İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, yeni sistemin hem esnafa hem de İstanbulluya büyük kazanımlar sunacağını ve bu sebeple asla geri adım atmayacaklarını dile getirdi. Ovacık “esnafın hak ve menfaatleri için çıktığımız bu yolda kararlıyız” dedi.
Yeni sistemin Büyükşehir Meclisi’nden geçmemesini nasıl yorumluyorsunuz?
Geçmedi Değil Bekletildi
Kamuoyunun da bildiği gibi 6 ay kadar bu sistem üzerinde ulaşım uzmanları ve avukatlar ile çalıştık. Süreç içerisinde sayısız taslak ele aldık, inceledik. İETT’nin ve bizim önerdiklerimiz ile birçok taslak oluşturduk. Süreç sonunda ise yapılan toplantılar ile bu taslağa geldik. Oluşan bu taslakta hem İstanbul Ulaşım A.Ş hem de bizler mutabık kaldık. Yaşanan pandemi sürecinden dolayı da yeni bir gelir garantisi altında uzlaşarak Büyükşehir Belediyesi’ne gittik.
Sunulan teklif Büyükşehir Meclisi’nden çıkmadı, bu olabilir bir durum. Ancak biz çıkmasını isterdik. Çıkmamasına sebep olarak belki biz projeyi iyi anlatamadık. Bizim anlatmamız da yetmiyor, çünkü biz işin 3. tarafıyız. Hem Büyükşehir hem de gruplar arasında diyalog olmalı. AK Parti Grubu zamanında gelmedi, incelenemedi diyor. Bu sebeple Eylül ayına uzatıldı. Birazda haklılık payları var. Çünkü yepyeni bir sistem, gruplara brifing verilmeli ve ortaklaşa karar alınmalıdır.
Ancak bizim ve erguvanların içinden de bazı arkadaşlar bu projede daha neye karşı olduklarını dahi bilmeden süreci yıpratmaya çalıştılar. Bunların da yalan yanlış bilgi vermeleri ile meclis gruplarının kafası karıştı.
Ancak Büyükşehir Meclisi’ne şükranlarımı sunarın. Çünkü esnafın bu süreçte yine de mağdur olmaması için sübvansiyon kararı alındı. Desteğin hangi koşullar ile sağlanacağı belli olmasa de esnafımıza bir katkı sunulacak.
Fakat herkes bilmelidir ki bu sübvansiyon bizi kurtarmayacak! Çünkü 53 Bin TL aylık maliyeti olan araç sisteme dahil olsa bugün 60 Bin TL hakediş alacakken, aynı koşullarda hizmet sunacak bu otobüs 35-40 Bin TL hakediş toplayabilecek. Esnafın cebinden 20 Bin TL’sine kan doğradık. Destekle ne kadar yükselir, bakacağız.
Bir şeye inanıyorsanız peşinden gitmek zorundasınız. Biz bu sistemin halk otobüsçünün geleceği açısından, geleceğini görme açısından, sürdürülebilir toplu taşımacılık için olması gereken sistem olduğuna inanıyoruz. Birazda hayırlı olmuştur belki, eksikleri vardır ve tamamlanabilir diyerek süreci fırsat olarak görüp çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 5 şirketimiz başkanları ile birlikte toplantı düzenledik. Toplantıda bu konuda karar aldık ve bu sistemin nihayete ermesi için peşinden gideceğiz. Sistemi daha doğru anlatarak siyasiler ve grupları ikna ederek Eylül ayında hayat bulmasını sağlayacağız. Organize bir çalışmayla bunu başaracağız. Kimsenin sisteme bir itirazı yok. İtiraz edenler mini menfaatlerinden dolayı karşı çıkıyor. Bizde bu vesile ile insanları tanıyoruz. Esnafın mağduriyetine yol açanlar da gereken tepkiyi alacaktır.
Sisteme karşı olanlar için ne yapacaksınız?
