarda Yatırımcılar Forumu gibi etkinliklerinin düzenlenmesi kararı da alındı. Gelecek RAME toplantısı 12 Kasım 2013 tarihinde Ürdünün Amman kentinde yapılması kararlaştırıldı.
Yorum Yazın