Onlara Esnaf Cevap Verecek
Kendi şirketim olarak diyorum ki bu projeye muhalefet edenlerin sundukları hiçbir şey yok, şanları da yok sunacak. Bu projeyi anlatırken sosyal medyada yazılar çıkmıştı, ihale olacak ve biz batacağız diye. Ben de bu iddialar karşısında projede tek bir ihale sözü geçer ise 3 görevimi de bırakacağımı taahhüt ettim. Fakat ihale sözcüğü geçmez ise çıkıp özür dileyin esnaftan dedim bu iddia sahiplerine. Meclise giden yazı orada, herkes bakabilir. İhale ibaresi varsa ben dediğimi yapayım. İhale ibaresi yoksa artık özür dilesinler. Bol kepçeden atmaya benzemiyor. Biz tavrımızı koymuş, söylemişiz. Onları ikna etmek gibi bir derdimiz de yok. Çünkü kimilerinin ikna olmaya gönlü yok. Kafasına bir şablon koymuş ve o şablon üzerine gidiyor. Yarın esnafımız elbet bakacak ve kimin haklı olduğunu görecek. Cevabı da esnaf verecek. Yarın seçime gittiğimizde biz yanlış yapıyorsak bizi, onlar yanlış yapıyorsa onları seçmez.
Covid sürecinde en fazla yarım alan il İstanbul oldu. Biz Türkiye’nin her tarafını biliyoruz. Kimi ilde 3000- 5000 TL destekler, kimi yerlerde cüzi yakıt destekleri sunuldu. Şuan Türkiye’nin tümünü toplasak İstanbul kadar destek alamadı. Salgının çıktığı ilk dönemde araç başı 6-7 Bin TL gibi rakam alındı. Sonrasında araç başı 20-25 Bin civarında, daha sonra 18-20 Bin civarı ve son olarak da 15-16 Bin TL gibi bir destek sunuldu her bir otobüsçüye.
Böyle bir süreç kimsenin aklına gelmezdi. Dünyada kimsenin aklına gelmezdi. Kim derdi ki 20 kişi ile servise gideceğiz ama gittik. Covid geçti gibi ama etkileri halen sürüyor. Dünyada toplu taşımanın tercihi değişti. UKOME’de kaykayın yönergesi yapılıyor. Çünkü insanlar kısa mesafede toplu taşıma araçlarına binmeyecek. Bisiklet yolları yapılıyor. Ortalama yolcu rakamlarımız 800-900’lerden 600-700’lere düşecek. Yolculuktan aldığımız rakamlar ve sübvansiyon bizi kurtarmayacak, şuan kurtarmadığı gibi. Bu sebeple yeni sistemi çok önemsedik. Yolcuya bakmaksızın kilometre başı para alacağız.
“Biz İstemezük” mantığı esnafı bir yere götürmez. Biz bu sistemi tartışırken birçok sistemi inceledik. Türkiye ve dünyadan sayısız örnek inceledik.süze süze bu noktaya geldik. İstemezük diyenlerden yeni modeller beklerdik. Aslı astarı olmayan şeyleri paylaşması bizi çok bağlayan bir şey değil.
Yeni sistemin belirgin artıları nelerdir?
Daha ne olsun ki? Tüm sorunlarımıza çözüm bu projede.
Bizim 40 yıldır sunduğumuz hizmetin adı konulacak. Müktesep haklarımız Büyükşehir Meclisi tarafından tescillenecek. Bunun bize manevi bir desteği olacak. Ayrıca seri plaka ile ilgili de proje var. Kurumsallığın, birliğin ve birlikteliğin bir sembolü olacak. Yedek araç konusunda yıllardır uğraşıyoruz. Bu proje de o da var. araçlarımızda ki cihazlar eskidi. Bunların değişmesi gerekmekte ve büyük bir maliyet. Yeni sistemde bu değişimler de Büyükşehir sorumluluğunda olacak. Yani bizde şuan ne kadar sorun varsa yeni sistemde hepsine çözüm mevcut.
Mesela ücretsiz binişler, yıllardır en büyük sorunumuz. Son meclis toplantısında 0-4 yaş çocuklu annelere ücretsiz biniş hakkı verildi. Daha yakın zamanda sağlık çalışanları ve eczacılara bu hak sağlandı. Zaten öncesini saymaya gerek yok. Yeni sistem ile kimin ücretli kimin ücretsiz olduğunu düşünmek bizim sorunumuz olmaktan çıkıyor.
Kurumsallaşmanın önü açılıyor. Herkes aynı miktarda para kazanacak. Artıları ciddi olacak, inanarak söylüyorum. Sağolsunlar benim yönetimimde ki arkadaşlarım da bu konuda hepsi projeyi gördüğü zaman sonsuz destek verdiler.
Yeni sistem ile geçmişe nazaran daha az kazanan bölgeler olacak mı?
Gelecekte çok kazanacaklarının garantisi var mı?
Tabi ki az alanlar olabilir. Özulaş’ın da bazı bölgeleri Covid öncesinde biraz daha fazla hakediş alıyordu. Ama bu rakamlara takılırsak bir şey yapma şansımız yok. Ayrıca o kazançların garantisi de yok.o tür bölgelerde bir metro istasyonu eklenmesi mevcut ağın uzaması ile beraber kazanlar düşecektir. Geçmişte Kadıköy – Topkapı arasında 80 otobüs çalışıyordu. Şuan bir tane bile otobüs yok.bu sebeple biz ileriyi görmek zorundayız.belki 1-2 yıl fazla kazanacak olan bölgelerin yarın ne olacağı belli değil. Bir sürü metro projesi yapılıyor. Bunlar açıldığında mutlaka yolcu sayılarına otobüslerde zararı olacak.
Doğrudur bugün fazla kazanıyordur belki bazı bölgeler. Lakin bu, günü düşünmektir. Biz yarınlardan bahsediyoruz. 3-5 sene sonrasına kim garanti verebilir mevcut sistem ile çok kazanacağına? Şimdi kar garantili bir sisteme geçerek ay sonunda sürprizlerden uzak olmak çok daha doğru bir yoldur. Olaya böyle bakmak lazım.
Yeni sistemin hazırlık aşamalarını anlatır mısınız?
Bu Sistemi Kimse Sunmadı, Biz Yazdık
Yeni sistemin inşasına Ocak ayı gibi başladık. Hedefimiz Haziran sonunda yeni sisteme geçmekti. Mart ayının 15’i gibi bu proje şekillendi. Mart’ın 15’inden sonra da esnafa anlatıp onay sürecini yürütecektik. Çünkü daha öncesinde bunu esnafa anlatmak doğru olmazdı. Daha planlama aşamasındaydık. Müzakerelerimiz sürüyor ve proje şekillenmemişti. Fakat Mart ortasında başlayan Covid süreci projeyi esnafa anlatabilmemize engel oldu. buna karşın daha küçük gruplar ile paylaşmaya çalıştık projeyi. Yine sosyal medya üzerinden video konferanslar ile esnafımı bilgilendirmeye çalıştım.
Bunu açıkça diyebilirim ki kimse bize bir proje sunmadı. Bu projeyi mevcut şirket yönetimleri ile beraber İETT’nin kurduğu masada birlikte yazdık. Sayısız toplantı düzenlendi. Bu toplantılara şirket başkanları ve başkan vekilleri, müdürler, şirket avukatlarımız, mali müşavirler ve danışmanlarımız katıldı. Birçok ulaşım uzmanında fikirler aldık. İBB ve İETT’nin ilgili tüm kademeleri destekler sundu, müzakerelerde bulunduk. Kimse İETT veya İBB bunu bize dayattı diyemez. Burada ne varsa bizim sorumluluğumuzda. Her konuda biz önerdik onlar önerdi ve orta yolu bulduk. Bu sebeple sistemin arkasında duruyoruz.
2016 yılında bu sisteme biraz da olsa benzeyen bir proje yapıldı. O dönem bu projeye karşı olduk. O dönemde sadece bize proje anlatıldı. Hiçbir görüş bizden alınmadı. Bir mutabakat sağlanmadan meclisten geçirildi. Orada projeyi idare yazdı, burada ise biz yazdık.
Eylül’de meclisten geçerse uygulaması ne zaman olacaktır?
Sistem Eylül’de Büyükşehir Meclisi’nden geçerse devamında bir sözleşme süreci var. zaten sübvansiyon uygulaması Aralık sonuna kadar geçerli. Yani 3 aylık bir sürecimiz var. bu süreçte gerekli tüm yapılanmaları sağlarız. Sisteme ne zaman geçersek sübvansiyon yerine yeni sistem ödemesi başlayacak. Şuan tek sıkıntımız meclis tarafından borçlanma yetkisi alınamama ihtimali. Böyle bir durumda Büyükşehir’in kendi kaynakları ile sistemi yürütmesi gerekir. Öyle bir durum yaşanırsa onu uygun tedbirler de alacağız. Ödeme garantisini sağlayarak sisteme geçiş olacaktır.
Sözleşme şirketler ile yapılacak. İsteyen şirketler sisteme geçecektir. Yeni sistemi tercih etmeyen şirketler sözleşme yapmak zorunda değiller. Şirketlerimizde esnaf vekaletleri mevcut. Eğer mevcut vekaletler bunu karşılamaz ise vekaletler yenilenecektir.
Yorum Yazın